Herstelmedia maken voor Windows 10

© PXimport

Herstelmedia maken voor Windows 10

Geplaatst: 19 oktober 2016 - 07:21

Aangepast: 24 november 2022 - 12:11

Chwhynny Overbeeke

Het is een goed idee om herstelmedia te maken voor het geval er een keer iets flink misgaat met je computer. Hiermee kun je namelijk gemakkelijk je Windows 10 installatie herstellen zonder dat je je hele harde schijf hoeft te formatteren en mogelijk bestanden verliest. Hoe maak je zo'n herstelstation voor Windows 10?

Natuurlijk is het belangrijk om je bestanden te back-uppen, zodat je ze niet kwijtraakt mocht er iets goed fout gaan met je computer. Maar hoe zit het met je besturingssysteem? Het is ook handig om daar een kopie van te hebben zodat je terug kunt gaan naar je eigen Windows installatie in plaats van helemaal opnieuw te moeten beginnen. Hier leggen we uit hoe je in Windows 10 herstelmedia kunt maken die je kunt gebruiken om je computer te herstellen na een desastreuze crash. Lees ook: Wat is de optie 'Deze pc opnieuw instellen' in Windows 10?

Een herstelstation maken

Typ in het zoekveld naast de startknop de tekst herstelstation en klik op het zoekresultaat Een herstelstation maken. Het kan zijn dat je het beheerderswachtwoord moet invoeren voordat je verder kunt gaan.

Zet een vinkje bij de optie Reservekopie van systeembestanden maken op het herstelstation en kies Volgende.

Plug vervolgens een usb flashdrive van minimaal 8 gigabyte in een van de usb-poorten van je pc. Zodra de usb-drive in de lijst verschijnt, moet je deze selecteren en op Volgende en Maken klikken. Het kan enige tijd duren voordat het proces voltooid is, gemiddeld zo'n 10 tot 20 minuten.

Windows 10 herstelstation maken

© PXimport

Herstelpartitie verwijderen

Je krijgt nu de mogelijkheid om de herstelpartitie van het pc te verwijderen, omdat je een alternatief herstelstation hebt aangemaakt. Als je ruimte op je computer wilt vrijmaken kun je de herstelpartitie verwijderen door op Verwijderen te klikken, maar het is aan te raden om hem te laten staan als je de ruimte niet echt nodig hebt. Klik dan op Voltooien.

Vervolgens kun je met de usb-drive Windows 10 opstarten, ook al werkt het niet meer op je computer. Mocht Windows 10 helemaal niet meer werken, dan kun je herstelstation gebruiken om het besturingssysteem opnieuw te installeren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten