China derde leverancier elektrische auto's

© Irwin Versteegh | ID.nl

China derde leverancier elektrische auto's

Geplaatst: 5 juni 2024 - 08:50

Aangepast: 5 juni 2024 - 10:01

Mark Gamble

China was eind 2023 de derde grootste leverancier van elektrische auto's wereldwijd. Dat is een flinke stap voorwaarts, want in 2022 was nog slechts de twaalfde grootste leverancier van EV's. Hoe zit dat in Nederland?

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

In 2023 was Duitsland de grootste leverancier van elektrische auto's en België kwam op de tweede plaats, op de voet gevolgd door China. Dat blijkt uit de laatste cijfers van CBS. In België worden nu onder meer de elektrische auto's van Audi en Volvo geproduceerd.

Nederland importeerde in 2023 voor maar 1,1 miljard euro aan elektrische auto's (inclusief hybride) uit China. Dat is dertien keer meer dan in 2022. Ter vergelijking: uit Duitsland, de grootste leverancier, kwam 4,3 miljard euro aan elektrische auto's, een stijging van circa 50 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Consumenten testen Volvo EX30 (2024)

© Volvo Cars

EV's van Volvo worden in het Belgische Gent gefabriceerd.

Doorvoer naar andere Europese landen
Opvallend is dat circa twee derde van de uit China geïmporteerde elektrische auto's niet bestemd is voor de Nederlandse markt, maar doorvoer betreft naar andere Europese landen. Zonder deze doorvoer bedroeg de importwaarde voor Nederland 0,4 miljard euro, waarmee China in 2023 de vierde leverancier was, na Duitsland, België en Zuid-Korea.

Steeds populairder

Chinese automerken zoals BYD, Seres, Xpeng, MG en Lynk & Co worden steeds populairder in Nederland. In 2021 reden er nog 4.392 Chinese auto's rond, in 2023 is dat aantal gestegen naar 14.319 wagens. Mensen kiezen voor deze auto's vanwege de aantrekkelijke prijs, het opvallende design en omdat ze willen bijdragen aan de energietransitie. Door de lagere prijzen van Chinese auto's is de overstap makkelijker gemaakt. Enkele populaire modellen zijn de BYD Atto 3, Tang en Han, de MG4 en de Lynk & Co 01 (beschikbaar als plug-in hybride en binnenkort ook volledig elektrisch). De verwachting is dat Chinese elektrische auto's de komende jaren een steeds groter marktaandeel zullen veroveren, zowel in Nederland als in de rest van Europa. Wel wordt er gesproken over importheffingen voor Chinese auto's in Nederland.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten