Hoeveel kinderen passen er op een longtailfiets?

© DARIO ROGLER | Cube

Hoeveel kinderen passen er op een longtailfiets?

Geplaatst: 14 januari 2024 - 09:31

Lisse van de Groep

Een longtailfiets is een fiets met een verlengde bagagedrager. Op deze fiets kan je prima meerdere kinderen vervoeren, maar hoe je de kinderen over de fiets verdeelt, hangt wel af van een aantal factoren.

Verschil tussen een shorttailfiets en een longtailfiets

Van longtailfietsen zijn er eigenlijk twee varianten: de shorttailfiets en de longtailfiets. Beide varianten hebben een langere bagagedrager dan bij een normale fiets, maar de bij de shorttailfiets is de bagagedrager relatief kort in vergelijking met een echte longtailfiets. De shorttailfiets is ideaal om één kind achterop te vervoeren en het is dan ook mogelijk om nog een kind in een kinderzitje voorop te vervoeren. Maar als je twee grote kinderen of meer dan twee kinderen op de fiets wilt vervoeren, ben je beter uit met een 'echte' longtailfiets.

Longtail fiets

© DARIO ROGLER | Cube

Hoeveel gewicht kan een longtailfiets dragen?

Bij een longtailfiets is het belangrijk om te kijken naar het laadvermogen. Dit is het totale gewicht dat de fiets kan dragen, inclusief de bestuurder en het gewicht van de fiets zelf. Het gemiddelde laadvermogen van een longtailfiets is 200 kilo. Dit is inclusief het gewicht van de fiets. Als we de fiets dus niet meerekenen, betekent dat dat je voor 170 kilo aan personen kunt vervoeren op de gemiddelde longtailfiets.

Wat betekent dat nou precies? We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld. Stel dat een fiets een laadvermogen heeft van 240 kilo en de fiets zelf weegt al 30 kilo, dan houd je nog 210 kilo aan gewicht óp de fiets over. Als jij zelf 80 kilo weegt, betekent dat dus dat je nog 130 kilo aan kinderen mee kunt nemen op de fiets. Dat betekent dat het meenemen van twee grotere kinderen die ieder 60 kilo wegen, automatisch inhoudt dat je niet óók nog een kleuter mee kunt nemen op de fiets. Zelfs al zou dit qua zitplaatsen wél kunnen… de fiets is er dan qua laadvermogen niet op gebouwd en het totale gewicht is dan te hoog. 

Het laadvermogen veilig verdelen

Om het geheel nog wat ingewikkelder te maken, is kijken naar het gewicht alleen ook niet genoeg. Laten we opnieuw uitgaan van een longtailfiets met een laadvermogen van 200 kilo. Stel dat jij zelf 60 kilo weegt en je wil drie kinderen van 25 kilo vervoeren op de bagagedrager aan de achterkant van de fiets, dan is de kans dat de fiets instabiel wordt heel groot. In theorie is het vervoeren van drie kinderen van 25 kilo (bij elkaar opgeteld 75 kilo) én een bestuurder van 60 kilo binnen de perken van wat de fiets zou moeten kunnen dragen, maar op deze manier zit vrijwel al het gewicht achter op de fiets.

De bestuurder kan in dit geval snel problemen krijgen met rustig en stabiel wegfietsen vanuit stilstand en de kans dat het voorwiel bij het wegfietsen vanuit stilstand van de grond komt is groot. Op papier is het dus mogelijk om met deze gewichtsverdeling drie kinderen van 25 kilo te vervoeren, maar in de praktijk is het niet verstandig en fietst het niet lekker. 

Longtail fiets

© DARIO ROGLER | Cube

Hoe verdeel ik kinderen over mijn longtailfiets?

Je kunt kinderen op je longtailfiets op een verschillende manier verdelen: 

  • Er zijn kinderstoeltjes die geplaatst kunnen worden op de bagagedrager. Op shorttailfietsen past er één kinderstoeltje op de bagagedrager; op longtailfietsen zijn dit er twee. Kinderstoeltjes zijn bedoeld voor kinderen die wél al zelfstandig in de zithouding kunnen blijven zitten, maar die nog wel in een kinderstoeltje vervoerd moeten worden. Je kunt hierbij denken aan kinderen tussen de 6 maanden en de 4 jaar oud.

  • Een kinderstoeltje voorop. Natuurlijk is het, net als bij een gewone fiets, ook mogelijk om een kinderzitje voorop te plaatsen bij het stuur.

  • Achter op het bankje passen op een grote longtailfiets drie kinderen die achter elkaar geplaatst worden.

  • Let op: het feit dat je in theorie drie kinderen op de bagagedrager zou kunnen plaatsen én één kind in een kinderzitje voorop, betekent niet dat dit in de praktijk ook kan. Dit heeft alles te maken met het eerder genoemde laadvermogen van de fiets. Al zijn er dus genoeg zitplaatsen, bekijk ook altijd het gewicht van de personen die je vervoert.

 Meer weten over de accessoires? Check dan dit artikel: Accessoires voor jouw longtailfiets

Ook met een bakfiets kun je kinderen vervoeren

Minder wendbaar maar wel een hoop plek!

Kan ik een baby vervoeren op een longtailfiets?

Hoewel er tegenwoordig wel houders bestaan om een Maxi-Cosi achter op een longtailfiets te plaatsen, wordt dit eigenlijk niet aangeraden. Een longtailfiets is minder stabiel dan bijvoorbeeld een bakfiets, wat het vervoeren van een baby in een Maxi Cosi achter op de longtailfiets extra kwetsbaar maakt.


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten