Accessoires voor jouw longtailfiets

© DARIO ROGLER | Cube

Accessoires voor jouw longtailfiets

Geplaatst: 9 januari 2024 - 09:32

Lisse van de Groep

Heb jij de longtailfiets al gezien in de stad? Deze fietsen zijn de zusjes van de grotere en loggere bakfiets en zijn ideaal om kinderen te vervoeren door de drukke stad. In dit artikel vertellen we je welke accessoires je kunt toevoegen aan je longtailfiets om de fiets nóg meer aan te passen aan jouw gebruikswensen.

Accessoires om extra spullen mee te nemen

Een longtailfiets heeft veel voordelen, maar wat hij in de kale uitvoering mist, is een plek om spullen te vervoeren. Je bagagedrager wordt in de meeste gevallen al in beslag genomen door één of meer kinderen, dus waar laat je dan de schooltassen? Er zijn verschillende accessoires om dit probleem op te lossen.

 • Een kratje voorop de fiets. Hier kan je de schooltassen van je kind(eren) in doen wanneer je onderweg bent naar school.

 • Fietstassen. Er zijn fietstassen speciaal voor de longtailfiets. De fietstassen kunnen in- en uitgeklapt worden. Als je dus veel kinderen vervoert en die kinderen hun voeten kwijt moeten, kan je de fietstassen inklappen, zodat kinderen hun voeten gewoon op het daarvoor bestemde voetensteuntje kunnen plaatsen. Fiets je nadat je de kinderen naar school hebt gebracht nog even naar de supermarkt? Dan kun je de fietstassen uitklappen en deze gebruiken voor je boodschappen.

 • Een bagagedrager aan de voorkant van de fiets.

 • Een mandje aan de voorkant van je fiets.

 • Een dierenmandje. Zo kun je niet alleen je kinderen, maar ook je hond meenemen op de fiets om naar het bos te gaan.

 • Spanbanden. Omdat een longtailfiets geen zijkanten heeft waardoor de spullen die je vervoert op hun plek blijven, is het wel slim om lading achter op je fiets vast te zetten. Dit kan met spanbanden waarmee je extra grote bagage, een pakketje of je boodschappen kunt vastzetten op je bagagedrager.

 Lees ook: Longtailfiets kopen – waar moet je op letten?

Longtail fiets

© DARIO ROGLER | Cube

Veilig en comfortabel fietsen

Wil je kinderen veilig vervoeren op de longtailfiets? Dan zijn er diverse accessoires waarmee dit een stuk makkelijker wordt.

 • Kinderzitjes. Deze kinderzitjes kunnen zowel achter op de bagagedrager geplaatst worden (twee achter elkaar is ook mogelijk) als voorop de fiets bij het stuur. Zo kun je veilig kinderen van 6 maanden tot 4 jaar vervoeren in een voor hen bestemd stoeltje.

 • Een zitbankje. Speciaal voor de longtailfiets zijn er zitbankjes ontworpen met een rek om het bankje heen. Het bankje wordt achter op de bagagedrager geplaatst en zijn meestal standaard uitgerust met een kussentje voor het zitcomfort. Om de meeste bankjes zit een rek heen waar kinderen zich aan vast kunnen houden. Vrijwel alle zitbankjes zijn ook uitgerust met een plateau waar voeten op geplaatst kunnen worden.

 • Een los kussen. Wil je geen bankje achter op de bagagedrager plaatsen, maar wil je wel dat je kind(eren) comfortabel kunnen zitten op de longtailfiets? Dan kun je ook een los kussen aanschaffen voor meer zitcomfort.

 • Voetensteuntjes. Heb je geen bankje waar een voetenplateau bij zit? Een longtailfiets is ook uit te breiden met losse voetensteuntjes waar kinderen hun voeten op kunnen plaatsen. Het wordt aangeraden om losse voetensteunen te combineren met goede jasbeschermers, zodat je kind geen voet tussen de spaken kan krijgen.

 • Montagebeugel voor de Maxi-Cosi. Er bestaat een montagebeugel voor Maxi-Cosi’s, maar het vervoeren van een jonge baby achter op een longtailfiets is niet de meest veilige manier om je kindje te vervoeren.

 • Een regenhoes. Door deze regenhoes om de bagagedrager heen te plaatsen, zitten kinderen op de bagagedrager van de longtailfiets lekker droog.

 • Regenafdekking. Staat je fiets buiten geparkeerd en is het flink aan het regenen? Met regenafdekking die je over de kinderzitjes op je longtailfiets heen plaatst, kunnen je kinderen altijd op een droog zitje zitten, al heeft het de hele nacht gestort van de regen.

Extra fietsaccessoires

Sommige accessoires zijn geschikt voor alle fietsen, of je nu een bakfiets of een longtailfiets hebt. We hebben ze voor je op een rij gezet.

 • Een goed slot. Longtailfietsen, en zeker de elektrische variant, is in trek. Het laatste wat je wilt, is dat je fiets gestolen wordt. Zorg dus dat je fiets is uitgerust met een goed en stevig slot.

 • Een goede accu. Wil je echt profijt hebben van een elektrische fiets? Zorg dan dat je een goede accu hebt waar je ook een flink eind mee kunt rijden zonder tussentijds constant te moeten opladen.

 • Een fietshelm. Omdat veel longtailfietsen elektrisch zijn, maak je flink wat snelheid. Het laatste wat je wil is vanuit hoge snelheid vallen en op je (kwetsbare) hoofd terechtkomen. Fietsen met een goede fietshelm is dus altijd aan te raden.

 • Fietsspiegels. Wil je kunnen zien wat er achter op de bagagedrager gebeurt? Als je je fiets uitrust met fietsspiegels heb je ook goed zicht achter je. 

 • Een goede display. Op een goede display zie je onder andere in welke modus je fietst, wat je snelheid is, hoeveel batterijlading je nog hebt en hoe hard je gaat.

 • Een reparatiekit. Het klinkt misschien suf, maar als je met een lekke band op een afgelegen polderweggetje staat, ben je toch blij als je standaard een reparatiekit bij je hebt om die eventuele lekke band ter plekke te kunnen plakken.


  🚲Wat je ook doet, zorg voor goede verlichting als je in het donker op pad gaat👇🏻
0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten