Digitaal tekenen met Tayasui Sketches op Android en iOS

Digitaal tekenen met Tayasui Sketches op Android en iOS

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 25 september 2016 - 04:24

Aangepast: 24 november 2022 - 12:08

Patrick Rijnders

Als jij lekker aan het tekenen wilt, dan hoef je hier geen vieze vingers bij te krijgen. Er zijn heel wat verschillende apps te krijgen om mee te tekenen. Tayasui Sketches is daarbij een van de meest intuïtieve apps die er te krijgen zijn. Lekker tekenen en helemaal zen worden!

Er zijn heel wat verschillende tekenprogramma's te vinden in de verschillende digitale winkels. Sommige van deze programma's zijn zeer uitgebreid en geven je een groot scala aan opties, andere weer proberen het juist eenvoudig te houden. Bij deze programma's kun je jezelf dan weer meer richten op puur het tekenen. Het is in ieder geval moeilijk om heden ten dage nog op te vallen met een nieuw tekenprogramma. Heel af en toe komt er echter nog wel eens een programma bovendrijven waar we vrolijk van worden. Tayasui Sketchesis daar een goed voorbeeld van. Lees ook: Nooit meer stress met deze 5 apps.

De basics

Een tekening maken op je smartphone of tablet is heel simpel. Er zijn meerdere programma's te krijgen waarmee je met je vinger over het scherm beweegt, waarna er zomaar het begin van een tekening te zien is. Hier kun je weer meer lijnen aan toevoegen, of een kleurtje, een vorm of wat dan ook. Met een paar aanrakingen van je touchscreen heb je dan vaak ook nog extra filters die je op je tekening los kunt laten.

Tayasui Sketches is een relatief eenvoudig tekenprogramma, waar je wel heel behoorlijk mee uit de voeten kunt. Volgens de makers hebben we hier te maken met de app met de meest realistische tools die te krijgen zijn op een iDevice. Dit zijn natuurlijk grote woorden, zeker als je nagaat dat er heel wat andere tekenapps van hoge kwaliteit zijn. Toch hadden we na een paar uur flink tekenen wel echt het idee dat dit een app is waar veel zorg aan is besteed en waar je zeer mooie resultaten mee kunt behalen. Je hebt in Tayasui Sketches de beschikking over 20 verschillende tekengereedschappen, waaronder aquarelpenselen, een kleurdruppelaar en de mogelijkheid om foto's te importeren en daarna danig op te vrolijken.

Volgens de makers hebben we hier te maken met de app met de meest realistische tools die te krijgen zijn op een iDevice. Dit zijn natuurlijk grote woorden, zeker als je nagaat dat er heel wat andere tekenapps van hoge kwaliteit zijn.

-

Intuïtief aan de slag

Het is bij een beetje tekenapp heel erg belangrijk dat je hier op een natuurlijk wijze mee aan de slag gaat. Per slot van rekening moet een dergelijke app altijd concurreren met real life tekenen, en er zijn weinig dingen zo intuïtief als dat. Het is daarbij ook heel belangrijk dat het scherm goed reageert op je aanrakingen, dat je er nauwkeurig mee kunt werken en dat er een goede mogelijkheid is om foute handelingen te verwijderen. Niks zo frustrerend als een mooie tekening, waar je langere tijd aan hebt gewerkt, en die dan wordt verpest omdat je met het verkeerde filter aan de slag bent gegaan.

Tayasui Sketches werkt inderdaad op zeer natuurlijk wijze. Zet een paar lijnen met je wijsvinger of stylus en je tekening begint al aardig vorm aan te nemen. Het is daarbij leuk dat je 20 verschillende gereedschappen tot je beschikking hebt. Probeer gewoon even uit of je het liefste tekent met potlood, pen, houtskool of een van de andere gereedschap. Je hebt daarbij de mogelijkheid om bijvoorbeeld de dikte van de lijn aan te passen. Je kunt er zo voor kiezen of je heel precies te werk gaat met dunne lijntjes, of dat je toch liever gaat voor het grovere werk. Wil je een mooie, cleane tekening, of juist een beetje een smoezelig werk waarvan het net lijkt of je er met je vingers overheen hebt zitten vegen? Bij Tayasui Sketches is dit allemaal mogelijk.

Zen and the art of drawing

De makers van Tayasui Sketches hebben met hun tekenprogramma een app willen maken die niet alleen heel erg goed werkt en mooie resultaten oplevert, maar vooral ook een app die helemaal zen is. Dit houdt in dat je op je scherm niks ziet dat je afleidt. Geen rijen met icoontjes, maar juist een lekker leeg scherm waar je ongestoord op kunt kliederen. Mocht je wel een optie nodig hebben, dan kun je deze zeer snel oproepen. Bij Tayasui Sketches willen ze niet dat je uit je flow wordt gehaald tijdens het tekenen en dat je jezelf helemaal kunt concentreren op datgene waar het om gaat, een mooi kunstwerk maken.

In het begin is het misschien wel even wennen dat je niet direct al je functies bij elkaar op het scherm ziet, maar het draagt er juist aan bij dat je met dit programma lekker kunt tekenen zonder dat je daarbij wordt afgeleid. En aangezien het zo eenvoudig is om de benodigde functies op te roepen, wordt het al snel een soort tweede natuur om het programma helemaal naar je hand te zetten.

Tools tot je beschikking

Als je met Tayasui Sketches aan de slag gaat, dan is het net alsof je in een tekenstudio bent binnengekomen met elk tekengereedschap dat je je maar kunt bedenken. Er zijn twintig van dit soort tools die je kunt gebruiken. Het gaat hier onder andere om pen, penseel, airbrush en viltstift, maar er zijn ook tools die uniek zijn voor dit programma. Zo heb je bijvoorbeeld de beschikking over een Rotring pen, een merk pennen dat in tekenkringen veel aanzien geniet. Ook erg leuk is de optie Natte Vinger, waarbij het net is alsof je in het echt over je potloodtekening aan het vegen bent. Je kunt daarnaast gebruik maken van een liniaal, patronen en tekst (laatste alleen op de iPad), om je tekening of bewerkte foto nog net dat extra tikje te geven.

Het effect dat je met de verschillende gereedschappen kunt bereiken is voor ons niet professionele oog behoorlijk realistisch. Je moet natuurlijk van een gratis appje geen wonderen verwachten, maar het resultaat op je scherm ziet er goed uit. Je kunt via in app aankopen dan nog extra gereedschappen bijkopen, of een upgrade doen naar de pro-versie van dit programma. Je steunt dan de makers van de app en krijgt de mogelijkheid over een aantal uitgebreide opties. Als je van tekenen houdt is dat bij Tayasui Sketches zeker de moeite waard.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000