Fiets mee in de trein: hoe werkt het?
Van deur tot deur reizen met het openbaar vervoer is vaak niet goed mogelijk. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er helemaal geen bus- of treinstation in de buurt van jouw eindbestemming is. Geen zin om urenlang te wandelen? Neem dan een e-bike of fiets mee in de trein, zodat je het laatste stukje lekker kunt trappen.
Na het lezen van dit artikel weet je:
• Welke (elektrische) fietsen je in de trein kunt meenemen • Welke regels de NS hanteert voor fietsen in de trein • Wat het kost om een tweewieler in de trein mee te nemen • Misschien is het artikel Goedkope treinkaartjes vinden? Michel bouwde er deze site voor! ook interessant voor jou.
Soms is het erg handig om een fiets mee te nemen in trein. Denk onder meer aan woon-werkverkeer, maar ook wanneer je bijvoorbeeld een weekendje weggaat. Je kunt dan ter plekke alle kanten op. Uiteraard bieden veel hotels en vakantieparken de mogelijkheid om een fiets te huren, maar je eigen tweewieler trapt toch het lekkerst. Bovendien is het meestal een stuk goedkoper.
Mag mijn fiets mee de trein in?
De meeste fietsen zijn in de trein toegestaan, maar een vouwfiets natuurlijk ideaal. In opgevouwen toestand kun je 'm immers gemakkelijk in een treincoupé kwijt. Daarnaast zijn de meeste andere fietstypes ook toegestaan, zoals een e-bike, racefiets, mountainbike, ligfiets en tandem. Een uitzondering geldt voor bakfietsen; die mogen niet mee in de trein. Datzelfde geldt overigens voor bolder- en fietskarren.
Fiets in internationale trein Ben je van plan om met de trein over de grens te reizen? Wie weet kun je dan eveneens een fiets meenemen. Bereid je wel goed voor; bekende vervoerders als Thalys en ICE hanteren namelijk eigen voorwaarden. Zo dien je mogelijk vooraf te reserveren en de fiets zelfs deels te demonteren. Een internationaal fietsticket voor een enkele reis kost veelal 12 euro. Ga voor meer informatie naar de website van NS International.
NS-regels voor fietsen
Je kunt binnen Nederland niet zomaar op elk tijdstip met een fiets de trein in. Begrijpelijk, want het vervoersmiddel eist behoorlijk wat ruimte op. Om die reden zijn fietsen alleen toegestaan buiten de drukke spitsuren. Doordeweeks is dat tussen 9.00 - 16.00 uur en 18.30 - 06.30 uur. Houd dus rekening met de eindtijd van de treinreis. Het is namelijk niet de bedoeling dat dit tijdstip binnen de spitsuren valt. Een uitzondering hierop is wanneer de trein onderweg onverhoopt vertraging heeft.
In de weekenden en op feestdagen (behalve Koningsdag) mag een fiets op elk tijdstip mee in de trein. Dat geldt ook voor de rustige zomermaanden juli en augustus. Ideaal voor vakantiegangers dus! Overigens is de spitsurenregeling niet van toepassing op vouwfietsen. In opgevouwen toestand mag die altijd mee in de trein.
Een gewone fiets mag alleen mee als er voldoende plek is. De beslissing van de conducteur is hierin leidend. De meeste treinen bevatten speciale stalplaatsen. Op de deuren van een geschikte coupé staat dan veelal een logo van een fiets afgebeeld. Het zou dus zomaar kunnen dat je op een volgende trein moet wachten. Vergeet na het stallen niet om de bagage en diefstalgevoelige accessoires mee te nemen. Deze spullen houd je tijdens de reis bij voorkeur bij je.
Metro, bus en tram Wil je na de treinreis op een metro, bus of tram overstappen? Houd er rekening mee dat je in de meeste bussen en trams geen fiets kunt meenemen. Overigens zijn er hierop wel uitzonderingen, zoals tramlijn 26 in Amsterdam. Verder mag je een tweewieler ook in de metro vervoeren. Check hiervoor wel de voorwaarden. Zo heb je doorgaans een apart vervoersbewijs nodig.
Hoeveel kost een fiets in de trein?
Wie zo goedkoop mogelijk wil reizen, kan het best een vouwfiets meenemen in de trein. Je betaalt hiervoor namelijk niets extra’s. Een voorwaarde is dat je dit vervoersmiddel voor het instappen inklapt. Berg de vouwfiets vervolgens in het bagagerek of achter/onder de zitplek op. Verder mag een aangepaste fiets van mensen met een beperking veelal gratis mee.
Vouwfietsje scoren?
Wel zo voordelig in de trein – en ze zijn er ook met elektrische ondersteuning!
Voor een reguliere fiets of e-bike kopen reizigers naast het reguliere treinticket een los kaartje. Het maakt hierbij niet uit hoe ver je reist, want je betaalt hiervoor altijd 7,50 euro. Je schaft dit zogeheten Fietskaart Dal-vervoersbewijs aan bij een NS-betaalautomaat (1 euro toeslag) , in de NS-app of online. Reis vervolgens de volledige dag door heel Nederland.
OV-fiets huren Toegegeven, het meenemen van een fiets in de trein is best wat gedoe. Je kunt op veel NS-stations als alternatief een zogeheten OV-fiets huren. Dat is namelijk goedkoper dat de aanschaf van een Fietskaart Dal-vervoersbewijs. Een OV-fiets kost 4,45 euro per 24 uur. Sinds kort kun je op enkele NS-stations zelfs een elektrische OV-fiets huren. Lees voor meer informatie dit artikel op ID.nl.
©Milkovasa