Zo werkt de Focus-modus in iOS 15

© PXimport

Zo werkt de Focus-modus in iOS 15

Geplaatst: 23 juli 2021 - 05:03

Aangepast: 25 november 2022 - 11:03

Justin Doornekamp

Afgelopen maand kondigde Apple tijdens WWDC een nieuwe functie aan voor de iPhone, iPad en Mac, genaamd Focus. Met deze tool kun je je notificaties aanpassen op basis van welke je meldingen je interessant vindt op dat moment. In dit artikel leggen we uit hoe Focus precies werkt.

Focus is eigenlijk een aanvulling op de Niet Storen-functie, waarmee je bijvoorbeeld kunt voorkomen dat je berichten binnen ziet komen of wordt gebeld als je aan het werk bent. Met Focus kun je dergelijke aanpassingen ook maken buiten de Niet Storen-functie om, maar dan met veel meer mogelijkheden. Bij Niet Storen ontvang je helemaal geen meldingen, bij Focus bepaal je zelf welke meldingen je nog wél wilt ontvangen. 

Focus inschakelen

Je schakelt Focus handmatig in via het Bedieningspaneel of via de Instellingen-app door als het ware een “focusmoment” aan te maken. Dit kan het moment zijn dat je bijvoorbeeld aan het werk of aan het sporten bent. Vervolgens kun je per app of contactpersoon instellen of je tijdens dit moment wil worden gestoord.

Het is ook mogelijk om een focusmoment automatisch in te schakelen, bijvoorbeeld iedere werkdag van 9 tot 5. Je hoeft dan niet iedere keer zelf de Focusmodus in te schakelen. 

Tijdgevoelige meldingen

Verder zijn er zogenoemde tijdgevoelige meldingen, waarmee Apple op basis van kunstmatige intelligentie kan bepalen of een notificatie direct getoond moet worden, ondanks dat je de focusmodus aan hebt staan. Dit voorkomt dat je belangrijke berichten misloopt tijdens je focusmomenten. Zo word je met rust gelaten als je bijvoorbeeld een reclamemail ontvangt, maar krijg je wel de melding als je pakket is afgeleverd bij een ophaalpunt. Zit je hier niet op te wachten, dan kun je tijdgevoelige meldingen ook uitzetten.

Je kunt zelfs meldingen aanpassen op basis van je huidige locatie. Zo kan je telefoon herkennen dat je bijvoorbeeld op je werk of in de sportschool bent, waarna automatisch het focusmoment voor werk of fitness aanspringt. Handig! Alle focusmomenten op je smartphone kun je overigens ook synchroniseren met al je andere apparaten van Apple. 

© CIDimport

Notificaties op je Mac dempen doe je zo

Telefoon ontgrendelen

© CIDimport

Focus verschilt ook nog op een andere manier met de Niet Storen-functie. Als je Niet Storen aan hebt staan, kun je binnengekomen berichten in principe nog steeds zien op je scherm, zonder dat je je telefoon daarvoor hoeft te ontgrendelen. Met de Functie-optie werkt dit niet: je moet écht je telefoon ontgrendelen voordat je de notificaties kunt zien. Dit voorkomt dat je toch een berichtje voorbij ziet komen, waardoor je weer helemaal afgeleid bent.

Heb je Focus aanstaan? Dan krijgen mensen die jou een berichtje sturen een melding van jou status, zodat ze weten dat je niet gestoord wilt worden en (vermoedelijk) niet zo snel zal reageren.

Focus zal in de herfst beschikbaar zijn voor iOS 15, iPadOS 15 en macOS 12 Monterey. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000