Amazon Kindle – Goedkoop is niet altijd duurkoop

© PXimport

Amazon Kindle – Goedkoop is niet altijd duurkoop

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 20 januari 2017 - 09:06

Aangepast: 14 december 2022 - 14:29

Daan Doedens

Amazon heeft zijn goedkoopste Kindle een make-over gegeven. De E-reader is nog kleiner en lichter dan hij al was, terwijl de prijs hetzelfde blijft. Tijd voor Computer!Totaal om ons oeuvre eens te testen op Amazon’s nieuwe digitale boekenplank.

Amazon Kindle

Prijs: €81,34

Scherm: E-Ink, 6"

Resolutie: 167 ppi

Kleur: Zwart, wit

Afmetingen: 160 x 115 x 9,1 millimeter

Gewicht: 161 gram

Connectiviteit: Wifi

Website: amazon.com


8Score80

  • Pluspunten

  • Handzaam formaat

  • Schappelijke prijs

  • Batterij gaat lang mee

  • Minpunten

  • Traag touchscreen

  • Geen schermverlichting

De markt voor e-readers is misschien niet de meest opwindende. Sinds de eerste kinderziektes uit de systemen waren gehaald, viel er eigenlijk weinig meer te innoveren. De verschillen zitten ‘m vaak in kleine features en de prijs. Wel is Amazon vanaf het begin de grootste speler op de markt geweest, en is dat altijd gebleven. Juist daarom is het ‘kleine zusje’ binnen de Kindle-familie een leuke afwisseling in de line-up. Lees ook: Zo vul je een e-reader razendsnel met boeken.

Kindle

De Kindle die we hebben getest, heet simpelweg de Kindle. Geen bijnamen of typenummers, gewoon een Kindle. En dat is niet geheel toevallig: de goedkoopste e-reader van Amazon heeft weinig op met poespas en onnodige functies. Hij is er puur op gericht om je te laten doen waar je hem voor hebt gekocht: in alle rust een boek lezen, maar dan wel digitaal.

© PXimport

Dat gebrek aan franje resulteert in een leuk vriendenprijsje: de Kindle kost 79,99 dollar in de Amerikaanse Amazon-webwinkel. Bij de Duitse variant van de website kun je hem voor 81,34 euro bestellen. Daarmee is het met afstand de goedkoopste Kindle van allemaal.

Scherm en uiterlijk

Het belangrijkste van elke e-reader is natuurlijk het scherm. Dat is bij de Kindle een 6 inch E-Ink Pearl-scherm, hetzelfde als in de grotere versies. Het scherm is verbeterd ten opzichte van de vorige generatie, en dat merk je vooral als je op een zonnige dag buiten een paar bladzijden wil lezen. Je kunt de Kindle gerust meenemen naar het strand zonder dat je een parasol nodig hebt om de lichtweerkaatsing tegen te gaan. Met geoptimaliseerde lettertypen blijft alles prima leesbaar.

De rest van de Kindle bestaat uit een kunststof behuizing. De randen om het scherm zijn dunner dan bij de vorige versie, waardoor het apparaat 11 procent dunner en 16 procent lichter is dan zijn voorganger. Daardoor ligt de Kindle goed in de hand, zonder dat het scherm te klein wordt om volledige pagina’s te tonen.

Batterij en connectiviteit

Waar smartphones, tablets en smartwatches amper een dag op een batterijlading kunnen doen, spreek je bij de Kindle al makkelijk over weken. Dat komt doordat de E-Ink-technologie ervoor zorgt dat het apparaat geen stroom verbruikt om een pagina te tonen. De accu loopt dus alleen langzaam leeg bij het omslaan van de pagina, het zoeken naar nieuwe boeken of als je de wifi-verbinding aan hebt staan.

© PXimport

Die wifi-verbinding zorgt ervoor dat je direct gebruik kan maken van de Amazon-winkel, en dus meteen via je Amazon-account nieuwe titels kunt aanschaffen. Als je ervoor kiest om via iets minder officiële kanalen boeken te lezen, wat via een micro-usb-kabel helemaal niet moeilijk is, moet je wel rekening houden met vertekend beeld, pagina’s die niet goed worden getoond of regels die vreemd worden afgebroken. Dat ligt echter aan het digitaliseren van de bestanden, en niet aan de Kindle zelf.

Gebruiksgemak

Qua gebruiksgemak zit de Kindle op het goede spoor. Het touchscreen reageert soms niet helemaal perfect en lijkt soms wat verkeerd gekalibreerd, wat vooral bij het intoetsen van letters lastig kan zijn. Het helpt ook niet dat het apparaat wat traag reageert. Dat is wederom alleen een probleem bij het gebruik van het toetsenbord, bij het bladeren door je boekenplank of het lezen merk je daar niets van.

Door het kleine formaat ligt de Kindle perfect in de hand. Je kunt hem makkelijk met één hand vasthouden en bedienen, als je je beperkt tot het omslaan van de pagina. Dat laatste zou iets sneller mogen gaan – het duurt nu bijna net zo lang als bij een echt boek – maar na een paar bladzijdes merk je dat niet meer.

Minpuntjes

Is het dan allemaal koek en ei? Dat niet. Amazon heeft vanwege de prijs moeten beknibbelen op de specificaties. Vergeleken met de duurdere Kindles is het grootste manco het missen van schermverlichting, waardoor het scherm soms iets te donker en soms iets te licht is. Ook de schermresolutie is kleiner dan bij de rest van de familie: 167 pixels per inch tegenover 300 ppi.

Het uitblijven van 3G-connectiviteit kan als minpunt worden beschouwd, maar tegenwoordig kun je op voldoende plekken even met het wifi-netwerk verbinding maken. Daarbij is er genoeg ruimte voor duizenden boeken, dus met een beetje voorbereiding heb je zelfs wifi nauwelijks nodig.

© CIDimport

© CIDimport

Conclusie

De goedkoopste Kindle is het kleine zusje dat in alles probeert mee te doen met de rest van de familie, en daar vaak genoeg prima in slaagt. De specificaties zijn niet zo goed als die van de rest van de line-up, maar Amazon heeft, afgezien van ontbrekende schermverlichting, de goede budget-keuzes gemaakt. Met de Kindle kun je met een gerust hart op vakantie zonder dat je bang hoeft te zijn voor een lege accu of een uitgelezen boekenplank. Als je minder waarde hecht aan een hoge schermresolutie en een 3G-verbinding en meer aan een schappelijke prijs, is de standaard Kindle de juiste keus.

0,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000