Wordt een wiskundewonder met PocketCAS

© PXimport

Wordt een wiskundewonder met PocketCAS

Geplaatst: 3 augustus 2020 - 05:42

Aangepast: 25 november 2022 - 10:29

Ronald Smit

Op school en studie wordt vaak gebruik gemaakt van een zogeheten CAS, waarbij CAS staat voor Computer Algebra System. PocketCAS kan precies dat en voelt zich prima thuis op een iPad en zelfs iPhone!

Een uitgebreide rekenmachine met CAS-mogelijkheden kan aardig in de papieren lopen. Iets waar de gemiddelde scholier of student (of hun ouders…) niet per definitie vrolijk van worden. Het kan ook anders, in de vorm van een app op je iPad of iPhone. Een heel mooie is PocketCAS (behalve in een versie voor iPad en iPhone ook beschikbaar voor de Mac). Die valt trouwens ook niet bepaald in de categorie ‘aanbieding van de dag’, maar kost desondanks vele malen minder dan een los apparaat met dezelfde mogelijkheden.

Groot voordeel van PocketCAS is dat ’t optimaal gebruik maakt van de schermafmetingen van je apparaat, en de hoge resolutie natuurlijk. Zelfs bij de duurdere fysieke rekenmachines is dat toch nog vaak een onderdeel waarop bezuinigd is. Al was het maar omdat er ook nog ruimte moet zijn voor een echt toetsenbord. PocketCAS heeft daar allemaal niets mee te maken. Het concentreert zich volledig op z’n taak: complexe (en desgewenst eenvoudige) mathematische problemen berekenen, analyseren, oplossen, grafisch uitwerken en meer.

Solver

PocketCAS is niet voor watjes, het is een tool die bedoeld is om serieuze wiskundige zaken mee aan te pakken. Minder geschikt voor het eerste jaar middelbare school. Maar daarna wordt het al snel verdraaid interessant. Je kunt er om te beginnen de mooiste grafieken mee tekenen, al dan niet in 3D. Roteer de zaak met je vinger om iets van alle kanten goed te kunnen bekijken. Dankzij de stevige GPU’s in je iPad en iPhones gaat dat vloeiend en in real-time. Ook zijn er exportmogelijkheden zodat je grafieken in bijvoorbeeld een verslag of rapport kunt gebruiken. Een solver lost complexe vergelijkingen rap op, wat een hoop tijd scheelt als je aan een of ander project of onderzoek werkt. Uitgebreide algebra ontbreekt evenmin.

Een solver als die in PocketCAS komt bij wiskundige berekeningen altijd goed van pas (en werkt lekker rap met de stevige CPU’s die iPhones en iPad’s aan boord hebben)

© PXimport

Scripttaal

Het kloppend hart voor een ieder die meer wil, wordt gevormd door een op C gebaseerde scripttaal die je binnen PocketCAS kunt inzetten voor meer ingewikkelde zaken die zich niet laten vatten in standaardformules. Enig nadeel van een app als deze is dat ze veelal niet op examens gebruikt mogen worden. Wellicht (en hopelijk) komt daar in de nabije toekomst nog eens verandering in. Tijden zijn veranderd, en de er is veel meer onder de zon dan de aloude rekenmachine anno 2020. Het gaat er immers uiteindelijk om dat je een probleem snapt en op kunt lossen, niet met welk gereedschap je dat doet. Tot slot: vanuit de app kun je een uitgebreide handleiding in pdf-formaat downloaden. Doen, want daarmee haal je het onderste uit de kan van PocketCAS!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000