Weg met de slaapstand in het Windows 10 startmenu

© PXimport

Weg met de slaapstand in het Windows 10 startmenu

Geplaatst: 26 maart 2020 - 10:51

Aangepast: 25 november 2022 - 08:39

Ronald Smit

Standaard vind je in het Windows 10 startmenu onder Aan/uit naast de afsluitoptie ook een optie Slaapstand. Die zit daar niet echt handig, en bovendien staat de Slaapstand van Windows niet als heel betrouwbaar bekend.Weg met de Windows 10 slaapstand.

Wellicht komt het scenario je bekend voor. Aan het einde van je werkzaamheden wil je je Windows 10-pc afsluiten. Klik op de aan/uit-knop in het startmenu en vervolgens op Uitzetten. Echter: je was net iets te gehaast of je hand verschoof een beetje. En dus klikte je daarom ongemerkt op Slaapstand. Dat is met name vervelend als je je dit niet realiseert en vervolgens van een desktop-pc de netspanning afhaalt via bijvoorbeeld de schakelaar op stekkerdoos. Omdat het werkgeheugen nu niet meer onder spanning wordt gehouden, verdwijnen de slaapstandgegevens.

Wat onder de streep betekent dat je systeem incorrect is afgesloten met mogelijk dataverlies tot gevolg. En dat kan dan weer leiden tot problemen met Windows 10 zelf (en in ieder geval hoogstwaarschijnlijk tot de melding dat Windows niet correct is afgesloten). Op laptops werkt de slaapstand verder lang niet altijd naar behoren, zeker als je deze langdurig gebruikt zonder je dat te realiseren. Kortom: eigenlijk zien we die hele slaapstand-optie liever niet in het startmenu. Weghalen is gelukkig mogelijk!

Windows 10

Klik in het menu Start van Windows 10 op Instellingen en in het daarop geopende venster op Systeem. Klik in de kolom links op Energiebeheer en slaapstand. Klik in het paneel rechts op Extra energie-instellingen. Klik - in alweer een nieuw venster - in de kolom links op Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen. Je ziet an de rechterkant onder het kopje diverse lichtgrijs gekleurde en inactieve opties, wij hebben er daar eentje van nodig. Om ze te activeren, klik je op de link Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn (wie zei er dat Windows 10 logisch in elkaar steekt...?). Schakel vervolgens het selectievakje voor de optie Slaapstand uit. Klik dan op de knop Wijzigingen opslaan en sluit het achterliggende venster. Vanaf nu wordt je startmenu niet meer ontsierd door de Slaapstand-optie. Het scheelt in ieder geval misklikken met mogelijk vervelende consequenties.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000