ID.nl logo
Fiets mee in de trein: hoe werkt het?
© T.W. van Urk
Mobiliteit

Fiets mee in de trein: hoe werkt het?

Van deur tot deur reizen met het openbaar vervoer is vaak niet goed mogelijk. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er helemaal geen bus- of treinstation in de buurt van jouw eindbestemming is. Geen zin om urenlang te wandelen? Neem dan een e-bike of fiets mee in de trein, zodat je het laatste stukje lekker kunt trappen.

Na het lezen van dit artikel weet je:

• Welke (elektrische) fietsen je in de trein kunt meenemen • Welke regels de NS hanteert voor fietsen in de trein • Wat het kost om een tweewieler in de trein mee te nemen • Misschien is het artikel Goedkope treinkaartjes vinden? Michel bouwde er deze site voor! ook interessant voor jou.

Soms is het erg handig om een fiets mee te nemen in trein. Denk onder meer aan woon-werkverkeer, maar ook wanneer je bijvoorbeeld een weekendje weggaat. Je kunt dan ter plekke alle kanten op. Uiteraard bieden veel hotels en vakantieparken de mogelijkheid om een fiets te huren, maar je eigen tweewieler trapt toch het lekkerst. Bovendien is het meestal een stuk goedkoper.

Mag mijn fiets mee de trein in?

De meeste fietsen zijn in de trein toegestaan, maar een vouwfiets natuurlijk ideaal. In opgevouwen toestand kun je 'm immers gemakkelijk in een treincoupé kwijt. Daarnaast zijn de meeste andere fietstypes ook toegestaan, zoals een e-bike, racefiets, mountainbike, ligfiets en tandem. Een uitzondering geldt voor bakfietsen; die mogen niet mee in de trein. Datzelfde geldt overigens voor bolder- en fietskarren.

Fiets in internationale trein Ben je van plan om met de trein over de grens te reizen? Wie weet kun je dan eveneens een fiets meenemen. Bereid je wel goed voor; bekende vervoerders als Thalys en ICE hanteren namelijk eigen voorwaarden. Zo dien je mogelijk vooraf te reserveren en de fiets zelfs deels te demonteren. Een internationaal fietsticket voor een enkele reis kost veelal 12 euro. Ga voor meer informatie naar de website van NS International.

NS-regels voor fietsen

Je kunt binnen Nederland niet zomaar op elk tijdstip met een fiets de trein in. Begrijpelijk, want het vervoersmiddel eist behoorlijk wat ruimte op. Om die reden zijn fietsen alleen toegestaan buiten de drukke spitsuren. Doordeweeks is dat tussen 9.00 - 16.00 uur en 18.30 - 06.30 uur. Houd dus rekening met de eindtijd van de treinreis. Het is namelijk niet de bedoeling dat dit tijdstip binnen de spitsuren valt. Een uitzondering hierop is wanneer de trein onderweg onverhoopt vertraging heeft.

In de weekenden en op feestdagen (behalve Koningsdag) mag een fiets op elk tijdstip mee in de trein. Dat geldt ook voor de rustige zomermaanden juli en augustus. Ideaal voor vakantiegangers dus! Overigens is de spitsurenregeling niet van toepassing op vouwfietsen. In opgevouwen toestand mag die altijd mee in de trein.

Een gewone fiets mag alleen mee als er voldoende plek is. De beslissing van de conducteur is hierin leidend. De meeste treinen bevatten speciale stalplaatsen. Op de deuren van een geschikte coupé staat dan veelal een logo van een fiets afgebeeld. Het zou dus zomaar kunnen dat je op een volgende trein moet wachten. Vergeet na het stallen niet om de bagage en diefstalgevoelige accessoires mee te nemen. Deze spullen houd je tijdens de reis bij voorkeur bij je.

Metro, bus en tram Wil je na de treinreis op een metro, bus of tram overstappen? Houd er rekening mee dat je in de meeste bussen en trams geen fiets kunt meenemen. Overigens zijn er hierop wel uitzonderingen, zoals tramlijn 26 in Amsterdam. Verder mag je een tweewieler ook in de metro vervoeren. Check hiervoor wel de voorwaarden. Zo heb je doorgaans een apart vervoersbewijs nodig.

Hoeveel kost een fiets in de trein?

Wie zo goedkoop mogelijk wil reizen, kan het best een vouwfiets meenemen in de trein. Je betaalt hiervoor namelijk niets extra’s. Een voorwaarde is dat je dit vervoersmiddel voor het instappen inklapt. Berg de vouwfiets vervolgens in het bagagerek of achter/onder de zitplek op. Verder mag een aangepaste fiets van mensen met een beperking veelal gratis mee.

Vouwfietsje scoren?

Wel zo voordelig in de trein – en ze zijn er ook met elektrische ondersteuning!

Voor een reguliere fiets of e-bike kopen reizigers naast het reguliere treinticket een los kaartje. Het maakt hierbij niet uit hoe ver je reist, want je betaalt hiervoor altijd 7,50 euro. Je schaft dit zogeheten Fietskaart Dal-vervoersbewijs aan bij een NS-betaalautomaat (1 euro toeslag) , in de NS-app of online. Reis vervolgens de volledige dag door heel Nederland.

OV-fiets huren Toegegeven, het meenemen van een fiets in de trein is best wat gedoe. Je kunt op veel NS-stations als alternatief een zogeheten OV-fiets huren. Dat is namelijk goedkoper dat de aanschaf van een Fietskaart Dal-vervoersbewijs. Een OV-fiets kost 4,45 euro per 24 uur. Sinds kort kun je op enkele NS-stations zelfs een elektrische OV-fiets huren. Lees voor meer informatie dit artikel op ID.nl.

©Milkovasa

▼ Volgende artikel
Deze accu-innovaties maken elektrisch rijden veel goedkoper
© David Schunack
Mobiliteit

Deze accu-innovaties maken elektrisch rijden veel goedkoper

Elektrische auto's en plug-in hybrids blijven erg in trek, van Nederland tot in China. Met name accutechnologie ontwikkelt daarom in hoog tempo, om de actieradius te verhogen en de kosten te verlagen. Deze accu-innovaties komen er binnenkort aan en maken elektrisch rijden veel goedkoper!

Dit artikel in het kort:

  • Waarom het verbeteren van accutechnologie belangrijk is voor Nederland
  • Hoe een solid-state batterijpakket werkt
  • Wanneer de eerste EV's met solid-state batterijpakketten gelanceerd worden
  • Welke grote automerken er aan solid-state accu's werken
  • Hoe je elektrisch kunt rijden met behulp van zoutwater
  • Waarom de nieuwe accutechnologie ook van pas komt in jouw huishouden

De gemiddelde actieradius van een elektrische auto doet al niet meer onder voor die van een standaard benzine- of dieselauto. Plug-in hybrides zijn een goede tussenstap, want zelfs met een lege accu kun je blijven doorrijden met de verbrandingsmotor die als tweede aandrijving werkt.

Toch willen we in Nederland richting een samenleving gaan waarin de meeste auto's volledig elektrisch rijden. Daarom zijn fabrikanten druk bezig om accupakketten steeds efficiënter te maken, zodat elektrisch rijden met de jaren voordeliger wordt.

Elektrisch rijden heeft in 2025 nog steeds verschillende fiscale voordelen. Die zetten we hier op een rij.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

De solid-state batterij is vrijwel zeker de toekomst

De grootste innovatie in de komende jaren wordt de solid-state batterij. Dit type batterij gebruikt vaste elektrolyten in plaats van vloeibare of gelachtige elektrolyten. Dit laatste is nu de standaard bij lithium-ion batterijen, die de meeste EV's hebben. De solid-state batterijoplossing kan niet alleen meer elektriciteit opslaan, het verlaagt ook het risico op lekkages en brandgevaar. Dat laatste is nog altijd een probleem bij lithium-ion accu's; om die reden heeft de brandweer vaak moeite om elektrische auto's te blussen.

©JeanLuc - stock.adobe.com

Door de hogere energiedichtheid kan deze nieuwe generatie batterijen een veel hogere actieradius realiseren. Elektrische auto's die 1500 kilometer kunnen rijden zonder te laden, zul je de komende jaren veel vaker tegenkomen! En zelfs als ze moeten laden, dan gaat dat veel korter duren. Door de nieuwe chemische samenstelling laden solid-state accu's sneller op. Er worden nu tests uitgevoerd door autofabrikanten waarbij een elektrische auto met het nieuwe accupakket binnen vijf minuten al 400 kilometer heeft opgeladen!

🔌Lees meer over op welke manieren je een elektrische auto kunt opladen in Nederland.

Misschien wel de belangrijkste reden om voor solid-state accu te kiezen is dat er geen lithium in zit, dat een moeilijk te verkrijgen metaal is en accu's veel duurder maakt. Vandaar dat je gegarandeerd de komende jaren veel meer EV's met een solid-state accu zult zien. Van de VS tot Europa en China, alle grote autofabrikanten kijken naar deze nieuwe technologie.

In China zijn de eerste modellen al vanaf 2025 leverbaar. De IM L6 verschijnt daar volgend jaar met de superieure accu. Ook Mercedes-Benz verwacht de komende jaren de eerste productiemodellen te leveren. Toyota werkt ondertussen samen met het Japanse energiebedrijf Idemitsu aan hun eigen solid-state accutechnologie. Zij verwachten eveneens in 2025 al met het eerste model met deze accu te komen.

Volkswagen ontwikkelt hun verbeterde accu met het Amerikaanse techbedrijf QuantumScape, dat al jaren solid-state batterijen test. Als laatste slaan Ford en BMW de handen ineen voor de ontwikkeling van hun superieure accu's. Dat doen ze samen met Solid Power; een bedrijf dat eerst voor het Amerikaanse leger batterijtechnologie ontwikkelde en nu uitbreidt naar de mobiliteitstak.

De solid-state batterijtechnologie gaat de komende jaren elektrisch rijden veel goedkoper en praktischer maken, maar er is nog een technologie in de maak die EV-fabrikanten veel geld kan besparen.

©Artinun - stock.adobe.com

Natrium-ion accu: rijden op zout water

China heeft de eerste productieauto's aangekondigd met een natrium-ion batterij, en ook Stellantis (het moederbedrijf van onder andere Fiat, Opel en Peugeot) ontwikkelt accupakketten met deze technologie.

Een natrium-ion batterij is, zoals de naam al doet vermoeden, een accu die zout water gebruikt. Dat is dan ook het grote voordeel van de batterij: zout is goedkoop, in tegenstelling tot lithium. Het tweede voordeel is dat zout veel lichter is dan lithium, zodat elektrische auto's in de toekomst flink gewicht kunnen verliezen. Naast de prijs is het zware gewicht van de huidige EV-accu's nog een groot probleem dat autobouwers proberen op te lossen. Daarvoor wordt bijvoorbeeld ook een zwavel-ion accu uitgetest door Stellantis; een interessante zijstap van de natrium-ion accu, en ook zwavel is lekker goedkoop in de aanschaf.

Naar verwachting komen de eerste EV's met natrium-ion accu's vanaf 2025, net als modellen met een solid-state batterij. Dit betekent dat elektrische auto's de komende jaren een stukje betaalbaarder kunnen worden en dat laden sneller en goedkoper kan. De technologie komt ook van pas in de vorm van bijvoorbeeld thuisaccu's en andere vormen van energieopslag. De elektrische automarkt is dus nog lang niet klaar met innoveren.

China is druk aan het innoveren met accutechnologie voor hun auto's. Lees meer over waarom de Chinese vierwielers zo populair zijn.


▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 snelle pc's voor een frisse start in 2025
© stockphoto-graf
Huis

Waar voor je geld: 5 snelle pc's voor een frisse start in 2025

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een snelle computer waarmee je het nieuwe jaar goed kunt beginnen? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

HP Pavilion Desktop TP01-2065nd

Zoek je een vlotte computer voor algemeen gebruik, dan is dit exemplaar van HP een goede keuze. Deze Windows 11-pc heeft een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Zo is er op rekengebied geen reden tot klagen, want de AMD Ryzen 7 5700G-processor staat aan het roer. Deze chipset heeft acht rekenkernen met een reguliere kloksnelheid van 3,8 GHz. Zo nodig schakelt de cpu in de turbomodus nog een tandje bij naar maximaal 4,6 GHz. In combinatie met 16 GB werkgeheugen kun je onder andere soepel foto's bewerken, video's monteren en eenvoudige spelletjes spelen.

Het besturingssysteem staat op een ssd van 256 GB. Daarnaast is er een tweede opslagdrager geïntegreerd. Op deze harde schijf van 1 TB kun je heel wat eigen foto's, video's en documenten opslaan. De voorkant heeft vier usb-a-poorten en een usb-c-aansluiting. Verder kun je een SD-kaart aansluiten. Aan aansluitingen is er bepaald geen gebrek, want de achterkant telt nog eens vier usb-poorten. Je kunt de HP Pavilion Desktop TP01-2065nd zowel draadloos als bekabeld met jouw thuisnetwerk verbinden. Kortom, een regelrechte alleskunner!

HP 27-cr0650nd

Na aanschaf van deze all-in-one-pc ga je meteen aan de slag. In het ruime 27inch-scherm is namelijk een volwaardig systeem ingebouwd. Bovendien levert de fabrikant een draadloze muis en toetsenbord mee, zodat je direct Windows 11 Home kunt bedienen. De aanwezige AMD Ryzen 5 7520U-processor voert alle processen zonder morren uit. Vier rekenkernen zijn afgeregeld op een maximale klokfrequentie van 4,3 GHz. Daarnaast is er 8 GB RAM ingebakken. Als je geen zware software gebruikt, zijn deze specificaties ruimschoots voldoende.

De HP 27-cr0650nd heeft een behoorlijke ssd van 512 GB. Naast alle apps en Windows-bestanden kun je dus ook nog redelijk wat eigen data opslaan. De behuizing bevat vijf usb-poorten, zodat je desgewenst één of meerdere externe opslagdragers kunt koppelen. De monitor ondersteunt een maximale resolutie van 1920 × 1080 pixels. Verder heeft de achterzijde een HDMI-poort, waardoor je optioneel een tweede scherm kunt aansluiten. Voor videovergaderingen is de 27-cr0650nd zeer geschikt, want bovenop het scherm zit een kantelbare webcam. Die legt het beeld haarfijn vast in Full-HD-kwaliteit.

MSI Cubi 5 12M-002EU

De MSI Cubi 5 12M-002EU is een rappe mini-pc van slechts 12,4 × 12,4 × 5,4 centimeter. Via de bijgesloten VESA-beugel monteer je de behuizing optioneel achterop een pc-monitor. Ondanks het nogal kleine formaat betreft het een volwaardige pc waarop je één of twee schermen kunt aansluiten. Gebruik hiervoor de HDMI- en/of DisplayPort-aansluiting aan de achterzijde. Verder zien we hier twee netwerk- en usb-poorten. Via drie usb-ingangen aan de voorzijde sluit je makkelijk randapparaten aan. Voor draadloze communicatie heeft de binnenzijde een bluetooth- en wifi-adapter.

In het kleine 'doosje' zit een ssd van 512 GB. Hierop is Windows 11 Pro voorgeïnstalleerd. Om die reden leent de Cubi 5 12M-002EU zich goed voor zakelijke gebruikers, want deze Windows-editie beschikt over extra veiligheidsfuncties. De Intel Core i5-1235U-processor voldoet voor dagelijkse pc-taken prima. Deze processor heeft tien rekenkernen waarvan de snelste twee zijn afgeregeld op een maximale klokfrequentie van 4,4 GHz. Tot slot is er een geheugenmodule van 8 GB RAM ingebouwd. Blijkt dat op den duur onvoldoende, dan kun je eventueel upgraden naar maximaal 64 GB RAM. Deze mini-pc is als alternatief ook met meer rekenpower verkrijgbaar.

Ook interessant: 5 redenen waarom een desktop-pc de juiste keuze kan zijn voor jou

Acer Nitro N50-130 A5X7605

Deze onlangs uitgebrachte Acer-pc biedt veel waar voor je geld. Naast standaard computertaken als videostreaming, browsen en beeldbewerking kun je er ook lichte games mee spelen. Zo geeft de AMD Radeon RX 7600-videokaart moeiteloos bekende videospellen als Fortnite, League of Legends en Call of Duty: Warzone weer. Speel deze titels gerust op een behoorlijke framerate van 60 fps. De achterkant telt maar liefst vier video-uitgangen, namelijk eenmaal HDMI en driemaal DisplayPort. Verder heeft de Acer Nitro N50-130 A5X7605 in totaal acht usb-poorten.

De AMD Ryzen 5 7600-processor kan zo nodig snel rekenen. Zes rekenkernen presteren normaliter op een klokfrequentie van 3,8 GHz. Is er voor een bepaalde app of game meer power nodig, dan schakelen de cores op tot een snelheid van 5,1 GHz. Dankzij een ruim werkgeheugen van 16 GB kun je soepel in Windows 11 Home en alle programma's navigeren. Voor de opslag van systeembestanden, apps en eigen data bevat het systeem een ssd van 512 GB. Je kunt optioneel een tweede opslagdrager bijplaatsen.

Lenovo ThinkCentre M70q Gen 4 (12E3001DMH)

Zoek je een betaalbare mini-pc met veel mogelijkheden? Kijk dan eens goed naar deze kleine krachtpatser van Lenovo. Dit systeem heeft een snelle Intel Core i5-processor van de 13e generatie. Vier Efficient-cores met een maximale kloksnelheid van 3 GHz verwerken alle gangbare pc-taken. Ga je een video bewerken of eenvoudige games spelen, dan komen de zes Performance-cores van maximaal 4,4 GHz goed van pas. In combinatie met een geheugenmodule van 16 GB zul je niet zo gauw vertraging merken.

Windows 11 Pro draait op een ssd van 512 GB. Ondanks de bescheiden behuizing is er voldoende ruimte om desgewenst een interne harde schijf van 2,5 inch of ssd bij te plaatsen. Externe datadragers koppelen kan natuurlijk ook, want er zijn aan de voor- en achterzijde in totaal zeven usb-poorten beschikbaar. Voor het verbinden van een pc-monitor kies je tussen een HDMI- en DisplayPort-aansluiting. Je kunt trouwens ook twee schermen tegelijk aansluiten. Lenovo levert bij deze computer een toetsenbord en muis mee.