Wat is een longtailfiets en wat zijn de voordelen ervan?
Wil je wél veel kunnen vervoeren op de fiets, maar niet met een zware, logge bakfiets rijden? Dan is de longtailfiets of een longtailbike de oplossing. De longtailfiets is met name populair in België en Duitsland en wint nu terrein in Nederland. Maar wat kun je precies met deze fiets? En wat zijn de voordelen ervan? Dat leggen we je allemaal uit in dit artikel.
In dit artikel lees je wat het verschil is tussen een normale fiets en een longtail, delen we de voordelen van zo'n fiets met je en geven we een beeld van de toepassingen.
Ook interessant: Dit zijn dé trends in e-bikes voor 2024
Wat is een longtailfiets?
Een longtailfiets is een fiets met een lange achterkant waar personen of lading op vervoerd kan worden. In feite heeft de fiets een verlengde bagagedrager waar je iets of iemand op kunt vervoeren. Vaak zit er bij een longtailfiets een rek om deze verlengde bagagedrager heen, zodat kinderen veilig achterop kunnen zitten en niet zomaar van de fiets af kunnen vallen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor spullen die je achter op de fiets vervoert! Het achterwiel van de fiets is voorzien van flinke jasbeschermers én een plankje voor de voeten van kinderen, zodat je niet het risico loopt dat kinderen hun voeten tussen de spaken steken.
©Velo's Vanderbike | www.vanderbike.be
Hier gebruik je een longtailfiets voor
Longtailfietsen worden vooral gebruikt voor het vervoeren van kinderen, en dan met name in de stad. De fietsen zijn zeer wendbaar en geschikt voor het drukke stadsverkeer. De fietsen hebben een comfortabele bagagedrager met steunen voor de voeten. Bovendien maakt het frame om de bagagedrager heen het veilig om kinderen op deze manier te vervoeren.
Tip: zorg voor een passend kinderfietshelm als je je kinderen vervoert.
Stijlvol fietsen
Longtailfietsen zijn niet alleen praktisch, maar ook stijlvol. De fietsen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten én kleuren en zijn robuust en stoer. De fiets past helemaal in het stadsleven, waar de look best een beetje urban mag zijn. Tegelijkertijd biedt de fiets precies die functionaliteit en vrijheid die mensen met een transportfiets zoeken.
Wat is het verschil met een bakfiets?
Het grote verschil tussen de bakfiets en de longtailfiets is dat je op een longtailfiets de lading aan de achterkant vervoert, terwijl dat bij een bakfiets juist aan de voorkant is. Dit zorgt voor een andere fietservaring, waarbij het gewicht dus aan de achterkant van de fiets zit. Een bakfiets heeft bovendien echt een bak waar je lading en/of passagiers in kwijt kunt, terwijl de longtailfiets een verlengde bagagedrager heeft.
Een ander groot verschil tussen de longtailfiets en de bakfiets is de wendbaarheid en de breedte van de fiets. Waar een bakfiets veel ruimte inneemt op de fietspaden én op de stoep, wanneer je hem bijvoorbeeld voor een winkel of bij school parkeert, is een longtailfiets smaller. Op drukke plekken kun je een longtailfiets dus een stuk makkelijker parkeren dan een grote, logge bakfiets.
Wat is het voordeel van een longtailfiets?
Een longtailfiets heeft een aantal voordelen. Namelijk:
Wendbaarheid. Omdat je geen grote fiets met bak hebt, ben je met een longtailfiets heel wendbaar. Ideaal als je in een drukke stad woont en je makkelijk en veilig door het drukke stadsverkeer wil kunnen fietsen.
Behapbaar formaat. Waar bakfietsen ontzettend veel ruimte innemen op de fietspaden, zijn longtailfietsen een stuk slanker en vergelijkbaar met een normale fiets; alleen dan wat langer. Je bent dus niet zo’n groot gevaarte op de weg.
Kinderen veilig vervoeren. Op een longtailfiets kan je je kinderen veilig vervoeren. Kinderen zitten comfortabel op een bagagedrager met zitje. Een rek rondom de bagagedrager en het eventueel plaatsen van gordels zorgt ervoor dat je kinderen veilig zitten.
Meer stuurgemak. Een longtailfiets is aan de voorkant eigenlijk een gewone fiets. Geen gedoe dus met hoe je moet sturen. Je stuurt gewoon zoals je op je normale fiets ook doet.
Makkelijker parkeren. Je fiets is minder groot, dus je kunt ‘m makkelijker kwijt. Dit geldt natuurlijk zowel op de stoep bij het schoolplein als thuis in de schuur.
©Velo's Vanderbike | www.vanderbike.be
Nadelen van een longtailfiets
Natuurlijk heeft een longtailfiets ook nadelen. Zo is het van alle transportfietsen de fiets waar je het minst op kunt vervoeren. Waar je in een bakfiets heel makkelijk kinderen én spullen kunt vervoeren, is dat op een longtailfiets wat lastiger. Zeker wanneer je een baby hebt en je misschien ook een grote luiertas mee wil kunnen nemen, is een longtailfiets niet altijd het meest handige vervoersmiddel. Een ander nadeel is dat het gewicht van een longtailfiets volledig aan de achterkant ligt, waardoor je bij het wegfietsen vanuit stilstand moeite kunt hebben om het voorwiel op de grond te houden.
Zijn er ook elektrische longtailfietsen?
Er bestaan zeker elektrische longtailfietsen! Sterker nog: het is zelfs aan te raden. Als je meerdere kinderen achter op je longtailfiets wil vervoeren, kan het gewicht aan de achterkant best flink worden. Het is dan heel fijn en welkom als je ondersteuning krijgt vanuit de motor van de fiets.
Wat kost een longtailfiets?
De prijzen van een longtailfiets variëren enorm. De prijs is onder andere afhankelijk van het merk, de kracht van de motor, de materiaalkeuze en de accessoires waarmee je de fiets uitbreidt. De niet-elektrische varianten beginnen vanaf 1000 euro. Ga ervan uit dat je voor een elektrische longtailfiets tussen de 2500 en de 4500 euro betaalt.
Gaan voor een longtailfiets?
Wij vinden deze fiets in ieder geval praktisch, wendbaar en stoer en daarmee dus een ontzettend goede optie voor mensen die in de stad wonen. Als je regelmatig kinderen of spullen moet vervoeren, maar je wil liever niet kiezen voor de auto of de bakfiets, dan is de longtailfiets een ontzettend goed alternatief.