Vervoer je kinderen veilig in de auto met isofix

© PXimport

Vervoer je kinderen veilig in de auto met isofix

Geplaatst: 25 september 2022 - 14:12

Aangepast: 25 november 2022 - 11:49

Maikel Dijkhuizen

Bezit je een redelijk recente auto? Je kunt dan hoogstwaarschijnlijk een isofix-autostoeltje op de achterbank kwijt. Dat biedt nogal wat voordelen. Maak zo’n autostoeltje binnen mum van tijd vast en neem kinderen veilig mee.

Isofix-autostoeltjes stevig vastzetten

Het isofix-systeem is een gebruiksvriendelijk alternatief voor de traditionele autogordel. Niet voor niets is deze standaard wereldwijd in gebruik, al hanteren veel landen alternatieve benamingen. In de praktijk blijkt het voor ouders vaak lastig om een regulier autostoeltje veilig op de achterbank te bevestigen. Isofix lost dit euvel op. Voortaan hoef je het autostoeltje namelijk niet meer met gordels vast te zetten. Isofix werkt via een slim verankeringssysteem sneller en veiliger.

 

In tegenstelling tot het gebruik van gordels is de kans veel kleiner dat ouders iets fout doen. Kies daarmee voor veiliger vervoer van je kind(eren). Voorkom met isofix bovendien dat de autogordel onverhoopt op het gezicht van de baby of peuter terechtkomt. Bedenk wel dat autostoeltjes met ondersteuning voor dit verankeringssysteem duurder zijn dan gewone autostoeltjes.

 

Nagenoeg alle nieuwe auto’s die vanaf november 2014 zijn verkocht, hebben isofix. Daarnaast bestaan er ook genoeg oudere auto’s die met dit systeem overweg kunnen. Check hiervoor de handleiding van het voertuig of zoek naar een isofix-label op de bekleding. Ondersteunt jouw auto geen isofix? Bij veel voertuigen is het mogelijk om dit verankeringssysteem achteraf in te laten bouwen. Informeer hiervoor bij je autodealer.

Lees ook: Hoe plaats je een autostoeltje in de auto?

Autostoeltje met isofix-onderstel en grijphaken

Een autostoeltje met isofix is weliswaar duurder, maar daarentegen biedt het ouders veel gebruiksgemak.

Bevestigingspunten op de achterbank

Auto’s met ondersteuning voor isofix hebben tussen het zitvlak en de rugleuning van de achterbank twee verankerde bevestigingspunten. Die zijn van metaal en dus extra sterk. Soms liggen ze diep verstopt tussen de kussens. De isofix-bevestigingspunten worden onder meer gekeurd met botsproeven. Doordat ze vastzitten aan de carrosserie van de auto zijn ze zeer veilig. Dat blijkt ook uit diverse testen.

 

De werking van isofix is heel eenvoudig. Maak aan de bevestigingspunten een geschikt autostoeltje vast. Dat gebeurt met speciale grijphaken, waardoor ouders het autostoeltje binnen mum van tijd kunnen vastmaken. Schuif de gele of rode grijphaken gewoon in de bevestigingspunten. Het stoeltje kan vervolgens geen kant meer op en gaat dus onderweg niet schuiven. Stap hierdoor met een onbezorgd gevoel de auto in.

Isofix-onderstel met gele grijphaken

Bevestig de grijphaken van een autostoeltje of onderstel aan de isofix-bevestigingspunten.

Derde bevestigingspunt van isofix-autostoeltjes

Isofix-autostoeltjes vereisen naast de twee metalen beugels meestal een derde bevestigingspunt. Dit is een zogeheten Top Tether-aansluiting of steunpoot. Zo kunnen jonge kinderen niet voorover vallen. Universele autostoeltjes met isofix hebben aan de bovenzijde een speciale haak. Bevestig deze haak aan de bijbehorende spanband. Let hierbij wel op. Niet elke auto met isofix beschikt automatisch ook over een Top Tether-bevestigingspunt.

 

Er bestaan ook niet-universele autostoeltjes (of onderstellen) met isofix voor baby’s en peuters. Deze zitjes hebben een extra steunpoot die op de vloer van de auto rust. Controleer of de bodem van de auto sterk genoeg is voor deze steunpoot. Meestal is dat het geval, maar sommige auto’s hebben onder de vloer extra bagageruimte met een deksel. In dat geval is de bodem veelal niet sterk genoeg.

Isofix-onderstel met steunpoot

Een isofix-onderstel heeft als extra bevestigingspunt een steunpoot, zodat het kindje niet kan kantelen.

Isofix-autostoeltje of isofix-onderstel kopen

Wil je graag een autostoeltje met isofix kopen? Er is volop keuze! Zo produceren bekende merken als Maxi-Cosi, Stokke, Chicco en Bugaboo geschikte producten. Er is hierbij een belangrijk verschil tussen een isofix-autostoeltje en isofix-onderstel. Een geschikt autostoeltje bevestig je met de geïntegreerde grijphaken rechtstreeks op de bevestigingspunten van de auto. Een kind neemt hierin meteen plaats. Wil je een isofix-autostoeltje voor een keertje in een auto zonder isofix-ondersteuning gebruiken? Meestal is dat geen enkel probleem. Gebruik voor de bevestiging de autogordel. Voor exacte instructies kijk je in de handleiding van het stoeltje.

 

Een isofix-onderstel is eigenlijk een voorbereidend apparaat voor autostoeltjes. Met name voor baby’s is dat erg handig. Geschikte stoeltjes klik je op dit onderstel vast, waarna je meteen achter het stuur kunt plaatsnemen. Deze zitjes zijn vaak compatibel met kinderwagens van hetzelfde merk. Bij gebruik van het juiste isofix-onderstel verplaats je het zitje van de kinderwegen soepel naar de auto. Zo’n onderstel wordt ook wel isofix-base genoemd.

 

Let bij de aanschaf van een onderstel goed op of je het autostoeltje met de baby voorwaarts en/of achterwaarts kunt positioneren. Een achterwaartse positie biedt namelijk een betere hoofd- en nekbescherming. Bij duurdere producten kan het stoeltje veelal 360 graden te draaien. Verder laten de betere isofix-accessoires weten wanneer het stoeltje of onderstel correct is bevestigd. Dat gebeurt door middel van lampjes, indicators en/of waarschuwingsgeluiden.

Zo'n isofix iets voor jou? Bekijk hier het autostoeltjes-aanbod van Bol.com

Of vergelijk autostoel-prijzen op Kieskeurig.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten