© PXimport

Tips voor Foto’s in iOS 14

Geplaatst: 2 november 2020 - 07:27

Aangepast: 25 november 2022 - 10:37

Ronald Smit

Net als veel andere ‘huiseigen’ apps van iOS 14 en iPadOS 14 kent ook Foto’s flink wat vernieuwingen. We duiken er hier eens even voor je in!

Een van de nieuwe zaken in iOS 14 en iPadOS 14 (alwaar de screenshots bij dit artikel vandaan komen) is de mogelijkheid om eenvoudig in- en uit te zoomen op het foto-overzicht in een album. Dat kan nu heel eenvoudig: maak een knijp- of spreidbeweging om uit- of in te zoomen. Op deze manier kun je razendsnel een ‘helicopterview’ van je foto’s in een album creëren of juist een zeer gedetailleerd overzicht.

Je kunt veel verder in- en uitzoomen in het foto-overzicht van een album.

© PXimport

Ook binnen apps

Deze truc werkt ook in apps waarin foto’s zijn te openen en importeren. Normaliter zie je daar een lange lijst van miniaturen in de vorm van vierkante thumbnails. Dat heeft een aantal nadelen. Ten eerste natuurlijk dat je de oorspronkelijke beeldverhoudingen en de oriëntatie van de foto (staand of liggend) niet kunt zien. Ook worden de foto’s afgesneden, waardoor herkenning moeilijk kan zijn. Allemaal oplosbaar door een spreidbeweging met je vingers te maken die zover gaat dat je een lijst van foto’s onder elkaar krijgt. Die zijn ten eerste goed herkenbaar, maar ze worden ook in de juiste beeldverhouding en oriëntatie getoond. Verder is het mogelijk om de foto-importeer-dialoog op Albums te tikken, zodat je ook door gerichte albums heen kunt bladeren en zo snel je – hopelijk goed gesorteerde foto’s – terug kunt vinden.

Eindelijk kun je ook fatsoenlijk zoomen in de previews die je ziet in de importeer-dialoog van een app.

© PXimport

Filteren

Ook nieuw in Foto’s onder iOS 14 is de mogelijkheid om te filteren. Tik daarvoor rechtsboven in beeld op de knop met de drie puntjes en dan Filter. Je kunt er nu voor kiezen om bijvoorbeeld alleen bewerkte foto’s te laten zien, of alleen video’s. Ook combineren van filteritems is mogelijk. Op die manier kun je ‘storende elementen’ in je foto-overzicht snel en efficiënt onderdrukken, wat gericht foto’s bekijken makkelijker maakt.

Een filter maakt een album - mogelijk - net wat overzichtelijker.

© PXimport

Verborgen album, voor het geval dát

Een andere praktische feature die in iOS 14 is geïntroduceerd is de mogelijkheid om foto’s in een verborgen album te plaatsen. Dat werkt echter ietwat ‘vreemd’. We lopen de procedure daarom even met je door. Start als eerste de app Instellingen en tik daarin op Foto’s. Controleer of de schakelaar achter de optie Album ‘Verborgen’ aan staat (en zet deze aan als dat niet het geval blijkt te zijn). Start dan Foto’s en open een foto. Tik op de deelknop en dan op de optie Verberg. Ook kun je in een album meerdere foto’s tegelijk selecteren en ook dan op de deelknop en Verberg tikken. Op dat moment wordt de foto’s (of de selectie van foto’s) verplaatst naar het album Verborgen. Dat vind je op de iPad door vanaf de linkerkant van het scherm naar rechts te vegen: er opent dan een zijbalk. Onder de kop Diensten vind je dan het bewuste album. In iOS tik je op Albums en scroll je een stukje naar beneden. Om dat album Verborgen vervolgens écht te verbergen, tik je in de app Instellingen weer op Foto’s. Zet nu de schakelaar achter Album ‘Verborgen’ uit. Vanaf dat moment zijn de foto’s die je verborgen hebt niet meer te zien.

En zo verberg je een foto die niet pontificaal in je foto-overzicht aanwezig hoef te zijn.

© PXimport

Niet zaligmakend, wel handig

Op zich is dit overigens geen ultieme beveiligingsmaatregel. Iedereen met een beetje kennis van een iPhone of iPad kan de verborgen foto’s natuurlijk zo weer zichtbaar maken met de genoemde schakelaar. Door foto’s te verbergen voorkom je echter wellicht rode wangetjes als je tijdens een presentatie even wat foto’s van de filmrol wilt laten zien en daar blijken wat al te privacy-gevoelige exemplaren tussen te zitten. Kortom: niet zaligmakend maar wel handig in voorkomende gevallen. Wil je foto’s overigens weer gewoon standaard zichtbaar maken, dan zorg je eerst dat in de app Instellingen de schakelaar bij Album ‘Verborgen’ weer aan staat. Selecteer een of meerdere foto’s en tik op de deelknop. In het geopende menu tik je dan op Hef verbergen op. De betreffende foto of selectie van foto’s wordt dan weer teruggezet op de oorspronkelijke locatie.

Een foto uit het verborgen album terugzetten is zo geregeld.

© PXimport

Verbeterde en diepere zoom

Mooi is dat de zoomfunctie in Foto’s beduidend verbeterd is. Je kunt nu middels een spreidbeweging veel verder inzoomen op een foto dan in voorgaande versies van iOS. Dat is handig om bijvoorbeeld even snel te checken of er goed gefocust is bij het maken van de foto. Maar ook inzoomen op details die je tijdens het maken van de foto wellicht niet goed zag is nu een eitje. De kwaliteit van de ‘deep zooms’ is goed, Voor blokkerigheid hoef je niet bang te zijn. Bij extreem ver inzoomen treedt wel wat wazigheid op, maar da’s logisch natuurlijk.

Zoom eens lekker door!

© PXimport

Evolutie, geen revolutie

Al met al zijn de vernieuwingen in Foto’s onder iOS 14 en iPadOS 14 niet zozeer schokkende zaken, maar veel meer evoluties en finetunen. Erg prettig, want het voorkomt dat je naarstig moet zoeken naar allerlei functies: je oude vertrouwde werkwijze blijft grotendeels behouden. Apple heeft eenzelfde werkwijze gevolgd bij de app Camera in iOS 14. Daarover hebben we een apart artikel met wat tips en trucs voor je klaarstaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000