Autostoeltje: vooruitkijken of achteruitkijken?

© PXimport

Autostoeltje: vooruitkijken of achteruitkijken?

Auto accessoires

Geplaatst: 24 oktober 2019 - 09:29

Aangepast: 19 september 2022 - 12:40

Remmelt Mastebroek

Er zijn twee manieren om je kindje in een autostoeltje te vervoeren: voorwaarts en achterwaarts. Een van de meest gestelde vragen is dan ook of je een autostoeltje nu beter achteruit- of vooruitkijkend kunt plaatsen. We vertellen je hier meer over beide manieren én we vertellen je meer over draaibare autostoeltjes, die je zowel achterwaarts als voorwaarts kunt gebruiken.

De voor- en nadelen van achteruitkijkend zitten

Kinderen tot 15 maanden vervoer je tegen de rijrichting in. Door deze achteruitkijkende positie hebben het hoofd en de nek van je kind namelijk meer steun bij een frontale botsing. Ook voor oudere kinderen heeft deze positie eigenlijk de voorkeur.

Er kleven echter tevens een aantal nadelen aan een achterstevoren geplaatst zitje (dat ook wel reboarder-autostoeltje wordt genoemd), te beginnen met het feit dat deze autostoeltjes iets meer ruimte innemen. Houd bij de aanschaf dus rekening met de hoeveelheid ruimte in je auto. Ook kan het achteruitkijkend zitten wagenziekte veroorzaken. 

De voor- en nadelen van vooruitkijkend zitten

Zoals gezegd is het grootste voordeel van een achterwaarts gerichte autostoel de veiligheid voor je kind. Het is niet voor niets dat de autostoeltjes-regels voor i-Size-modellen je verplichten je baby tot 15 maanden achteruit te vervoeren.

Maar op het moment dat je kindje te zwaar wordt voor zijn zitje of met het hoofdje boven de rand uitkomt, kun je ook kiezen voor een voorwaarts geplaatst kinderzitje. Peuterautostoeltjes uit groep 1 worden bijvoorbeeld veelal met de rijrichting mee geplaatst. Het voordeel hiervan is dat je kindje lekker om zich heen kan kijken, minder snel wagenziek wordt en meer ruimte heeft om te bewegen.

© PXimport

Draaibaar autostoeltje

Er zijn ook autostoeltjes die zowel achterwaarts als voorwaarts gebruikt kunnen worden. Deze stoeltjes zijn draaibaar, zodat als je baby groot genoeg is, je het stoeltje om kunt draaien. Maar waarom zou je een draaibaar autostoeltje voor je kind willen?

Als je kindje nog klein is, is het niet zo moeilijk om hem uit het stoeltje te tillen. Maar hoe zwaarder je kleintje wordt, hoe lastiger het is om hem/haar gemakkelijk uit het zitje te tillen. Als een autostoel draaibaar is, hoef je jezelf niet meer in allerlei lastige bochten te wringen. Ook als een autostoel draaibaar is, kun je kiezen tussen Isofix-bevestiging of bevestiging met de autogordel. Dit type stoeltje wordt met beide bevestigingmethodes verkocht.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000