Draai VirtualBox vanaf een usb-stick

© PXimport

Draai VirtualBox vanaf een usb-stick

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 26 december 2014 - 07:28

Aangepast: 24 november 2022 - 11:10

Robbin Ooijevaar

VirtualBox is een populair programma dat een computer 'nadoet'. Je kunt op deze virtuele computer bijvoorbeeld een Linux-distributie installeren of Windows-versie draaien, zonder dat dit gevolgen heeft voor je eigen computer. In deze snelstart lees je hoe je VirtualBox gebruikt vanaf een usb-stick.

Speciale installatie

Het leuke van een portabel programma op een usb-stick is dat het werkt op elke computer. Om VirtualBox op een usb-stick aan de praat te krijgen, is een technische trukendoos nodig. Hierin voorziet Portable VirtualBox. We gebruiken in deze snelstart een usb-stick, maar je kunt Portable VirtualBox ook op een externe harde schijf zetten. Download Portable VirtualBox. Start het installatiebestand en pak de inhoud uit naar je usb-stick. Open de usb-stick met de Windows Verkenner en start hier Portable-VirtualBox.exe. Klik op Download installation files (...) om de officiële VirtualBox-installatiebestanden binnen te halen. Kies voor Extract files for a 64-bit system (en/of 32bit-systeem). Bevestig met OK en wacht geduldig af.

© PXimport

Draai je virtuele computers vanaf een usb-stick of externe harde schijf.

Portable VirtualBox

Start na de installatie het bestand Portable-VirtualBox.exe opnieuw. VirtualBox wordt nu geladen en de nodige stuurprogramma's worden tijdelijk geactiveerd op je computer. Het VirtualBox-icoontje verschijnt in je systeemvak. Dubbelklik hierop om VirtualBox te bekijken, een nieuwe virtuele computer in te richten of bestaande virtuele computer te starten. Heb je nooit eerder gewerkt met VirtualBox? Lees dan dit artikel.

© PXimport

Installeer de VirtualBox als portable-versie.

Nieuwe computer

Voor gevorderde gebruikers is het handig om te weten dat de virtuele computers in de map Portable-VirtualBox\data\.VirtualBox\Machines van je usb-stick staan. Ook kan het de moeite waard zijn om de instellingen na te lopen. Klik met de rechtermuisknop op het VirtualBox-icoontje in je systeemvak en kies Settings (niet voor beginners!). Sluit Portable VirtualBox altijd af voordat je de usb-stick verwijdert. Gebruik hiervoor de toetscombinatie Ctrl+6 of klik met de rechtermuisknop op het VirtualBox-icoontje in je systeemvak en kies Quit. Wacht tot alle wijzigingen naar de stick zijn geschreven voordat je het opslagmedium veilig loskoppelt.

© PXimport

Klaar met VirtualBox op je usb-stick? Sluit het programma altijd netjes af!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000