Fiets mee in de trein: hoe werkt het?

© T.W. van Urk

Fiets mee in de trein: hoe werkt het?

Fiets accessoires

Geplaatst: 12 januari 2023 - 09:32

Maikel Dijkhuizen

Van deur tot deur reizen met het openbaar vervoer is vaak niet goed mogelijk. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er helemaal geen bus- of treinstation in de buurt van jouw eindbestemming is. Geen zin om urenlang te wandelen? Neem dan een e-bike of fiets mee in de trein, zodat je het laatste stukje lekker kunt trappen.

Soms is het erg handig om een fiets mee te nemen in trein. Denk onder meer aan woon-werkverkeer, maar ook wanneer je bijvoorbeeld een weekendje weggaat. Je kunt dan ter plekke alle kanten op. Uiteraard bieden veel hotels en vakantieparken de mogelijkheid om een fiets te huren, maar je eigen tweewieler trapt toch het lekkerst. Bovendien is het meestal een stuk goedkoper.

Mag mijn fiets mee de trein in?

De meeste fietsen zijn in de trein toegestaan, maar een vouwfiets natuurlijk ideaal. In opgevouwen toestand kun je 'm immers gemakkelijk in een treincoupé kwijt. Daarnaast zijn de meeste andere fietstypes ook toegestaan, zoals een e-bike, racefiets, mountainbike, ligfiets en tandem. Een uitzondering geldt voor bakfietsen; die mogen niet mee in de trein. Datzelfde geldt overigens voor bolder- en fietskarren.

0

Powered by

logo

Een vouwfiets leent zich natuurlijk bij uitstek voor treinreizen.

NS-regels voor fietsen

Je kunt binnen Nederland niet zomaar op elk tijdstip met een fiets de trein in. Begrijpelijk, want het vervoersmiddel eist behoorlijk wat ruimte op. Om die reden zijn fietsen alleen toegestaan buiten de drukke spitsuren. Doordeweeks is dat tussen 9.00 - 16.00 uur en 18.30 - 06.30 uur. Houd dus rekening met de eindtijd van de treinreis. Het is namelijk niet de bedoeling dat dit tijdstip binnen de spitsuren valt. Een uitzondering hierop is wanneer de trein onderweg onverhoopt vertraging heeft.

In de weekenden en op feestdagen (behalve Koningsdag) mag een fiets op elk tijdstip mee in de trein. Dat geldt ook voor de rustige zomermaanden juli en augustus. Ideaal voor vakantiegangers dus! Overigens is de spitsurenregeling niet van toepassing op vouwfietsen. In opgevouwen toestand mag die altijd mee in de trein.

Een gewone fiets mag alleen mee als er voldoende plek is. De beslissing van de conducteur is hierin leidend. De meeste treinen bevatten speciale stalplaatsen. Op de deuren van een geschikte coupé staat dan veelal een logo van een fiets afgebeeld. Het zou dus zomaar kunnen dat je op een volgende trein moet wachten. Vergeet na het stallen niet om de bagage en diefstalgevoelige accessoires mee te nemen. Deze spullen houd je tijdens de reis bij voorkeur bij je.

Let goed op het fietslogo en bepaal aan de hand hiervan welke treincoupé je op het perron moet hebben.

Hoeveel kost een fiets in de trein?

Wie zo goedkoop mogelijk wil reizen, kan het best een vouwfiets meenemen in de trein. Je betaalt hiervoor namelijk niets extra’s. Een voorwaarde is dat je dit vervoersmiddel voor het instappen inklapt. Berg de vouwfiets vervolgens in het bagagerek of achter/onder de zitplek op. Verder mag een aangepaste fiets van mensen met een beperking veelal gratis mee.

Vouwfietsje scoren?

Wel zo voordelig in de trein – en ze zijn er ook met elektrische ondersteuning!

Voor een reguliere fiets of e-bike kopen reizigers naast het reguliere treinticket een los kaartje. Het maakt hierbij niet uit hoe ver je reist, want je betaalt hiervoor altijd 7,50 euro. Je schaft dit zogeheten Fietskaart Dal-vervoersbewijs aan bij een NS-betaalautomaat (1 euro toeslag) , in de NS-app of online. Reis vervolgens de volledige dag door heel Nederland.

Stal je fiets in de treincoupé altijd op de daarvoor bestemde plek.

© Milan Vasicek

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000