ID.nl logo
Zo breng je je draadloze netwerk in kaart met NetSpot
© PXimport
Huis

Zo breng je je draadloze netwerk in kaart met NetSpot

Hoe zit het met jouw wifi-dekking in huis? Zijn het bereik én de snelheid in elke kamer voldoende? Er zijn veel factoren die het draadloze signaal beïnvloeden, van het gebruikte materiaal voor de wanden tot een magnetron die aan staat en de wifi-netwerken van de buren. Daar valt wel wat aan te sleutelen! Een handig tooltje om je te helpen met het inrichten en in kaart brengen van het perfecte draadloze thuisnetwerk is NetSpot, waar we mee aan de slag gaan.

1 NetSpot

NetSpot geeft inzicht in nabije draadloze netwerken, en visualiseert het bereik van je draadloze netwerk via een heatmap, de zogenaamde ‘site survey’. De tool is voor zowel macOS als Windows beschikbaar. Er is met NetSpot Free een gratis uitvoering, maar die kent zijn beperkingen. We gaan wel eerst met die gratis versie aan de slag. Voor uitgebreidere mogelijkheden is een upgrade naar een betaalde versie nodig van minimaal 49 dollar.

©PXimport

2 Op een laptop

Hoewel je NetSpot op een vaste pc (met wifi!) kunt installeren, is dat niet heel praktisch. Je zult namelijk op verschillende plekken in huis metingen moeten uitvoeren, om inzicht te kunnen krijgen in de signaalsterkte en de draadloze netwerken in de omgeving die het signaal kunnen beïnvloeden. Aangezien de software oorspronkelijk voor macOS is ontworpen, kiezen we voor deze workshop een MacBook Air van Apple uit 2013. Die kan met alle belangrijke draadloze standaarden overweg (802.11a/b/g/n/ac). Je kunt natuurlijk ook een laptop of netbook met Windows gebruiken.

3 Gratis versie

We beginnen met de gratis versie van NetSpot, op het moment van schrijven is de meest recente versie 2.10.952. De voornaamste feature van deze gratis versie is dat je op het tabje Discover een overzicht van alle draadloze netwerken in je omgeving kunt inzien. De draadloze netwerken verschijnen in een lijst die continu wordt bijgewerkt. Het scannen kun je eventueel pauzeren met de knop linksonder. In de lijst zie je voor elk netwerk bijvoorbeeld het gebruikte kanaal, de frequentieband, de gebruikte beveiliging (zoals wpa of wpa), de mode (zoals 802.11b/g of ac) en de gemeten signaalsterkte. Met daarbij niet alleen de actuele maar ook gemiddelde, maximale én minimale waarde.

4 Netwerkplanning

De discover-modus is niet uniek, ook andere wifi-analyzers bieden zoiets, maar helpt wel om te zien hoe krachtig jouw draadloze netwerk is op de plek waar je je bevindt. Filter rechtsonder eventueel op de naam oftewel ssid van het netwerk, of op een specifiek toegangspunt via de bssid. Voor het beoordelen van de signaalsterkte kijk je vooral naar de kolom Signal. Deze waarde loopt veelal uiteen van -90 tot -30 dB. Bij een sterk netwerk zal dit ongeveer -40 dB zijn, voor zwakke netwerken is dat eerder -80 tot -90 dB. De gekleurde balk in de kolom Level (SNR) geeft in één oogopslag weer hoe goed deze zogenaamde signaal/ruis-verhouding is.

©PXimport

5 Inzoomen op een netwerk

Wil je meer details over een bepaald draadloos netwerk, vink dan één of meerdere netwerken aan in het overzicht en klik vervolgens onderaan op Details. Je ziet nu een grafiek met het historische verloop van de signaalsterkte en de wifi-frequenties van de geselecteerde draadloze netwerken. Elk netwerk herken je in de grafiek aan een eigen kleur. De gegevens kunnen je helpen het optimale kanaal voor je eigen netwerk te vinden.

©PXimport

6 Netwerkdekking

Hoewel je in de discover-modus veel details kunt achterhalen, is het lastig om hiermee tot een goed oordeel van de wifi-dekking in je huis te komen. Daarvoor is de zogenaamde site survey bedoeld. Hierbij ga je, op basis van een plattegrond, actief metingen verrichten op verschillende plekken in huis. Zo kom je tot een zogenaamde heatmap. Dit doe je gewoonlijk per verdieping. We gaan daar nu verder mee aan de slag, hiervoor heb je wel minimaal NetSpot Home nodig (zie kader op de volgende pagina).

©PXimport

Extra’s in betaalde versies

Voor een site survey is een upgrade naar Home (49 dollar), Pro (149 dollar) of Enterprise (499 dollar) nodig. Aanvullend vind je in de Mac App Store nog NetSpot Scanner (8,99 euro) en Reporter (43,99 euro). Die komen deels overeen met Home en Pro maar met enkele (door Apple opgelegde) restricties. Voor thuisgebruik is de Home-editie toereikend. Hiermee kun je per project metingen voor twee zones doen (bijvoorbeeld de begane grond en eerste verdieping) en vijftig metingen (datapunten) in elke zone. Dat is meer dan genoeg om een heatmap voor een verdieping te maken. Wij hebben bijvoorbeeld voor een verdieping met drie slaapkamers en een badkamer op 24 punten een meting gedaan. Je kunt per zone bovendien twee snapshots maken. Daarmee voer je in feite een meting opnieuw uit, bijvoorbeeld na het wijzigen van de opstelling van je apparatuur. Zo kun je het resultaat vergelijken met de eerdere meting. Een volledige tabel met de verschillen tussen de diverse uitvoeringen van NetSpot kun je hier vinden.

©PXimport

7 Site survey

Ga naar het tabje Survey en klik op Start a new survey. Voer de gevraagde details voor het project in. Als naam kies je bijvoorbeeld een herkenbare naam voor de woning. Geef ook de naam op voor de eerste zone die je in kaart wilt brengen. We kiezen Begane grond waar we ook de eerste metingen gaan doen. Bij Zone’s area type kies je wat voor soort omgeving het is. We accepteren hier de eerste optie Closed office space or apartment. Als laatste vraagt NetSpot een plattegrond voor deze zone, bij voorkeur eenvoudig en in zwart-wit.

©PXimport

8 Plattegrond van een zone

Heb je nog bouwtekeningen van je huis of schetsjes dan kun je die prima als plattegrond gebruiken. Dat mag een pdf-bestand zijn maar ook een gescande afbeelding in onder andere png- of jpg-formaat. Je kunt ook met het programma zelf een schets tekenen, al is de editor wel erg simpel/beperkt. Verder kun je met de optie Sample map een voorbeeldplattegrond laden en met Blank map een lege plattegrond, al zijn die minder praktisch. Na het kiezen van een plattegrond moet je twee punten op de kaart aanwijzen en de werkelijke afstand tussen die punten invullen.

©PXimport

09 Metingen verrichten

Begin op een punt in je huis en geef op de kaart aan waar je je bevindt, door op die plek op de kaart te klikken. Er wordt nu een meting gedaan die ongeveer tien seconden in beslag zal nemen. Daarna doe je een paar stappen naar het volgende punt. Zo ga je stap voor stap door het huis. Rond elke plek verschijnt een groene cirkel. Zorg dat als je klaar bent het grootste deel van de kaart groen is gekleurd. Druk ten slotte op Stop scan waarna de heat map wordt aangemaakt.

©PXimport

10 Meet-tips

Zorg bij het maken van een site survey dat je minimaal drie of vier metingen per kamer verricht, bij voorkeur zelfs in elke hoek en het midden van de kamer. Als er geen obstakels zijn, mag de afstand wat groter zijn. Onderbreek het scannen niet te vaak omdat de omstandigheden zo veel mogelijk gelijk moeten zijn. Je kunt een meting eventueel verwijderen door erop te klikken. In de heatmap kun je later voor elk punt de gemeten waardes terugkijken. Ook zie je de locatie van je wifi-toegangspunt(en) op de kaart.

©PXimport

11 Verbeteringen zichtbaar maken

Op de heatmap zie je, geholpen door kleuren, hoe goed de dekking is. Links kun je kiezen voor welke draadloze netwerken je de visualisatie wilt zien. Let goed op hoe je de kleuren interpreteert: geel en rood zijn bijvoorbeeld beter dan groen! Heb je enkele verbeteringen aangebracht, zoals het plaatsen van een extra wifi-toegangspunt of het aanpassen van een kanaal, dan kun je handig gebruikmaken van snapshots. Klik daarvoor op de balk met Zone surveys op het plusteken. Meet nu opnieuw een aantal punten. Je kunt nu gemakkelijk deze heatmap met de voorgaande vergelijken.

©PXimport

12 Pro-versie

Bij de Pro-versie van NetSpot kun je eventueel nog ‘verborgen’ netwerken toevoegen die geen ssid uitzenden. Bovendien heb je de mogelijkheid om in plaats van een passieve scan een actieve scan te doen. Bij zo’n actieve scan worden de upload- en downloadsnelheid beproefd. Dat maakt het wat realistischer, al is voor elke meting wel veel extra tijd nodig. Bovendien werkt het alleen voor netwerken waarmee jouw laptop verbinding kan maken. Heb je alle opties doorlopen, dan kun je beginnen met het scannen!

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: