Hoe plaats je een autostoeltje in de auto?

© PXimport

Hoe plaats je een autostoeltje in de auto?

Geplaatst: 24 oktober 2019 - 09:39

Aangepast: 19 september 2022 - 12:40

Remmelt Mastebroek

Hoe moet je een autostoeltje in de auto plaatsen? Over het algemeen zijn er twee opties: met autogordels of met Isofix. Desondanks bestaat nogal wat onduidelijkheid over hoe je het beste een kinderstoel in de auto plaatst. Logisch, want een kinderzitje voor baby’s plaats je nou eenmaal vaak anders dan een zittingverhoger voor grotere kinderen. Bij babystoeltjes zie je bijvoorbeeld steeds vaker het gebruik van een onderstel waar het autostoeltje op geklikt kan worden. In dit artikel vertellen we je meer over het plaatsen van babystoeltjes, peuterstoeltjes en kinderautostoeltjes.

Babystoeltje plaatsen in de auto

Een babystoeltje plaats je altijd tegen de rijrichting in. Het liefst plaats je de babystoel op de achterbank. Babystoeltjes mogen eventueel wel voorin op de passagiersstoel worden geplaatst, op voorwaarde dat de airbag op die plek is uitgeschakeld. Wil je de autostoel hoger plaatsen (dus dat je kindje hoger zit)? Vroeger kon je losse zittingverhogers zonder rugleuning kopen. Deze worden sinds 2017 echter alleen nog goedgekeurd voor kinderen groter dan 125 cm en zwaarder dan 22 kg.

Er bestaan auto-kinderzitjes die je kunt vastzetten met behulp van de autogordel en exemplaren die je bevestigt middels Isofix. Met welk systeem jouw kinderzitje werkt, heeft veelal te maken met het keurmerk. Sommige i-Size-autostoelen kunnen vastgemaakt worden met de autogordel. De meeste autostoeltjes met dit keurmerk maken echter gebruik van de Isofix-punten in je auto. Je bevestigt (het onderstel van) het babyzitje aan die punten. De babystoel klik je vervolgens vast in het onderstel. Oudere autostoeltjes met het R44-keurmerk zet je over het algemeen vast middels de autogordel.

Peuterstoeltje plaatsen in de auto

Peuterstoeltjes vormen een tussenstap tussen babystoeltjes en grotere exemplaren (autostoel voor 15-36 kilo). Sommige peuterstoeltjes worden voorwaarts geplaatst, sommige kijken echter nog steeds achteruit. Het wordt altijd aangeraden om kinderen achterwaarts te laten kijken tot ze minimaal 70 cm lang zijn.

Net als babystoeltjes worden ook peuterstoeltjes bevestigd met ofwel de autogordel of het Isofix-systeem. We bespreken beide manieren:

• Autostoeltjes met Isofix plaatsen in de auto werkt vrij eenvoudig. Je klikt de autostoel op een frame dat je vastmaakt aan de Isofix-bevestigingspunten in de auto. Die punten bevinden zich tussen de rugleuning en het zitvlak van de achterbank. Sinds november 2012 zijn alle nieuwe auto’s met deze bevestigingspunten uitgerust. Auto’s die gemaakt zijn voor 2006 hebben vaak geen Isofix-punten.

• Autostoeltjes zonder Isofix-systeem bevestig je met autogordels. Vaak moet je de autogordel door een deel van de rugleuning rijgen. Voor de exacte instructies kun je het beste de handleiding van de fabrikant erop naslaan.

Met een autostoelhoes bescherm je het autostoeltje van je kleintje.

© PXimport

Kinderautostoel plaatsen in de auto

Kinderautostoelen met i-Size-keurmerk zijn bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar tot de tienerleeftijd, als ze minimaal 135 cm zijn. Bij de oude R44-regelgeving kies je voor kinderen in de auto een stoeltje uit groep 2 of 3, die geschikt zijn voor kinderen van 15 tot 36 kg.

Voor stoeltjes met die R44-norm geldt dat groepen 2 en 3 vrijwel altijd gecombineerd worden. Deze verstelbare autostoelen noemen we ook wel zittingverhogers. Hierin wordt je kind rechtstreeks met de autogordel vastgezet. Kies bij voorkeur voor een stoelverhoger met rugleuning en hoofdsteun. Veel i-Size-kinderstoelen hebben daarnaast ook nog zijsteunen, waardoor ze betere bescherming bieden bij een botsing van opzij.

Wil je een Maxi Cosi in de auto plaatsen? Liever een kinderzitje van Nania? Of heb een autostoel ven Cybex op het oog? Heel veel bekende merken maken autostoeltjes met en zonder Isofix. Kijk dus voor de aanschaf goed over welk bevestigingssysteem jouw stoeltje beschikt en of dat in je auto past.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000