Zo bereken je of je geld kunt besparen met een deelauto

© Tupungato

Zo bereken je of je geld kunt besparen met een deelauto

Geplaatst: 7 april 2024 - 12:06

José Mast

Je auto wegdoen is een grote stap. Je kunt immers niet meer zó instappen en op ieder moment van de dag naar je werk, je sportclub of vrienden en familie rijden. Maar met een deelauto kunnen al deze dingen toch en in veel gevallen bespaar je daar veel geld mee.

Het autobezit in Nederland groeit. Op 1 januari 2024 waren er ruim negen miljoen personenauto’s in Nederland, ruim zeven procent meer dan vijf jaar geleden. Grofweg de helft van alle huishoudens heeft één auto, een kwart heeft twee auto’s of meer en een kwart heeft geen auto. Soms is dat vanwege de kosten of vanwege een medisch probleem, maar voor sommige mensen is een autovrij bestaan een bewuste keuze, bijvoorbeeld uit milieuoverwegingen. Daarbij helpt het wel als je dicht bij een treinstation woont. Deze gegevens komen uit een onderzoeksrapport van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid.

Hoeveel kost een auto eigenlijk?

Mensen die wel een auto hebben, onderschatten meestal wat dit vervoermiddel hen kost, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Hoeveel ze maandelijks tanken weten automobilisten meestal wel. Maar de totale maandelijkse kosten schatten ze gemiddeld ruim 220 euro te laag in, bijna de helft van de werkelijke gemiddelde kosten.

De voornaamste kostenpost die de meeste autobezitters vergeten of te laag inschatten, is de afschrijving. Afschrijving is het bedrag dat de auto minder waard wordt doordat je hem gebruikt en doordat de auto ouder wordt. De gemiddelde maandelijkse afschrijving is zo’n 140 euro, afhankelijk van het type auto en het bouwjaar. Ook parkeerkosten en de eventuele kosten van een autolening worden vaak niet meegeteld.

Wil je weten wat jouw auto maandelijks kost? Het Nibud heeft een handige tabel gemaakt, waarin je in één oogopslag de kostenposten kunt zien van verschillen autotypen. Wil je een berekening op maat maken, dan kun je gebruikmaken van de tools van de ANWB of Autoweek.

Maandelijkse kosten auto

© Nibud

Alternatieven voor autorijden

Vind je je auto te duur of gebruik je hem eigenlijk heel weinig? Dan denk je misschien wel eens na over een leven zonder auto. Wat zijn dan de alternatieven? Met de fiets en het openbaar vervoer kun je op veel plekken in Nederland komen, maar ben je vaak wel langer onderweg. Als je het openbaar vervoer combineert met de fiets, vergroot je de mogelijkheden.

Als je voor je werk moet reizen naar een plek die met de fiets of het openbaar vervoer moeilijk te bereiken is, dan is een eigen auto toch wel erg handig. Moet je altijd naar dezelfde plek en woont er een collega in de buurt, dan is carpoolen misschien een alternatief. Dan bespaar je in ieder geval op brandstofkosten.

fiets trein stallen coupé

© Milkovasa

Is een deelauto de oplossing?

Gebruik je je auto maar af en toe, dan kun je misschien ook gebruikmaken van een deelauto. Deelauto’s vind je vooral in steden, vaak verspreid over verschillende wijken. Met een beetje geluk heb je een deelauto op loopafstand. Je kunt de deelauto reserveren voor een bepaalde periode en je maakt de auto open met een app of een OV-chipkaart. Hiervoor moet je je registreren bij de aanbieder van de deelauto en soms betaal je ook abonnementskosten.

Een deelauto kan een goed alternatief zijn als je je auto wilt wegdoen, maar niet volledig afhankelijk wilt zijn van je fiets en het openbaar vervoer. Met een deelauto kun je toch spontaan een ritje te maken naar een plek die met het openbaar vervoer slecht te bereiken is. Je kunt iemand naar een medische afspraak brengen, je kind van een feestje halen of zware spullen halen bij de bouwmarkt. En als het regent, heb je toch nog een comfortabel alternatief voor de fiets.

Er zijn kleine en grote deelauto’s, op benzine en elektrisch. Het voordeel van een deelauto is dat je de auto kunt kiezen die past bij wat je gaat doen. Voor je vakantie of een rit naar de meubelboulevard kies je bijvoorbeeld een grotere auto kiezen en voor een uitstapje alleen of met zijn tweeën een kleiner model.

Welke deelauto’s kun je kiezen?

Er zijn veel verschillende autodeelsystemen, maar er zijn er maar weinig met landelijke dekking. Zoek je een deelauto in de buurt, dan is de kans het grootst dat je die vindt bij MyWheels, Greenwheels of Snappcar. MyWheels en Greenwheels bieden auto’s aan die je met een app kunt openen en die je ook voor een korte periode kunt reserveren. Snappcar is een platform waarop particulieren hun auto te huur aanbieden voor een hele of een halve dag.

Heb je een auto nodig in een van de vier grote steden, dan zijn er vaak meerdere deelautosystemen waaruit je kunt kiezen. ShareNow is in Nederland alleen actief in Amsterdam, Sixt Share in de vier grote steden, Hely in Amsterdam en nog een paar steden, We drive solar in Utrecht.

Elektrische deelauto

© Achim Wagner

Wat kost een deelauto?

De kosten voor deelauto’s zijn heel uiteenlopend. Er zijn prijzen per minuut, per uur en per dag en vaak ook per kilometer. Brandstof en laadkosten zijn meestal inbegrepen. Soms kun je kiezen voor een abonnement, waarmee je korting krijgt op de kosten per uur en per kilometer. Om een betrouwbare inschatting te maken van de kosten, moet je dus eerst een overzicht maken van de ritten die je wekelijks of maandelijks maakt.

Stel dat jouw auto je nu 400 euro per maand kost en je zou hem weg willen doen als je 100 euro zou kunnen besparen met een deelauto. Dan is het handig om te weten hoe vaak en hoelang je een deelauto zou kunnen gebruiken voor 300 euro per maand.

Rekenvoorbeeld Greenwheels en MyWheels

Bij deze bedrijven kun je voor ongeveer 300 euro bijvoorbeeld deze combinatie van ritten maken in een compacte auto:

* 4x een auto huren voor 8 uur en per keer 50 kilometer rijden
* 4x een auto huren voor 2 uur en per keer 20 kilometer rijden
* 1x een weekend een auto huren en 200 kilometer rijden

Rekenvoorbeeld Sixt Share

Bij Sixt Share huur je altijd een elektrische auto, waarbij de kilometers inclusief zijn. Bovenstaande combinatie van ritten zou bij Sixt Share 500 euro kosten, maar voor dit bedrag kun je wel veel meer kilometers maken. Als je minder vaak een auto nodig hebt, maar wel meer kilometers rijdt, kan Sixt Share toch gunstig uitpakken. Bovendien kun je bij Sixt Share de auto ook achterlaten in een andere stad en afrekenen per minuut. Onderstaande combinatie van ritten kost ook rond de 300 euro:

* 2x een auto huren voor een dag en per keer maximaal 200 kilometer rijden
* 2x een auto huren voor 2 uur en per keer maximaal 100 kilometer rijden
* 1x een weekend een auto huren en maximaal 300 kilometer rijden

Bij Snappcar hangen de kosten af van de eigenaar van de auto. Die kunnen hoger of lager zijn.

Meer rekenwerk

Als je helemaal precies wilt uitrekenen of en hoeveel je kunt besparen met een deelauto, dan moet je ook meerekenen welke autokilometers je gaat vervangen door het openbaar vervoer, fietsen of lopen. Zijn er in jouw woonomgeving verschillende aanbieders actief, dan kan het handig zijn om je bij meerdere platformen aan te melden.

Toch liever een eigen auto op de oprit, maar dan duurzamer?

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten