Zo gebruik je je iPhone als fotoscanner

© PXimport

Zo gebruik je je iPhone als fotoscanner

Geplaatst: 17 december 2020 - 04:09

Aangepast: 25 november 2022 - 10:41

Ronald Smit

Met iOS of iPad OS heb je eigenlijk altijd een portable documentenscanner bij de hand. Ideaal om ‘real life’-papieren een nieuw digitaal leven te geven. Bijvoorbeeld als reminder in een notitie of bijlage in een e-mail. Je iPhone als fotoscanner, ideaal!

Vroeger had je een flatbed-scanner of iets dergelijks nodig om een A4’tje (of kleiner) te scannen en als bijlage toe te voegen in een e-mail. Inmiddels hebben camera’s in smartphones en tablets een voldoende hoge resolutie om haarscherpe foto’s van documenten te maken. Nadeel is alleen dat je dan wel weer altijd moet zorgen dat je te fotograferen document precies recht onder de camera ligt om vervelende vervormingen te voorkomen. Met de nieuwe in iOS geïntegreerde ‘fotoscanner’ hoeft zelfs dat niet eens meer. Perspectiefcorrectie is hiermee in een handomdraai geregeld. Je kunt onder meer in de app Notities gebruik maken van het handige hulpmiddel. Start deze app en tik – voor het gemak – even op het knopje voor een nieuwe notitie helemaal rechtsboven in beeld. Tik vervolgens op de cameraknop en kies in het verschenen menu op Scan documenten.

© PXimport

Rechttrekken

In het cameravenster dat nu opent laat je de optie Automatisch actief (= geel). Plaats het te fotoscannen document in beeld. Zorg daarbij voor een beetje contrasterende achtergrond; een wit vel papier op een wit bureau is minder handig. Het kan wel, maar dan zul je gebruik moeten maken van de handmatige modus. De fotoscanner plaatst een geel selectievak over het document. Alles in orde? Klik dan op de ontspanknop. Daar is je document! Als je het document niet helemaal netjes in het juiste perspectief hebt gefotografeerd, zie je nu een preview met een selectie waarvan de app denkt dat het zo in orde is. Meestal klopt dat aardig goed. Eventueel kun je het selectiekader nog wat preciezer slepen. Klaar? Tik dan op Behoud scan en vervolgens Bewaar. De scan verschijnt nu in je notitie. Eventueel draaien doe je door op de afbeelding te tikken en dan op de draaiknop erboven.

© PXimport

Als mail-bijlage

Je vindt dezelfde fotoscan-module inmiddels ook in de mail-app van iOS en iPadOS, aldaar heeft deze zelfs een eigen knopje gekregen. Mailen van ‘papieren’ bijlagen uit de echte wereld is makkelijker dan ooit! Tipje tot slot trouwens: als je gaat fotoscannen kun je ’t best de flitser niet gebruiken. Daarmee voorkom je lichtvlekken op het eindresultaat. De fotoscanner corrigeert kleuren automatisch, dus bij gelig kunstlicht houd je uiteindelijk toch een witte achtergrond als resultaat over.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000