Wijzig de driveletter van een station

© PXimport

Wijzig de driveletter van een station

Geplaatst: 10 juli 2017 - 05:25

Aangepast: 14 december 2022 - 14:21

Ronald Smit

Schijfletters in Windows komen en gaan. Best vervelend, want soms zou je willen dat bijvoorbeeld je USB back-up harddisk altijd dezelfde driveletter toegewezen krijgt. Dat kan.

In 99,9 procent van de gevallen wijst Windows de letter c toe aan de systeempartitie. Dat is al van oudsher zo, en eigenlijk ook logisch. De allereerste pc's waren nog niet met een harde schijf uitgerust, maar met floppy drives. De eerste diskdrive kreeg door het besturingssysteem (toen nog DOS) de letter A toegewezen. Meer geavanceerde pc's beschikten zelfs over twee diskettestations: A en B. A en B waren gereserveerd voor floppy drives. Toen de harddisk voor de pc verscheen, kreeg die simpelweg de eerstvolgende vrije letter in het alfabet toegewezen: C. En die C is tot op de dag van vandaag blijven hangen. Punt is natuurlijk dat er inmiddels veel meer schijfstations in en om een computer te vinden zijn. Meestal is naast de C-schijf ook nog een data-partitie (of zelfs aparte schijf daarvoor) aanwezig. Die krijgt dan de letter D toegewezen enzovoorts. Punt is dat Windows gewoon op eigen houtje doorlettert. Heb je dus een C en een D-partitie en prik je een usb-stick in, dan krijgt die vanzelf driveletter E. Een externe harde schijf erbij? Dat wordt F. Alleen wisselt de lettertoewijzing nogal eens. Vervelend, want als je bijvoorbeeld een back-up-programma standaard je documenten laat kopiëren naar schijf F en die letter verandert als je de schijf eens loskoppelt, dan wordt er weinig meer geback-upt.

Driveletter wijzigen

Je kunt een driveletter ook zelf kiezen. In dit voorbeeld gaan we aan de slag met een externe Blu-ray-drive. Inderdaad: bij aansluiten krijgt die ook weer letter E toegewezen als geen van onze andere drives is aangesloten. Om dat te veranderen, klik je in Windows 10 met de rechter muisknop op de Startknop en daarna op Schijfbeheer. Klik in het venster Schijfbeheer met de rechter muisknop op het blokje met de omschrijving van de drive. Klik in het geopende contextmenu op Stationsletter en paden wijzigen.

Media has nDe eerste stap op weg naar het aanpassen van de drivelettero description

© PXimport

Kies een letter

Klik in het geopende venstertje op Wijzigen. Selecteer vervolgens een van de beschikbare letters via het selectiemenu. In dit voorbeeld gaan we voor de letter R. Klik op OK.

Kies de gewenste driveletter

© PXimport

Soms is Windows toch eigenwijs

Je ziet nu een waarschuwingsvenster waarin gemeld wordt dat sommige programma's die afhankelijk zijn van stationsletters mogelijk niet goed meer werken (heel soms moet je de computer herstarten om een driveletter exclusief toe te wijzen, dat gebeurt als het station in gebruik is). Dat is nu precies de reden dat je de driveletter 'vast' wilt zetten op een eigen keuze. Denk aan het net genoemde voorbeeld van een back-up-programma dat een externe drive met een specifieke driveletter verwacht. Uiteraard is het niet verstandig om de driveletter van bijvoorbeeld je C-schijf te veranderen, dat is vragen om ellende. Het is praktisch om het aanpassen van driveletters alléén voor externe drives en USB-stick te gebruiken. En dan vooral voor de exemplaren die je veel gebruikt en makkelijk wilt herkennen. Overigens zou Windows Windows niet zijn als het heel soms toch weer eigenwijs letters naar eigen inzicht door elkaar husselt. De ervaring leert dat dit vooral gebeurt als je een nieuw externe schijfstation (of een stick) inprikt. Controleer dus na het aansluiten daarvan hoe het gesteld is met je 'vaste' externe stations en de door jou toegewezen letters!

Het wijzigen van driveletters levert een waarschuwing op

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten