Bowers & Wilkins PX – Leuk voor onderweg, geweldig voor thuis

© PXimport

Bowers & Wilkins PX – Leuk voor onderweg, geweldig voor thuis

Geplaatst: 13 november 2017 - 10:42

Aangepast: 14 december 2022 - 11:35

Redactie

De Bowers & Wilkins PX is de nieuwste koptelefoon van het befaamde Britse audiomerk. Naast een herkenbaar ontwerp brengt de PX een aantal nieuwe functies met zich mee die we niet eerder zagen bij koptelefoons van B&W. Gewapend met de koptelefoon zochten we een rumoerige omgeving op om de Bowers & Wilkins PX aan de tand te voelen.

De Bowers & Wilkins PX is gepositioneerd tussen de P7 en P9 van het Britse merk. Toch wijkt de PX een beetje af van het herkenbare ontwerp. In tegenstelling tot de herkenbare rechthoekige vorm van de oorschelpen van andere koptelefoons van Bowers & Wilkins, heeft de PX meer ovale oorschelpen. Zowel de oorkussens als de binnenkant van de hoofdband zijn bedekt met een leerachtig materiaal, en een dun laagje stof siert de buitenkant van de hoofdband en oorschelpen.

© PXimport

Dankzij de bijgeleverde luxe opbergzak kun je de PX zorgeloos overal mee naartoe nemen. Helaas is de koptelefoon, op het kantelen van de oorschelpen na, niet compact te krijgen. Hierdoor past de PX maar net in de opbergzak en neemt deze vrij veel ruimte in. Dit voelt tegenstrijdig aan, omdat de PX juist gepositioneerd wordt als een koptelefoon die je vooral onderweg gebruikt. Een ruime rugzak is dus geen overbodige luxe.

Kussens

De grote oorkussens passen met gemak over het oor en sluiten ook goed af. De kussens zijn gemaakt van ‘memory foam’, waardoor deze zich vormen naar de gebruiker. Het materiaal is wat harder dan reguliere kussens, maar na verloop van tijd wordt de koptelefoon steeds comfortabeler in gebruik en wordt de geluidsisolatie van de oorkussens ook steeds beter.

© PXimport

De oorkussens zijn bevestigd met magneten en dus makkelijk afneembaar, waardoor je niet een nieuwe koptelefoon hoeft te kopen als de kussens stukgaan. Wanneer je de koptelefoon aanzet, krijg je middels een lampje die rood, geel of groen oplicht een indicatie van de batterijstatus.

Geluid

Het geluid van de Bowers & Wilkins PX is bijzonder goed en gedetailleerd. Je bent al snel geneigd om urenlang te luisteren, omdat je telkens weer nieuwe details ontdekt in muziek die je al dacht te kennen. Het is de Britten gelukt om een bijzonder rijk geluid neer te zetten met de PX – je zou het bijna verslavend kunnen noemen.

De speakers in de oorschelpen zijn licht naar achteren gekanteld, waardoor het geluid in de richting van je gehoorgang wordt gestuurd. Hierdoor heb je echt het gevoel alsof je middenin de muziek staat, in plaats van het traditionele links-rechts geluidsbeeld van reguliere koptelefoons. Het geluid is ook bijzonder natuurgetrouw, met slechts een hele lichte nadruk op lage tonen. De kussens en gesloten klankkast zorgen voor een ongestoorde luisterervaring, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de actieve noise-cancelling.

© PXimport

Noise-cancelling

De Bowers & Wilkins PX is namelijk uitgerust met actieve noise-cancelling. Met een knop op de zijkant kun je de geluidsisolatie in- en uitschakelen. De mate van noise-cancelling bepaal je in de bijbehorende Headphones-app van Bowers & Wilkins. Ook kun je in de app de exacte batterijstatus aflezen – een leuke aanvulling op het lampje - en de koptelefoon zo nodig een update geven.

© PXimport

© PXimport

© CIDimport

Op het gebied van actieve noise-cancelling kun je kiezen uit Office, City en Flight, waarbij de PX de ruisonderdrukking telkens een beetje opschroeft of juist stemmen versterkt doorlaat. Bij het activeren van Office wordt vooral geroezemoes gefilterd en klinkt de muziek licht gemoffeld, maar worden stemmen wel duidelijk doorgelaten. In de City-stand worden geluiden als stemmen duidelijk goed tegengehouden. Dit is echter ook terug te horen in de muziek, aangezien het middengebied – de frequenties van stemmen en instrumenten als piano en gitaar – flink naar de achtergrond worden verplaatst. In Flight worden de lage tonen – zoals een vliegtuigmotor of het geraas van een trein – nog verder weggedrukt.

De Office-stand is een goede middenweg tussen lichte noise-cancelling en goede geluidskwaliteit. City en Flight lijken qua geluidsbeeld veel op elkaar en in deze modi merk je het grootste verschil in geluidskwaliteit. Toch moeten we erbij zeggen dat het Bowers & Wilkins is gelukt om een subtiele actieve noise-cancelling te ontwikkelen die bijzonder weinig negatieve invloed heeft op de muziekkwaliteit.

Gevoeligheid

Het is mogelijk om in te stellen dat de koptelefoon een play- en pauze-signaal naar het verbonden apparaat stuurt als je de koptelefoon op- en afzet. Hierdoor loop je niet het risico dat de koptelefoon verder speelt als je deze niet op je hoofd hebt en doordat de muziek ook echt pauzeert hoef je niets te missen. In de bijbehorende app kun je gevoeligheid van deze ‘Wear sensor’ instellen.

© CIDimport

Deze functie klinkt enorm handig, maar de sensor is zelfs in de laagste stand zo gevoelig dat de muziek al stopt wanneer je één oorschelp naast je oor schuift. In gezelschap stond deze functie dus maar zelden aan, terwijl het in de trein juist weer enorm handig was. Je hoeft namelijk niet je smartphone te pakken om de muziek te pauzeren als je de koptelefoon afzet, en de koptelefoon sluit na enkele minuten zichzelf ook af – wat weer goed nieuws is voor de batterijduur.

Batterij

Dit laatstgenoemde trucje is ook de reden dat de batterijduur van de Bowers & Wilkins PX in theorie prima is, maar in de praktijk als fenomenaal goed aanvoelt. Het zorgt er namelijk voor dat je ook daadwerkelijk 20 actieve uren uit de PX haalt. Die 20 uur is overigens iets minder dan de 22 uur die B&W beloofde, maar dat mag de pret niet drukken – zeker niet dankzij die functie.

Leeg, en dan?

De Bowers & Wilkins PX wordt geleverd met een multifunctionele USB 3.0-naar-USB C-kabel. Je kunt namelijk tijdens het opladen gewoon muziek luisteren via die kabel door de audio uit te sturen via de USB-ingang van bijvoorbeeld je laptop. Je kunt de koptelefoon met één kabel dus opladen en tegelijkertijd gebruiken - een bijzonder handige functie.

Met de bijgeleverde 3.5mm-koptelefoonkabel kun je de PX ‘traditioneel’ gebruiken. Althans, dat dachten we. De PX moet namelijk altijd aanstaan om te gebruiken, zelfs als je geen noise-cancelling gebruikt. Dit betekent dat de koptelefoon nutteloos wordt op het moment dat deze leeg is en er geen USB-ingang in de buurt is om de PX op te laden of muziek mee af te spelen. Zelfs met die indrukwekkende batterijduur, is dit een flinke tegenvaller voor een koptelefoon die juist ontworpen is om onderweg te gebruiken. Let dus op de batterijstatus voordat je de deur uitgaat.

Tegenstrijdig

We zijn een beetje in de war door de Bowers & Wilkins PX. De koptelefoon combineert een premium uiterlijk met stevige materialen en biedt allerlei leuke functies die makkelijk te bedienen zijn. Hoe chique de opbergcase ook is, blijft het jammer dat de koptelefoon niet inklapbaar is. Tel daarbij op dat de Bowers & Wilkins PX altijd aan moet staan, en je hebt een koptelefoon die in veel gevallen thuis meer tot zijn recht komt dan onderweg.

Wil je goed en natuurgetrouw geluid in een premium jasje en een subtiele noise-cancelling? Dan is de Bowers & Wilkins PX zeker het overwegen waard. Ben je op zoek naar een koptelefoon voor lange vliegreizen of het openbaar vervoer? Dan zijn er betere kandidaten op de markt.

6,5

ONS OORDEEL

Bowers & Wilkins PX

Pluspunten

Luxe opbergzak

Geluidskwaliteit

App

Batterijduur & Wear sensor

Minpunten

Nutteloos bij lege batterij

Niet compact

Conclusie

**Prijs:** 399 euro **Batterijduur:** 20 uur **Frequentiebereik:** 10Hz – 20kHz **Impedantie:** 22Ohm **Functies:** Actieve noise-cancelling, Wear sensor, afneembare oorkussens **Verbindingen:** Bluetooth met aptX HD, USB-C, 3.5mm koptelefooningang **Gewicht:** 335 gram **Website:** [www.bowers-wilkins.nl]( http://www.bowers-wilkins.nl/Hoofdtelefoon/Draadloze-hoofdtelefoons/Draadloze-hoofdtelefoons/px-headphones.html) **Kopen:** [Kieskeurig.nl]( https://www.kieskeurig.nl/koptelefoon/product/3682604-bowers-wilkins-px-space-grey)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000