EV-rijders niet altijd gerust op vakantie met caravan

© MG | ID.nl

EV-rijders niet altijd gerust op vakantie met caravan

Geplaatst: 27 mei 2024 - 08:45

Aangepast: 28 mei 2024 - 08:08

Mark Gamble

Bijna de helft van de Nederlandse bezitters van elektrische auto's ziet op tegen de lange autorit naar de vakantiebestemming, blijkt uit recent onderzoek. De groep ondervraagden maakt zich vooral druk over de vele laadmomenten tijdens de reis en het vinden van een laadpaal. Vooral het reizen met een caravan baart zorgen.

Binnen de onderzochte groep van een onderzoek door Tussenstop.com maakt 40% zich zorgen over het veelvuldig moeten opladen, 30% over de mogelijke stress van het ontbreken van laadpalen, 20% over niet-werkende laadpalen en 10% over de lange wachttijd bij drukte bij laadpalen. Deze zorgen worden versterkt wanneer men met een caravan reist. Het extra gewicht van de caravan zorgt voor een hoger energieverbruik, wat resulteert in een kortere actieradius en dus meer laadstops.

Op zoek naar alternatieven

EV-rijders kiezen een elektrische auto natuurlijk voor een bepaalde reden, zoals goedkoper kunnen rijden en uit milieuoverwegingen, maar wordt er nagedacht over vakanties (met of zonder caravan) dan uiten rijders van elektrische auto's andere zorgen. Bijvoorbeeld het (tijdelijk) omruilen van de auto met vrienden of familie die een brandstofauto hebben. 15 procent van de ondervraagden geeft zelfs aan dat ze een brandstofauto zouden huren, en 10 procent zou een kortere vakantie plannen. 15 procent van de ondervraagden zou kiezen voor een compleet andere vakantie, bijvoorbeeld vliegen.

Op vakantie met je elektrische auto?

Deze EV's zijn geschikt voor de caravan

Zorgeloos reizen

Toch maakt het grootste deel van de ondervraagden zich helemaal niet zo druk over het naar de vakantiebestemming reizen met een elektrische auto. 55 procent vertrouwt op een uitvoerige planning van het aantal laadpalen onderweg en stemt de reis daar op af. Ook gebruikt een groot deel van de ondervraagden apps om informatie over laadpalen te vinden en kiezen ze er vaker voor om een autoreis op te breken in meerdere dagen en de auto op te laden terwijl er overnacht wordt in een hotel.

De beste EV voor de caravan

ID.nl houdt al het nieuws en de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden voor je bij. Ben je bijvoorbeeld benieuwd met welke elektrische auto je het best een caravan kunt trekken? Dan hebben wij voor jou het ultieme overzicht. Alle grote merken komen voorbij: BMW, Kia, Audi, Nio, Tesla en Mercedes.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten