Fietsendrager gestolen? Zo krijg je je fiets toch weer thuis

© Sommersby

Fietsendrager gestolen? Zo krijg je je fiets toch weer thuis

Geplaatst: 9 mei 2024 - 12:04

Aangepast: 15 mei 2024 - 09:58

Peter Koelewijn

Dat is pech: ben je lekker op vakantie met een volgeladen fietsendrager en dan wordt hij zomaar gestolen! Wat moet je doen om je (elektrische) fiets weer veilig thuis te krijgen? We vertellen je wat je in die situatie moet doen en hoe je jezelf ertegen kunt verzekeren.

 

Fietsendrager en fiets apart verzekeren

De grootste denkfout die mensen maken, is dat je fiets en fietsendrager samen verzekerd zijn. Als je fietsendrager gestolen wordt, kun je met de verkeerde verzekering tussen wal en schap belanden. Je fietsverzekering verzekert NIET de fietsendrager waarop je hem vervoert. Om je fietsendrager te verzekeren, moet je een uitbreiding op je autoverzekering kiezen. Dit is meestal de accessoireverzekering en zorgt ervoor dat je bij beschadiging of een gestolen fietsendrager een vergoeding krijgt, plus mogelijk nog meer.

Diefstal eerst melden bij de politie en dan bij de verzekering

Als je fietsendrager gestolen is, moet je dat eerst bij de politie melden. Verzekeraars vinden dit belangrijk, omdat je eigendom dan als gestolen staat geregistreerd. Pas dan kunnen ze overgaan op het mogelijk uitkeren van een vergoeding.

De politie wil graag uiterlijke kenmerken weten van je fietsendrager. Noteer daarom voor de zekerheid ergens het merk, model en serienummer van de drager. Dit is ook belangrijk voor je verzekeraar om te weten.

Fietsendrager verzekerd? Dan krijg je geld voor een nieuwe fietsendrager

Als je fietsendrager verzekerd is, bijvoorbeeld via een accessoireverzekering voor je auto, dan heb je bij diefstal recht op een vergoeding. Raadpleeg hiervoor je verzekeringspolis om te kijken hoe hoog die vergoeding is. Het is sowieso de beste manier om je (elektrische) fiets weer thuis te krijgen: koop van de vergoeding simpelweg een nieuwe fietsendrager.

Accessoireverzekeringen bieden meestal geen aparte thuisbrengservice aan voor gestolen fietsendragers, dus vraag bij afsluiting van een verzekering goed na of je hiervoor in aanmerking komt.

0

Powered by

logo
Fietsendrager

© Monika Wisniewska

Fietsen beschadigd? Kijk of je pechhulp of thuisbrengservice hebt

Heb je een mooie nieuwe fiets of populaire e-bike? Dan is diefstalverzekering een goede investering. Bij een gestolen of kapotte fietsendrager kan het ook voorkomen dat er fietsen beschadigd zijn. In dat geval moet je meteen contact opnemen met de verzekeraar; mogelijk heb je recht op pechhulp of zelfs een thuisbrengservice.

Veel fietsverzekeringen bieden pechhulp en thuisbrengservice aan in hun polis, maar vraag het altijd na voor de zekerheid wanneer je een verzekering afsluit. Bij pechhulp komt een reparateur naar je locatie toe om je fiets te repareren. Kleine reparaties gebeuren ter plekke en bij grote reparaties komt de thuisbrengservice van pas. Je wordt dan met je fiets naar een locatie naar keuze gebracht. Dat kan thuis zijn, maar ook de dichtstbijzijnde fietsenmaker.

Er zitten wel grenzen aan wat je kunt vragen bij deze diensten. Zo wordt de thuisbrengservice niet gebruikt als je binnen een paar kilometer van je woning met de fiets bent. Voor het buitenland geldt een maximaal aantal kilometers om pechhulp of thuisbrengservice te vragen. De meeste verzekeringen garanderen tientallen kilometers in Duitsland of België nog hun service, maar dan heb je de grens echt bereikt.

Als je fietsendrager in Italië of Frankrijk is gestolen, zal je een andere oplossing moeten gebruiken om je fiets weer thuis te krijgen.

Fietsendrager en fietsen niet verzekerd? Zo krijg je je fietsen thuis

Heb je geen verzekering voor je gestolen fietsendrager of de fietsen die erop stonden? Dan moet je betalen om op de volgende manieren je fiets of e-bike alsnog thuis te krijgen.

  • De duurste optie is om op locatie een nieuwe fietsendrager te kopen of een busje te huren om je fiets mee naar huis te vervoeren.

  • Je kunt ook je fiets (gedemonteerd) als pakket verzenden naar je huis. Er zijn bedrijven, zoals Goedkooppakket.nl, die zich specialiseren in het versturen van fietsen.

  • Neem de trein naar huis. Je mag in Nederland één fiets in de trein meenemen, buiten de spitsuren. Hiervoor koop je een Fietskaart Dal voor 7,50 euro, en er zijn speciale plaatsen in de trein waar je de fiets moet parkeren.

Fiets in de trein meenemen

© Andongob

Voorkom veel extra stress en neem een goede fietsverzekering of een uitstekende accessoireverzekering voor de fietsendrager. Bij diefstal kun je dan het beste geholpen worden om je fietsen weer thuis te krijgen.

Ook interessant: Lees ook hoe je jouw e-bike het beste beschermt tegen schade en diefstal

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten