Zo verwijder je automatisch je Safari-browsergeschiedenis

© PXimport

Zo verwijder je automatisch je Safari-browsergeschiedenis

Smartphone & tablet

Geplaatst: 16 januari 2021 - 07:12

Aangepast: 25 november 2022 - 10:44

Justin Doornekamp

Vrijwel iedere browser houdt bij welke websites je in de afgelopen weken hebt bezocht. Vanuit privacyoverwegingen is het verstandig om één keer in de zoveel tijd je browsergeschiedenis op te schonen. Met Safari hoef je dit niet handmatig te doen. Je kunt namelijk je geschiedenis automatisch door de browser laten opschonen. Wij leggen uit hoe je dat doet.

Start Safari op via je Mac en navigeer naar de menubalk. Klik op Safari en ga naar Voorkeuren. Onder het tabblad Algemeen vind je de optie Verwijder onderdelen uit geschiedenis en klik op het drop-down menu. Vervolgens heb je de keuze om iedere dag je geschiedenis te laten wissen of iedere week, maand of jaar. Ook om de week is een optie. Kies je bijvoorbeeld voor na twee weken dan zal Safari je gegevens twee weken bewaren. Alles wat buiten de twee weken valt, wordt iedere dag verwijdert. Denk daarbij niet alleen aan je browsergeschiedenis, maar bijvoorbeeld ook aan zoekresultaten en andere webdata.

Via het drop-down menu kun je ook weer terugschakelen naar handmatig, zodat je zelf weer kunt bepalen wanneer je je browsergeschiedenis wilt opschonen.

Downloadlijst wissen

Onderin het tabblad Algemeen vind je ook de optie Wis downloadlijst. Alle bestanden die je van het internet downloadt, worden in een tijdelijke map gezet en deze map kun je eveneens automatisch laten opschonen, bijvoorbeeld iedere dag of ieder jaar, maar ook iedere keer als je Safari afsluit of als het downloaden van een bestand uiteindelijk niet is geslaagd. Bedenk wel dat de bestanden die je hebt gedownload er niet door worden verwijderd: alleen de downloadlijst wordt opgeschoond.

Niet op mobiele apparaten

De Safari-geschiedenis op andere Apple-apparaten, zoals je iPhone of iPad, wordt niet gewist via de genoemde methode op je Mac. De optie om onderdelen automatisch uit je geschiedenis te verwijderen is namelijk vooralsnog niet aanwezig in de iOS- en iPadOS-versies van Safari. Je zult dit handmatig moeten doen.

Je kunt op je iPhone of iPad overigens wel automatisch je downloadlijst opschonen. Ga hiervoor naar de Instellingen-app en zoek op Safari. Tik bij het tabje Algemeen op Downloads. Hier vind je de optie Verwijder onderdelen uit de downloadlijst. Standaard worden onderdelen uit de downloadlijst na een dag verwijderd, maar je kunt dit ook aanpassen naar nadat het downloaden is geslaagd. Ook is er de mogelijkheid om handmatig de onderdelen te verwijderen.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000