Longtailfiets kopen – waar moet je op letten?

© Scottie - stock.adobe.com

Longtailfiets kopen – waar moet je op letten?

Geplaatst: 17 december 2023 - 09:32

Lisse van de Groep

Een longtailfiets is een fiets met een extra lange bagagedrager. Deze transportfiets is een mooi alternatief voor mensen die geen bakfiets willen, maar wel ruimte willen hebben om op de fiets meer kinderen/lading te vervoeren. Er is veel keuze, en wij helpen je te bepalen wat je wel (en niet!) nodig hebt een functies en accessoires.

Elektrisch versus niet-elektrisch

De eerste keuze die je maakt, is of je voor een elektrische of een niet-elektrische fiets wil gaan. Op het moment dat je van plan bent om veel lading mee te nemen op de fiets, is de keuze voor een elektrische fiets logisch. Dankzij de trapondersteuning fiets je soepel en voel je weinig van het gewicht dat je meedraagt. De meeste longtailfietsen zijn elektrisch, juist omdat de fiets veel wordt gebruikt door mensen die veel gewicht meenemen op de fiets. Kies je toch voor een niet-elektrische variant? Realiseer je dan dat je flink zult moeten trappen. 

Kiezen voor kracht én veiligheid

Ga je voor een elektrische longtailfiets? Dan is het ook belangrijk om te kijken naar de kracht die je nodig hebt. Dit hangt af van het terrein waarop je gaat fietsen (heuvelachtig terrein vereist meer kracht dan vlak terrein), maar ook van het gewicht dat je wilt gaan vervoeren.

Gemiddeld kun je met een longtailfiets zo’n 170 kilo vervoeren (2 kinderen + 1 volwassene), exclusief het gewicht op een eventuele voordrager (wat gemiddeld max 10 kilo is). Het gewicht is zo verdeeld dat de bagagedrager achterop meestal maximaal 80 kilo kan dragen en er dus zo’n 90 kilo overblijft voor de bestuurder van de fiets. Om dit gewicht te kunnen vervoeren, wordt aangeraden om te kiezen voor een elektrische motor met 75 tot 85 Nm koppelvermogen.

Ga je écht veel gewicht vervoeren (bijvoorbeeld oudere kinderen die al een stuk zwaarder zijn)? Dan wordt aangeraden om te kiezen voor 90 tot 95 Nm koppelvermogen. Dit laatste is ook verstandig als je de longtailfiets veel gaat gebruiken op heuvelachtig terrein.

Qua remmen is het goed om te kiezen voor hydraulische schrijfremmen die krachtig en geleidelijk remmen in alle weersomstandigheden. Op die manier fiets je veilig, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de kinderen die je vervoert.

Longtail fiets

© Kay Tkatzik | Riese & Müller | www.r-m.de/nl/bikes/

Het type motor

Bij een elektrisch aangedreven fiets heb je de keuze uit een voorwielmotor, een achterwielmotor en een middenmotor. In het geval van een longtailfiets is een middenmotor de meest aantrekkelijke optie.

Een middenmotor biedt een laag zwaartepunt, waardoor je als je bestuurder veel controle en grip ervaart tijdens het fietsen. Een achterwielmotor kan ook, maar wel op voorwaarde dat er voldoende kracht in de motor zit. Met een te zwakke achterwielmotor wordt het lastig om een heuvel op te fietsen als je twee kinderen achterop hebt zitten. Een voorwielmotor wordt afgeraden bij longtailfietsen, omdat je het gewicht bij een longtailfiets achterop hebt zitten en je hier dus kracht nodig hebt. 

De lengte van de bagagedrager

Een longtailfiets is in feite een fiets met een extra lange bagagedrager. En je snapt het al: des te langer de bagagedrager, des te meer je kunt meenemen op de fiets. Als je één kind wil kunnen vervoeren op een longtailfiets, is een extra lange bagagedrager geen must. Je kan dan kiezen voor de ‘shorttail’: een fiets met een langere bagagedrager dan gemiddeld, maar korter dan bij de gemiddelde longtailfiets. Maar wil je twee kinderen veilig kunnen vervoeren? Dan is het handig om te kiezen voor een longtailfiets met een extra verlengde bagagedrager, waar je eventueel ook twee kinderzitjes op kunt plaatsen. 

De accessoires van een longtailfiets

Een longtailfiets is uit te breiden met ontzettend veel accessoires. Wij hebben de belangrijkste accessoires voor je op een rij gezet:

  • Fietstassen/fietsmanden. Als je kinderen achter op de longtailfiets vervoert, zit de bagagedrager vol en kan je daar geen extra spullen meer kwijt. Het kan dus nuttig zijn om je longtailfiets uit te breiden met fietstassen of manden voor je boodschappen.

  • Een kussentje. Het is belangrijk dat je kinderen comfortabel kunnen zitten. Door een kussen op de bagagedrager te plaatsen, verhoog je het zitcomfort voor je kinderen enorm.

  • Een achterzitje voor kinderen van 9-15 kilo of een achterzitje voor kinderen van 9-22 kilo. Dit zitje is voorzien van gordels en is vergelijkbaar met een normaal fietszitje zoals je die op de klassieke “mamafiets” ziet.

  • Een juniorzitje/bankje met voetsteunen en rekje. Oudere kinderen hoeven niet meer in een kinderzitje, maar ook hen wil je veilig kunnen vervoeren zonder het risico dat ze van de bagagedrager afglijden of hun voeten tussen de spaken krijgen.

  • Een beschermhoes tegen de regen. Het is steeds vaker mogelijk om je longtailfiets uit te breiden met een regenhoes, zodat je kinderen lekker droog zitten.

  • Een extra bagagedrager aan de voorkant van je fiets. Wil je liever geen fietstassen, maar wel spullen kunnen vervoeren naast de kinderen die je achterop hebt zitten? Dan kan je ook aan de voorkant van je fiets een kleine bagagedrager óf een kratje laten plaatsen, zodat je hier spullen kwijt kunt.

  • Dierenmandje. Het is zelfs mogelijk om een dierenmandje op de fiets te plaatsen, zodat ook je hond veilig vervoerd kan worden op een longtailfiets.

  • Een goed slot. Een longtailfiets is een flinke aankoop en daar wil je zuinig mee omgaan. Het laatste wat je wil is dat deze gestolen wordt. Om dit te voorkomen, raden we je aan om een goed (ketting)slot aan te schaffen, zodat je de fiets zorgeloos in de stad kunt parkeren. 

0

Powered by

logo

Een longtailfiets kopen? Maak een weloverwogen keuze

Een longtailfiets is een flinke aankoop en dus wil je goed nadenken over de verschillende opties. Bepaal van tevoren waar je de fiets voor wilt gebruiken en wie/wat je erop wilt gaan vervoeren. Op basis daarvan kan je beslissen hoeveel kracht je nodig hebt en welke accessoires handig zijn om de fiets mee uit te breiden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten