10 interessante vernieuwingen in de Windows 10 Anniversary Update

© PXimport

10 interessante vernieuwingen in de Windows 10 Anniversary Update

Geplaatst: 20 juli 2016 - 10:28

Aangepast: 14 december 2022 - 11:47

Redactie ID.nl

Op 2 augustus wordt de Anniversary Update van Windows 10 gelanceerd, een gratis update voor alle Windows 10-gebruikers. Het is de eerste grote update na de lancering van Windows 10.

Als je nog niet van Windows 7 of 8 op Windows 10 bent overgestapt, is het een goed idee om dit voor 29 juli te doen. Daarna is het namelijk niet meer gratis. Tevens komt er een nieuwe update aan op 2 augustus die Windows 10 nog beter maakt. Wat gaat er zoal veranderen? Lees ook: Stap over op Windows 10 nu het nog kan.

De Edge browser wordt beter

Edge, de opvolger van Internet Explorer, heeft een aantal rigoureuze veranderingen ondergaan. Zo biedt deze browser eindelijk ondersteuning voor extensies. Bij de lancering van Windows 10 was dit niet het geval vanwege mogelijke beveiligingsrisico's, ook al ondersteunden andere browsers zoals Safari, Firefox en Chrome al wel extensies en add-ons van derden. De extensies voor Edge zullen verkrijgbaar zijn via de Windows Store. Om te beginnen zijn dit AdBlock, Pinterest Pin It en Evernote, met hopelijk meer toevoegingen op een later tijdstip.

Verder zal het in de nieuwe versie van Edge mogelijk zijn om tabbladen vast te pinnen, de browsergeschiedenis te benaderen door met de rechtermuisknop op de terugknop of vooruitknop te klikken. Je krijgt een melding als je de browser probeert te sluiten terwijl er nog downloads aan de gang zijn, en meldingen van websites verschijnen in het Actiecentrum. Tevens kunnen mappen naar cloudopslagdiensten versleept worden.

Inloggen op apps en websites met Windows Hello

Momenteel kun je met Windows Hello op je computer inloggen door middel van gezichtsherkenning, je vingerafdruk of een irisscan, maar met de nieuwe update zal het ook mogelijk zijn om op deze manier op websites in te loggen.

Hiervoor moet je wel de Edge-browser gebruiken, omdat deze als enige browser recht uit de doos biometrische gegevens ondersteunt. Bovendien kun je voortaan ook Windows Hello gebruiken om in te loggen op apps.

Windows Hello zal tevens ondersteuning bieden voor het inloggen op je pc met een ander apparaat, zoals een speciaal usb-apparaat, een smartphone of een fitnesstracker.

Cortana op het vergrendelscherm

Cortana zal voortaan op het vergrendelscherm staan, zodat Cortana direct vanaf het vergrendelscherm geactiveerd kan worden en taken kan uitvoeren zoals je agenda beheren en routebeschrijvingen geven.

 

© PXimport

Cortana kun je binnenkort direct vanaf je vergrendelschermgebruiken.

Het startmenu

Microsoft blijft maar knutselen aan het startmenu. Het ziet er opnieuw anders uit, ditmaal is de 'Alle apps' weergave verdwenen. Je krijgt nu links een lijst te zien met alle geïnstalleerde apps. Rechts staan de tegels. Helemaal links staan de iconen voor je account, downloads, de Verkenner, Instellingen en dergelijke.

Virtuele bureaubladen

Met de Anniversary Update is het mogelijk om één of meer vensters van een app aan alle virtuele bureaubladen vast te pinnen zodat je ze overal kunt benaderen. Dit is handig wanneer je een bepaalde app steeds nodig hebt en er naar moet terugkeren.

Het Actiecentrum wordt beter

Voortaan kun je je Android-apparaat aan je Windows 10-pc koppelen met de Cortana-app voor Android, zodat notificaties op je telefoon in het Actiecentrum kunnen worden weergegeven. Bovendien kun je dan je pc gebruiken om mensen te bellen en te SMS'en.

Verder worden notificaties per app gegroepeerd zodat je ze snel tegelijk kunt verwijderen. Voor elke app kun je het maximale aantal notificaties kiezen en de manier waarop deze notificaties worden weergegeven.

Je kunt aangeven welke apps prioriteit moeten hebben, waardoor je de voor jou belangrijkste meldingen eerst te zien krijgt. Je kunt kiezen uit drie prioriteitsniveaus, waarvan de hoogste bovenaan in het Actiecentrum wordt weergegeven.

Windows Defender wordt beter

Wanneer je in Windows 10 een antivirusprogramma van derden installeert, wordt Windows Defender automatisch uitgeschakeld. In de nieuwe update kan Windows Defender echter als extra beveiligingslaag worden gebruikt door periodiek te scannen zonder het andere antivirusprogramma te hinderen.

Xbox Play Anywhere

Met Xbox Play Anywhere kun je universeel gamen op je Xbox en pc. Dit geldt alleen voor titels die nog moeten worden uitgebracht, maar spellen die je op de Xbox gekocht hebt kun je op je Windows 10-pc spelen en andersom.

Verder kun je op je pc aan een spel beginnen en er direct mee verder gaan op je Xbox omdat alles netjes gesynchroniseerd wordt.

Meer mogelijkheden voor de stylus

Windows Ink is een nieuwe functie om in heel Windows 10 met een stylus te werken. In de systeembalk staat een icoon waarmee je naar de speciale Windows Ink omgeving kunt navigeren.

De update bevat ook een aantal nieuwe apps die gebruik maken van de Windows Ink-functie, en bepaalde bestaande apps hebben de functionaliteit meegekregen, zoals Maps waarmee je voortaan routes kun intekenen.

In de Windows-instellingen kun je tevens onder Apparaten de instellingen en knoppen van je stylus aanpassen.

Nieuwe emoji

Alle emoji in Windows 10 zijn vernieuwd en hebben een expressiever uiterlijk gekregen. Ze zijn kleurrijker en groot, met veel detail. Ook kun je kiezen uit 6 huidtinten om de emoji beter op jouw persoon af te stemmen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000