Zo werken widgets in iOS 14 en iPadOS 14

© PXimport

Zo werken widgets in iOS 14 en iPadOS 14

Geplaatst: 4 november 2020 - 04:08

Aangepast: 25 november 2022 - 10:37

Ronald Smit

Widgets in iOS 14 en iPadOS 14 werken anders dan in voorgaande versies van Apple’s mobiele besturingssystemen. De verschillen merk je met name op de iPhone onder iOS 14, waar nu wat meer ‘frivoliteiten’ mogelijk zijn.

Widgets, de een is er gek op en de ander gruwt ervan. Apple heeft vrij lang gewacht tot de kleine meldingsblokjes geleverd door bepaalde apps verschenen in – eerst nog – iOS. En ze zijn lang alleen op een apart scherm te vinden geweest. Voor meer zakelijke gebruikers is dat een prima oplossing: je word er niet door lastig gevallen als je er geen behoefte aan hebt, en je kunt ze bekijken wanneer je wilt. Maar er zijn natuurlijk niet alleen zakelijke telefoongebruikers in de wereld. De thuisgebruikers vinden widgets heerlijke dingen. Want een weer-widget zo tussen je favoriete apps bijvoorbeeld is ideaal. Onder Android was dat al jaren gemeengoed. En nu kent Apple’s nieuwste mobiele besturingssysteem iOS 14 dat trucje ook. iPadOS 14 niet, om onbekende redenen. Maar de iPad ondersteunt wel degelijk de widgets nieuwe stijl!

Oude en nieuwe widgets

Laten we eerst eens kijken naar de iPhone en z’n iOS 14. Widgets daar zijn in principe vrij te plaatsen op elk startscherm. Met wel een belangrijke voorwaarden: dat kan alléén met Widgets die speciaal voor iOS 14 zijn ontworpen. Met oude widgets – die bijvoorbeeld nog niet bijgewerkt zijn door een app-ontwikkelaar – niet. Die blijven als vanouds beschikbaar door vanaf je homescherm naar rechts te swipen (waardoor het scherm naar links schuift) en het welbekende widget-scherm tevoorschijn komt. Ook geldt dat je niet verplicht bent om nu widgets overal en nergens op je thuisschermen neer te zetten. De nieuwe widgets kunnen desgewenst óók gewoon op het widget-scherm blijven staan. Geen verplichtingen hier dus, wat wel zo prettig is.

Widget verhuizen naar thuisscherm

Om een widget ‘nieuwe stijl’ naar een van je hoofdschermen te verhuizen, swipe je eerst naar het widgetscherm. Hou dan het te verplaatsen widget ingedrukt tot het (allemaal feitelijk) begint te wiebelen. Sleep de widget vervolgens naar een gewenste plek op een van je begingschermen en tik op Gereed. Bedenk daarbij dat zo’n widget behoorlijk wat schermruimte inneemt. Heb je je apps en appgroepen op een specifieke manier geordend, dan kun je er dus zeker van zijn dat deze doorschuiven en flink door elkaar gehusseld worden. Ben je een gewoontemens, zorg dan ook dat je widgets op een startscherm plaatst waar doorschuiven niet zo heel erg is. Of wen aan je nieuwe schermindeling.

Wil je een widget dat op een beginscherm staat weer terugzetten op de oorspronkelijke plek op het widgetpaneel, dan houd je de betreffende widget weer ingedrukt tot deze gaat wiebelen (of houd ‘m ingedrukt tot het contextmenu verschijnt en druk daarin op Wijzig beginscherm, wat ook de ‘wiebelmodus’ activeert). Sleep de widget weer terug en tik op Gereed linksboven in beeld.

Zo verhuis je een widget naar het thuisscherm.

© PXimport

Oude widgets

Als je een blik werpt op het widgetscherm, dan zie je de nieuwe widgets als losse blokken. De oude widgets zijn gegroepeerd in één groter blok. Deze widgets zijn daar niet uit weg te slepen. Het blok oude widgets beheer je net als vroeger. Helemaal onderaan vind je de knop Wijzig. Tik hierop en de wiebelmodus begint weer. Scroll naar het blok met oude widgets, onderin staat daarin nu de tekst Pas aan. Tik erop en je ziet het oude widget-beheersscherm.

En zo verwijder je een ongewenste widget helemaal.

© PXimport

Je kunt widgets van plek veranderen door te slepen middels de drie streepjes-knop. Meer beschikbare widgets vind je onder de kop MEER WIDGETS. Druk op de groene plus om er een toe te voegen. Om bestaande widgets te verwijderen uit het ‘legacy’-widgetblok tik je op de rode min voor een ongewenst exemplaar en dan Verwijder.

Nieuw widget toevoegen aan startscherm

Om widgets nieuwe stijl aan een startscherm toe te voegen, houd je je vinger ergens op een van de startschermen, tot de welbekende wiebelmodus wordt geactiveerd.

Tik dan op de + linksboven in beeld. Je ziet nu een overzicht van alle beschikbare widgets die op je startschermen te plaatsen zijn. Tik op een beschikbare widget en dan op Voeg widget toe.

Eventueel kun je de widget nog naar een andere plek slepen; tik op Gereed en je widget is toegevoegd. Welke widgets nieuwe stijl beschikbaar zijn, hangt af van de apps die je geïnstalleerd hebt. Langzaam aan zullen dat er ongetwijfeld steeds meer worden.

Zo voeg je een nieuwe widget toe.

© PXimport

iPad

Voor iPadOS 14 geldt grotendeels hetzelfde verhaal, alleen kun je daar dus geen widgets aan startschermen toevoegen. En ontbreekt de ‘+’ dan ook in de wiebelmodus van een startscherm. Je kunt alleen widgets – ook nieuwe stijl – toevoegen aan de widgetbalk. Deze krijg je trouwens zonder veegacties te zien als je je iPad in horizontale modus draait.

Niet? Start dan de app Instellingen en tik daarin op Beginscherm en Dock. Kies vervolgens voor de optie Meer, vanaf nu zie je de widgetbalk in horizontale modus continu in beeld op (helaas alleen) het eerste startscherm.

Ook op de iPad zijn de widgets nieuwe stijl bruikbaar, maar alleen op de widgetbalk.

© PXimport

Om widgets toe te voegen, veeg je helemaal tot onderaan de lijst met widgets in de widgetbalk; tik daar op Wijzig. Of houd een van de beschikbare widgets wat langer ingedrukt; in beide gevallen start weer de wiebelmodus. Tik op de + linksboven in beeld, tik op een toe te voegen widget in het overzichtsscherm met beschikbare exemplaren, gevolgd door een tik op Voeg widget toe. Sleep de nieuwe widget naar een mooie plek op de widgetbalk en tik op Gereed.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten