Appbibliotheek in iOS 14

© PXimport

Appbibliotheek in iOS 14

Geplaatst: 20 oktober 2020 - 05:23

Aangepast: 25 november 2022 - 10:36

Ronald Smit

Een opvallend nieuw onderdeel in iOS 14 is de appbibliotheek. Wat heb je daar nu eigenlijk aan...?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de appbibliotheek is alléén beschikbaar in iOS 14. En - vreemd genoeg - dus niet in iPadOS 14. Het is een nieuw scherm aan het ‘eind’ van je reeks startschermen. Heb je een iPhone met daarop de nieuwste versie van Apple’s mobiele OS, dan krijg je het te zien door net zo vaak tot je niet meer kunt naar links te vegen (wat de schermen dus naar rechts opschuift...). In deze bibliotheek zie je al je op de iPhone geïnstalleerde apps, verdeeld over door Apple gedefinieerde categorieën. Je kunt niks aan de inhoud van deze categorieën wijzigen.

Als je lang drukt op een app in de bibliotheek start weliswaar de ‘wiebelmodus’, maar je kunt een app daarmee alleen buitende bibliotheek plaatsen. Daarbij is het opletten geblazen, want de app verdwijnt dan uit een eventueel zelf gekozen app-groep op een van je andere startschermen! Kortom: het is een voorgedefinieerd geheel waar je ‘t best gewoon vanaf blijft.

Voor een snelle start ideaal

Is de appbibliotheek daarmee zinloos? Zeker niet. Het is vooral een snelle start naar een geordende app-verzameling. Je hoeft immers zelf geen mappen voor bij elkaar horende apps meer te maken. Op zoek naar een nieuws-app? Te vinden in Informatie en lezen. Waar zat WhatsApp ook alweer? In de groep Sociaal. Je bankier-app vind je terug in Productiviteit en financiën. Enzovoort.

Daarmee is de bibliotheek een ideale tool voor de meer chaotisch aangelegde iPhone-gebruiker. Eentje bovendien, die met regelmaat nieuwe apps download en ze vervolgens nooit meer terug kan vinden. Ergens is het jammer dat je de app bibliotheek niet naar voren kunt halen. Het zou aardig zijn als je dit scherm als je eerste scherm in kunt stellen. Niet als standaard, want er zijn natuurlijk nog altijd meer dan genoeg mensen die wel in staat zijn om hun eigen startschermen netjes te ordenen. Maar voor een ieder die dat niet kan of wil is de bibliotheek een verademing.

Kun je een app niet meer vinden, dan vind je ‘m zonder twijfel daar terug. De app-groepen in de bibliotheek bevatten drie hoofd-apps. Het lijkt erop dat dit veelgebruikte exemplaren zijn. Daarnaast is er in de groep een pictogram te vinden met meerdere kleine app-pictorgrammen. Tik je daarop, dan verschijnt een raster met apps die onder de noemer van de groep vallen. Best handig eigenlijk!

In de groepen van de app-bibliotheek vind je drie hoofd-apps en een lijst met alle overige apps die in deze categorie vallen.

© PXimport

Verplaatsen naar app bibliotheek

Je kunt een app ook geforceerd verplaatsen naar de bibliotheek. Druk daarvoor wat langer op een app op een van je startschermen. Tik vervolgens op Verwijder app en dan op Verplaats naar appbibliotheek. Vanaf dat moment is de betreffende app alléén nog daar te vinden. Zo zou je dus een iPhone in kunnen richten met alleen de appbibliotheek als meest praktische startscherm.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten