Zeven kledingtips voor een nóg fijnere fietstocht
Of je nu een dagtocht op de fiets maakt, of een meerdaagse fietstrip of echte fietsvakantie: de juiste kleding maakt enorm verschil. Je zult niet alleen relaxter fietsen, maar ook meer genieten van de omgeving. Laat de fietszomer maar komen!
We zijn op zoek gegaan naar fijne fietskleding die niet alleen meer comfort biedt tijdens het fietsen, maar ook een goede bescherming geeft tegen allerlei weersinvloeden.
- Temperatuurregulerend fietsshirt
- Alledaagse fietsbroek
- Fietsschoenen met sneakeruiterlijk
- Regenjack met combifunctie
- Fietsbril met groot gezichtsveld
- Armstukken tegen verbranding
- Multifunctionele fietssjaal
Lees ook: Ik ga op fietsvakantie en neem mee …
Temperatuurregulerend fietsshirt
Een fietsshirt roept al snel een beeld op van een strak tenue met reclame. Het spreekt voor zich dat niet iedereen de weg op wil als fietsende reclamezuil. Gelukkig zijn er ook fietsshirts zonder reclame te koop en die hetzelfde comfort bieden als de shirts van de renners uit het peloton. Zo’n shirt zit goed aangesloten om je lichaam en gaat niet wapperen. Op de rug heb je handige insteekzakken voor kleine spullen.
Een andere absolute aanrader is een shirt van merinowol. Naast dat merinowol erg comfortabel draagt en temperatuurregulerend is, heeft het ook als voordeel dat het langdurig fris blijft ruiken. De shirts zijn verkrijgbaar als wielershirt (vaak een combinatie van merinowol en polyester) en als gewoon T-shirt. Kies voor een model met korte en lange mouw, zodat je voorbereid bent op wisselende omstandigheden.
©AGU
Alledaagse fietsbroek
Net als bij een fietsshirt denk je bij een fietsbroek al snel aan de zwarte koersbroek die door wielrenners wordt gedragen. Op zich is daar niets mis mee, want zo’n broek zit zeer comfortabel en is bovendien voorzien van een zeem die het zitcomfort aanzienlijk verhoogt. De zeem zorgt er voor dat je zitvlak perfect aansluit op het zadel zodat irritatie van billen, kruis en benen zoveel mogelijk wordt vermeden. Draag daarbij liever geen onderbroek onder je fietsbroek.
Vroeger waren veel koersbroeken uitgerust met een natuurzeem, tegenwoordig zorgt een kunstzeem voor hetzelfde zitcomfort. De kunstzeem heeft als voordeel dat hij na een wasbeurt veel sneller droogt. Je hoeft ook niet per se een strakke koersbroek te kiezen. Er zijn ook halflange fietsshorts met zeem te koop. Wil je helemaal casual gaan, combineer dan een gewone korte of lange broek met een onderbroek voorzien van een zeem.
©Odlo
Fietsschoenen met sneakeruiterlijk
Naast een fijn fietsshirt en een comfortabele fietsbroek vormen ook fietsschoenen een belangrijk onderdeel van de fietsuitrusting. Natuurlijk zijn er allerlei fietsschoenen te koop, maar het gros is meer geschikt voor wielrenners en mountainbikers, en zijn vaak voorzien van plaatjes die in een pedaal moeten klikken. Voor de recreatieve fietser zijn er ook fietsschoenen met het uiterlijk van een normale sportschoen. De zool is daarbij voorzien van een verstevigingsplaat waardoor er een directer contact is met het pedaal. Ook zijn deze fietsschoenen voorzien van een goede afwatering, drogen ze snel en kun je er makkelijk op lopen.
©Adidas
Ook interessant: Welke soorten fietsendragers zijn er?
Regenjack met combifunctie
Als basisuitrusting van een fietser mag een goed fietsjack niet ontbreken. Daarbij moet het jack over twee eigenschappen beschikken: waterdichtheid en ademend vermogen. Waterdichte en ademende fietskleding is gemaakt van een waterafstotende stof waarop een membraan is aangebracht. Dit membraan kan waterdamp (zweet) vanuit de binnenkant naar buiten doorlaten. De buitenste stof houdt vocht juist tegen waardoor je tijdens het fietsen perfect droog blijft. Het bekendste membraan is Gore-Tex, die door de jaren heen toegepast is door talloze kledingmerken.
Veel gerenommeerde outdoormerken hebben in de loop der jaren echter ook een eigen membraan ontwikkelt en toegepast in regenjacks. Laat je bij de aankoop van een goed fietsjack vooral goed voorlichten bij een speciaalzaak. De forse aanschafprijs betaalt in de praktijk zeker terug en van een kwalitatief goed regenjack zul je jarenlang plezier hebben.
©Hans de Looij
Fietsbril met groot gezichtsveld
Wie denkt dat een fietsbril alleen beschermt tegen fel zonlicht heeft het mis. Natuurlijk is het hoofddoel wel om het zonlicht te verminderen, maar de fietsbril houdt ook rondvliegend vuil als zand en modder uit je ogen. Daarnaast beschermt de bril ook uitstekend tegen pollen, insecten en tranende ogen. Fietsbrillen zijn er in allerlei variëteiten, zo heb je modellen met verwisselbare lenzen en met lenzen op sterkte. Wil je optimale bescherming kijk dan uit naar een zogenoemde shield-fietsbril, de lens van dit model is uit één stuk en veel groter dan bij een normale zonnebril. Daardoor heb je een groter gezichtsveld en valt de bril mooi om het gezicht.
©Van Rysel
Armstukken tegen verbranding
Nu de zon weer krachtiger wordt en de temperaturen oplopen, is de kans op verbranden tijdens het fietsen erg groot. Aangezien we in de zomer vaak een shirt met korte mouwen dragen, kunnen je armen snel verbranden. Met speciale armstukken bescherm je je armen tijdens een fietsrit en blijf je toch gewoon je shirt met korte mouwen dragen. De armstukken zijn gemaakt van een elastische stof, zijn makkelijk mee te nemen en voelen aan als een tweede huid. Je kunt ze niet alleen gebruiken als bescherming tegen de zon, maar ook bieden ze warmte tijdens een kille ochtendrit.
©Decathlon
Multifunctionele fietssjaal
Wie kent ’m niet, de kolomvormige fietssjaal die je om je nek doet bij kou of warmte, maar ook je hoofd beschermt tegen te fel zonlicht? Zeker tijdens zomerse dagen is het verstandig om als fietser iets om je nek te doen tegen verbranding. Daarbij kan de colsjaal zelf over het hoofd onder de helm worden gedragen. Ook zorgt zo’n veelzijdige fietssjaal voor verkoeling tijdens extreem warme dagen. Dompel de sjaal onder in koud water en doe ’m daarna weer om je nek: verkoeling gegarandeerd!
©Murat Tellioglu