Verander je iPhone of iPad in een scanner met deze 6 apps

Om foto's en documenten te scannen heb je niet langer een grote, logge scanner nodig. Hier bespreken we een aantal apps waarmee je met je iPhone of iPad goede scans kunt maken.

Het is een heel gedoe om je documenten te scannen. Je moet ze op de juiste manier in de scanner plaatsen en afhankelijk van de functionaliteit van je scanner kun je de scans ergens opslaan en/of doorsturen. Gelukkig zijn er een aantal iOS-apps die het proces kunnen vereenvoudigen en kosten besparen omdat je helemaal geen scanner meer nodig hebt. Bovendien bieden ze meer functionaliteit dan een traditionele scanner. Lees ook: Zo scan je documenten een stuk eenvoudiger.

Hoe werkt het?

De camera op de achterzijde van je iOS-apparaat wordt gebruikt om een foto van het document te maken, waarna foto wordt bijgesneden zodat deze alleen nog maar het document bevat.

Tijdens het maken van de foto krijg je een raster te zien als hulpmiddel voor het goed uitlijnen van de foto. De camera zal zich scherpstellen op de tekst in het document. Dit kan even duren, dus wacht totdat de tekst er scherp uitziet op het scherm van je iPhone of iPad.

© PXimport

Scanner Pro (€3,99)

Scanner Pro is een hele populaire app die eenvoudig te gebruiken is. Met een in-app aankoop kun je gescande documenten faxen. De app probeert te raden welk deel van het beeld je wilt scannen, maar dit kun je zelf aanpassen.

Nadat een document gescand is wordt oneven belichting weggewerkt. Als het document meerdere pagina's bevat biedt de app de optie om ze in één enkel bestand samen te voegen. Bovendien is het mogelijk om je scans direct vanuit de app te printen als er een printer in de buurt is.

Je kunt je scans opslaan als PDF en vervolgens e-mailen of naar iCloud, Dropbox, Evernote of Google Documents uploaden. Je kunt je gescande PDF bestanden beveiligen met een wachtwoord, en je kunt je scans doorzoeken met Spotlight.

Genius Scan (Gratis)

Gebruik je liever een gratis app, dan is Genius Scan een goede keuze. Met deze app kun je documenten met meerdere pagina's scannen en als JPG- of PDF-bestand opslaan en naar iMessage exporteren. Je kunt trefwoorden aan je scans toevoegen zodat je ze eenvoudig terug kunt vinden.

Om Dropbox of Google Drive te kunnen gebruiken moet je voor €6,99 upgraden naar Genius Scan+.

© PXimport

Scanner by JotNot (€4,99)

© PXimport

Scanner by JotNot corrigeert de witbalans en het contrast van je scans en haalt oneffenheden weg, waardoor je scans er altijd goed en professioneel uitzien. Je kunt je scans opslaan als JPG of PDF bestand en documenten met meerdere pagina's aanmaken. Bovendien kun je tags toevoegen zodat je je scans eenvoudiger kunt terugvinden.

Je scans kunnen via e-mail verstuurd worden of geëxporteerd worden naar iCloud, Evernote, Dropbox, Google Docs met OCR, Box en OneNote. Als je je scans wilt faxen (dit kan alleen naar Amerikaanse faxnummers) moet je een in-app aankoop doen van €0,99 per fax.

Prizmo (€9,99)

Prizmo is de duurste app in de lijst, maar dan heb je ook wat. Met deze app is het namelijk mogelijk om je scans naast JPG en PDF in tekstformaat op te slaan, zodat je de tekst kunt bewerken.

Het omzetten naar tekst gaat niet helemaal vlekkeloos, maar het is een heel stuk sneller dan alles moeten intypen. Prizmo ondersteunt 26 talen waarin de tekst voor je kan worden voorgelezen. Zit je gewenste taal er niet bij, dan kun je als in-app aankoop 20 extra talen toevoegen.

Bovendien kan de app de informatie op visitekaartjes gebruiken om contacten op je telefoon toe te voegen of ze te delen als vCard voor Outlook gebruikers.

Je kunt je scans vanuit de app naar verschillende clouddiensten exporteren.

© PXimport

Scanbot (gratis)

© PXimport

Met Scanbot kun je je scans als JPG en PDF bestand opslaan en naar verschillende clouddiensten uploaden zonder een in-app aankoop te hoeven doen. Bovendien kun je er QR-codes mee scannen. Met Scanbot hoef je niet te wachten tot de tekst scherp in beeld is, de app maakt automatisch een scan zodra er is scherp gesteld.

Als je naar de Pro versie upgradet (€4,99) kun je gebruikmaken van een OCR-functie, waarmee de tekst uit je documenten gehaald wordt om te kopiëren, zoeken enzovoorts. Bovendien kun je dan je PDF bestanden beveiligen met een wachtwoord of Touch ID.

Doc Scan HD (gratis)

Met Doc Scan HD kun je je scans als JPG of PDF opslaan en delen via e-mail. Via een in-app aankoop kun je je scans ook naar meer dan 100 verschillende landen faxen. Je kunt aan je scans tekeningen en notities toevoegen.

Om gebruik te kunnen maken van Facebook, iCloud, Evernote, Dropbox, Google Docs met OCR, Box en OneDrive moet je voor €3,99 upgraden naar de Pro versie.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000