Zo kun je je pc met Windows 10 opnieuw instellen

© PXimport

Zo kun je je pc met Windows 10 opnieuw instellen

Geplaatst: 17 september 2021 - 11:00

Aangepast: 14 december 2022 - 10:16

Redactie

Werkt je pc niet meer? Dan zijn er verschillende opties die je kunt uitproberen om je computer weer op de rail te krijgen. Helpt dat allemaal niet, dan kun je Windows 10 opnieuw instellen. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Wat is Windows 10 opnieuw instellen?

In Windows 8 kon je er voor kiezen om je pc te resetten of te vernieuwen als je ernstige problemen met het besturingssysteem had. In Windows 10 zijn deze twee opties samengevoegd in één enkele tool: 'Deze pc opnieuw instellen'. Je kunt ervoor kiezen om je persoonlijke bestanden te bewaren of juist niet, en vervolgens wordt Windows helemaal opnieuw geïnstalleerd. Je begint met een schone lei, zelfs de bloatware zoals McAfee's virusscanner die fabrikanten voor-installeren op veel systemen is niet meer terug te vinden in je Windows 10-installatie.

De optie is te vinden in het scherm Geavanceerde opstartopties, waar je terecht kunt komen door tijdens het opstarten van de computer op F8 te drukken voordat het Windows logo verschijnt. Dit scherm bevat ook onder andere de optie voor het opstarten in de veilige modus.

Als je de procedure liever vanuit Windows 10 start, kun je naar Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel gaan en onder de header Deze pc opnieuw instellen op de knop Aan de slag klikken.

Wanneer je systeem regelmatig vastloopt, kun je voor systeemherstel kiezen.

© PXimport

Wanneer moet je je pc opnieuw instellen?

Je moet "Deze pc opnieuw instellen" als een laatste redmiddel beschouwen. Heb je ernstige computerproblemen en van alles geprobeerd om ze op te lossen zonder resultaat? Lijkt het erop dat de problemen met het besturingssysteem te maken hebben? Dan is het tijd om deze optie te overwegen.

Omdat het gebruik van deze optie nogal wat gevolgen heeft en extra werk vereist is het geen goed idee om "Deze pc opnieuw instellen" te gebruiken als er misschien nog een andere oplossing is of als het er niet op lijkt dat je problemen met Windows zelf te maken hebben.

In dit artikel gaan we enkele veelvoorkomende problemen in Windows 10 af. Zo duiken we in de Betrouwbaarheidsgeschiedenis van je pc, leggen we uit hoe je Taakbeheer kunt gebruiken en waar je een logboek vindt van elke fout en actie die Windows heeft gevonden.

Wanneer je systeem regelmatig vastloopt, kun je voor systeemherstel kiezen.

© PXimport

Wat gebeurt er als je 'Deze pc opnieuw instellen' gebruikt?

Als je 'Deze pc opnieuw instellen' gebruikt worden alle programma's die je geïnstalleerd hebt verwijderd. Je kunt ervoor kiezen om je persoonlijke bestanden te behouden (maak toch altijd voor de zekerheid eerst even een back-up), maar Windows zelf wordt gewoon wel helemaal opnieuw geïnstalleerd. Je zult daarna dus al je programma's opnieuw moeten installeren - iets wat flink wat tijd in beslag kan nemen.

Wanneer 'Deze pc opnieuw instellen' gestart is, kun je kiezen uit de volgende opties: Mijn bestanden behouden, Alles verwijderen en in sommige gevallen Fabrieksinstellingen terugzetten. Afhankelijk van de keuzes die je maakt, neemt het hele proces enkele minuten tot enkele uren in beslag.

Als je Mijn bestanden behouden kiest, wordt Windows 10 opnieuw geïnstalleerd terwijl je persoonlijke bestanden en alle software die met de computer is meegeleverd behouden worden. Je instellingen en je eigen geïnstalleerde programma's en drivers worden verwijderd.

Wat gebeurt er als je 'Alles verwijderen' gebruikt?

Als je Alles verwijderen kiest, wordt Windows 10 opnieuw geïnstalleerd terwijl alle software die met de computer is meegeleverd behouden wordt. Je persoonlijke bestanden, je instellingen en je eigen geïnstalleerde programma's en drivers worden verwijderd. Dit is de optie die je moet kiezen als je een schone Windows 10-installatie wilt. Als je je computer weg wilt doen of wilt doorverkopen is het een goed idee om deze optie te kiezen en de harde schijf volledig te laten wissen. Dit proces duurt langer maar is een stuk veiliger.

Sommige computers bieden de optie Fabrieksinstellingen terugzetten. Hierbij wordt de computer hersteld naar de staat waarin hij verkeerde toen je hem gekocht hebt. Omdat je computer misschien met een oudere versie van Windows geleverd is dan de versie die je momenteel gebruikt, kan het gebeuren dat je met een oudere versie komt te zitten. Windows wordt opnieuw geïnstalleerd terwijl alle software die met de computer is meegeleverd behouden wordt. Je persoonlijke bestanden, je instellingen en je eigen geïnstalleerde programma's en drivers worden verwijderd.

Windows 11

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000