Pas je iPad en iPhone achtergrond aan

© PXimport

Pas je iPad en iPhone achtergrond aan

Geplaatst: 12 november 2018 - 04:07

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Ronald Smit

Het is makkelijk om de achtergrond van je iOS-apparaat naar wens aan te passen. Wel geldt echter: bezint eer ge begint. Want je kunt ook zomaar je favoriete behangetje voorgoed kwijtraken... We leggen uit hoe je je iPad of iPhone wallpaper aanpast.

Standaard levert Apple bij elke nieuwe versie van iOS een nieuw setje achtergrondplaatjes mee. Sommige zijn mooi, andere niet. Dat is vanzelfsprekend een kwestie van persoonlijke smaak. Zelf vinden we de hoeveelheid bruikbare achtergronden in iOS 12 wat tegenvallen. Je hebt dan geluk als je een upgrade vanaf een eerdere versie van iOS hebt uitgevoerd. In dat geval blijft je oude behangetje gewoon staan. Maar daar is ook gelijk een zeker risico aan verbonden. Want als je zo voor de aardigheid eens wilt kijken hoe een nieuwe achtergrond het doet, is de oude 'officiële' achtergrond afkomstig uit een eerdere versie van dit mobiele besturingssysteem voorgoed verloren. Je zit dan vast aan ofwel de nieuwe achtergrond, ofwel je moet in arren moede maar een eigen foto als achtergrond gebruiken. Dát kan dan weer wel. Dat biedt gelijk ook wat perspectieven, want met een beetje geluk kun je online je oude geliefde oorspronkelijke achtergrond weer terugvinden. Komen we straks op terug! Voor nu geldt: ga je veranderen, dan loop je een fors risico dat je oude behang echt niet meer terug te halen is. Dat geldt ook voor wanneer je een eigen foto als achtergrond hebt ingesteld die inmiddels niet meer op de Filmrol staat. In dat geval moet je de oude foto bijvoorbeeld naar jezelf mailen en vervolgens vanuit de mail weer in de Filmrol bewaren.

Veranderen

Goed, als je toch besloten hebt om de achtergrond aan te pakken werkt het - gelukkig - simpel. Start de app Instellingen en tik hierin op Achtergrond. Je ziet nu je oude achtergrond staan, mogelijk dus de laatste keer dat je deze ziet. Tik op Kies een nieuwe achtergrond en tik dan op Dynamisch of Stilstaand. De dynamische achtergronden 'bewegen mee' met de bewegingen van je apparaat. In iOS 12 is de standaardselectie in deze categorie erg minimaal met een selectie aan verschillende soorten belletjebehang. In de categorie Stilstaand is er iets meer keus en vind je ook wat mooie foto's. Kies iets van je gading middels een tik en zorg dat in de preview - zeker bij de dynamische achtergrond - de optie Perspectiefeffect op aan staat. Kies vervolgens waar je de achtergrond wilt gebruiken: Toegangsscherm, Beginscherm of Beide. Je kunt op deze manier dus verschillende achtergronden instellen voor zowel het toegangsscherm als het beginscherm. op het moment dat je op een van de drie genoemde opties tikt wordt de achtergrond definitief ingesteld. Tipje: bewaar de hervonden achtergrond ook even in een map op je computer of NAS, zodat je hem in de toekomst makkelijk(er) terug kunt vinden.

© PXimport

Oh neeee, ik wil m'n oude terug!

Bevalt de nieuwe achtergrond je uiteindelijk toch niet en wil je de oude weer terug, dan heb je zoals beloofd mogelijk een probleem. Met name als je een achtergrond uit een eerdere versie van iOS gebruikte. In ons geval waren we bijvoorbeeld erg gecharmeerd van de ruimtefoto van moeder Aarde, die van relatief dichtbij is gemaakt. Oorspronkelijk een achtergrond van iOS 7, inmiddels gesneuveld. Of toch niet helemaal? Er is nog een beetje hoop, want er zijn heel veel vragen van iOS-gebruikers naar de oude achtergronden. Niet vreemd dus dat een aantal mensen ze heeft verzameld en online gezet! Zo vonden we onze achtergrond bijvoorbeeld terug op deze verzamelpagina. Je vindt hier nog veel meer 'klassiekers', dus de kans bestaat dat je jouw exemplaar hier ook terugvindt. Klik op de verkleinde weergave en bewaar de daarop geopende hoge resolutie-afbeelding op de Filmrol. Tik in Instellingen weer op Achtergrond en Kies een nieuwe achtergrond. Tik op Filmrol en dan op de net bewaarde achtergrondafbeelding. Probleem opgelost!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000