Zo vervoer je kinderen veilig in een bakfiets

© feliks szewczyk pikselstock - stock.adobe.com

Zo vervoer je kinderen veilig in een bakfiets

Bakfiets

Geplaatst: 16 oktober 2022 - 07:34

Martine van Dorsten

Nu we steeds vaker de bakfiets pakken om onze kinderen (of die van anderen) te vervoeren, is het extra belangrijk dat zo veilig mogelijk te doen. In dit artikel lees je meer over hoe je dat het best doet.

De bakfiets vervangt steeds vaker de auto als het gaat om het vervoer van kinderen naar school, opvang, sport, muziekles en andere uitjes. Het populaire vervoersmiddel is dan ook goedkoper in het gebruik, handiger in drukke gebieden en parkeren is vaak een stuk eenvoudiger dan met de auto - en sowieso een stuk goedkoper! Maar als we dan steeds vaker de bakfiets pakken om kinderen te vervoeren, dan is het wel van belang om aandacht te besteden aan de veiligheid.

Waarom vervoeren met de bakfiets?

Een bakfiets heeft veel voordelen als vervoersmiddel voor je kinderen. Geen gedoe met files tijdens de spits (rond schooltijden bijvoorbeeld), makkelijker even snel te parkeren dan een auto en multifunctioneel, omdat je er ook heel goed en snel je boodschappen en/of pakketjes mee kunt vervoeren. Denk daarnaast ook aan de lichamelijke beweging die je krijgt, de frisse buitenlucht en - niet onbelangrijk - de lagere kosten. Toegegeven, de aanschaf is even een aardige investering, maar daarna bespaar je al snel een hoop geld op brandstof, verzekeringen, onderhoud en parkeerkosten ten opzichte van een auto. En met de juiste bakfiets en passende accessoires voor jouw wensen creëer je heel eenvoudig een veilig en comfortabel vervoersmiddel voor meerdere kinderen tegelijkertijd, van jong tot oud.

Kies de juiste bakfiets

Heb je nog geen bakfiets aangeschaft? Dan is het belangrijk om al bij de aankoop rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren en het aantal kinderen dat je gaat vervoeren. Op het eerste gezicht simpele keuzes, zoals een bakfiets met twee of drie wielen, hebben namelijk veel invloed op je fietsplezier. Zo zijn bakfietsen met twee wielen wendbaarder en daardoor makkelijker te besturen dan een bakfiets met drie wielen. Dat is ook comfortabeler voor de kinderen, die tijdens het rijden minder door elkaar worden geschud. Maar afhankelijk van het aantal kinderen dat je wilt vervoeren kan een versie met drie wielen, waarvan twee aan de voorkant, toch de betere optie voor jou zijn.

Een bakfiets met twee wielen is wendbaarder en comfortabeler voor de kinderen aan boord.

Met een bakfiets met twee wielen neem je over het algemeen makkelijk drie kinderen mee: twee in de bak en één in een zitje achter op de fiets. Maar met een bakfiets met drie wielen kunnen vaak wel vijf kinderen worden vervoerd: vier voorin en eentje achterop. Drie wielen stuurt dus wel iets lastiger, maar het geeft ruimte aan een grotere bak voor meer kinderen. En ook stilstaan is makkelijker door het derde wiel dat de fiets stabieler maakt. Ervaar daarom zelf eerst goed het verschil door een proefrit aan te vragen bij je lokale fietsenwinkel. Daarbij is het aan te raden verschillende bakfietsen mét je kinderen erin te testen voor de juiste vergelijking.

Een bakfiets met twee wielen aan de voorzijde stuurt wat zwaarder, maar biedt volop ruimte.

Meer weten over het kopen van een bakfiets? Lees al onze tips voor de aanschaf van een bakfiets.

Veilig kinderen vervoeren in een bakfiets

Heb je de ideale bakfiets gevonden? Dan is het belangrijk om te kijken naar de juiste accessoires voor de kinderen die je ermee wilt vervoeren. Zet de kleintjes vast in een speciaal zitje of kies voor een accessoire waarmee je een Maxi-Cosi of ander type kinderstoel eenvoudig vastzet. Oudere kinderen kunnen plaatsnemen op de bankjes in de bakfiets die vaak al zijn voorzien van driepuntsgordels om ze veilig vast te zetten. Omdat een ongeluk in een klein hoekje zit en (ook) door anderen veroorzaakt kan worden, is het aan te raden kinderen altijd een helm te laten dragen. Zeker bij elektrische bakfietsen loopt de snelheid al snel hoog op en kan een aanrijding of een val grote gevolgen hebben.

Sommige bakfietsen zijn daarnaast standaard voorzien van kantelstoppers. Is dat bij jouw bakfiets niet het geval? Overweeg deze dan toe te laten voegen. Kantelstoppers voorkomen namelijk dat er een te scherpe bocht kan worden gemaakt. Zo wordt de kans op omvallen verkleind. En over omvallen gesproken: let ook op de standaard van je bakfiets. Een brede en sterke standaard voorkomt dat een fiets bij stilstand omvalt, terwijl de kinderen in- en uitstappen of in de bak zitten. Een antislipmat op de bodem van de bak kan tijdens het in- en uitstappen zorgen voor betere grip, zodat kinderen minder snel uitglijden en vallen.

Baby vervoeren in een bakfiets

Voor de allerkleinsten bestaan er ook zitjes waarmee je zelfs kinderen van een paar maanden al veilig kunt vervoeren. Daarbij is het wel belangrijk dat je gebruikmaakt van een babyschaal of een speciale drager bijpassend bij een Maxi-Cosi of ander type babyzitje. Een babyschaal is vergelijkbaar met een babystoeltje. Het heeft de vorm van een kommetje en kan met banden of een bijbehorende montageset stevig in een bakfiets worden vastgezet. Standaard is een babyschaal voorzien van gordels, een comfort-sluiting en een opstaande rand ter bescherming. Op deze manier kunnen ook baby’s, die nog niet zelfstandig kunnen zitten, comfortabel en veilig worden vervoerd.

Let wel extra op wanneer je een baby in je bakfiets vervoert. Een baby is nou eenmaal hulpbehoevender dan oudere kinderen en afhankelijk van jouw alertheid. Gebruik bij het vervoer van een baby ook altijd de huif die vaak bij een bakfiets wordt geleverd, of schaf er eentje aan. Een huif of zonne-/regenscherm houdt een baby droog en beschermt tegen de zon of wind. Elementen die een baby door diens kwetsbaarheid vaak al sneller beïnvloeden dan oudere kinderen.

© feliks szewczyk

Verbeter de veiligheid van je bakfiets

Naast alle eerdergenoemde tips zijn er nog meer accessoires die kunnen helpen de veiligheid van je bakfiets te verhogen. Zo kun je de zichtbaarheid, bescherming en het comfort verbeteren, waardoor ongelukken minder snel gebeuren of minder grote gevolgen hebben. Accessoires waar je aan kunt denken:

  • Een fietspomp met drukmeter

Door de druk van de fietsbanden op peil te houden, verhoog je de grip van je bakfiets waardoor er minder kans is op wegglijden en het gebruik van de remmen een beter effect heeft. Je vindt hier een ruime keuze aan fietspompen.

  • Reflectiestrips

Naast de standaard verlichting op een fiets verbeteren reflectiestrips je zichtbaarheid voor andere weggebruikers en verklein je de kans op ongelukken.

  • Fietsspiegels

De wendbaarheid van een bakfiets is nou eenmaal anders dan die van een gewone fiets. Omkijken en draaien wil daardoor weleens lastig zijn. Spiegels op het stuur helpen je alert te blijven op het verkeer dat achter of naast je rijdt als je bijvoorbeeld een bocht wilt maken of probeert over te steken. Hier vind je vast spiegels die geschikt zijn voor jouw type fiets!

Meer weten over aanvullende accessoires? Met de juiste bakfietsaccessoires creëer je zelf je ideale bakfiets!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000