Waarom zou Netflix samenwerken met Apple TV+?

© PXimport

Waarom zou Netflix samenwerken met Apple TV+?

Smartphone & tablet

Geplaatst: 30 maart 2019 - 15:03

Aangepast: 24 november 2022 - 13:36

Justin Doornekamp

Het zat er al jaren aan te komen, maar afgelopen week heeft Apple eindelijk zijn eigen videodienst aangekondigd, genaamd Apple TV+. De fabrikant van onder meer de iPhone en iPad gaat daarmee de concurrentie aan met Netflix. Een gewaagde keuze.

Apple zal er een flinke kluif aan hebben om film- en serieliefhebbers aan zich te binden, temeer omdat het aanbod streamingdiensten steeds groter wordt en daarmee ook de concurrentie. In Nederland heb je naast Netflix onder meer Videoland, Amazon Prime, NLziet, Film1, Ziggo Movies & Series XL, HBO en nog veel meer. Bovendien komen er meer diensten aan, waaronder Disney+ en in de herfst Apple TV+.

Apple moet dus flink zijn best doen om zieltjes te winnen, maar tegelijk kan Netflix niet achterover leunen. De streamingdienst mag dan wel een paar jaar voorsprong hebben op Apple, maar het grote geld is toch echt te vinden bij het bedrijf van Tim Cook. Apple laat onder meer Steven Spielberg, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Steve Carell en vele anderen opdraven voor de nieuwe streamingdienst. Met zo'n waslijst aan filmsterren, regisseurs en producers maakt Apple in ieder geval duidelijk dat Apple TV+ in ieder geval geen tekort aan content zal hebben.

Kosten besparen

In dat opzicht zou het voor Netflix geen gek idee zijn om mee te werken aan Apple's streamingdienst. CEO Reed Hastings van Netflix erkende immers al eerder dat het moeilijk gaat worden om de concurrentie aan te gaan met rivalen als Amazon en Apple, die enorm veel geld hebben. "Het wordt zeker duurder om eigen content te maken", aldus Hastings.

Kostentechnisch zouden beide partijen mogelijk beter uit zijn om de krachten te bundelen dan om de concurrentie met elkaar aan te gaan. Niet alleen vanuit dit oogpunt is een samenwerking aantrekkelijk.

© PXimport

Compleet aanbod ontbreekt

De streamingmarkt is momenteel enorm gefragmenteerd en dit komt de wensen van de gebruiker niet bepaald ten goede. Film- en serieliefhebbers willen het liefst een zo compleet mogelijk aanbod, zoals Spotify dat doet met muziek. Dat is gewoonweg niet mogelijk met zoveel verschillende diensten. Een Netflix-gebruiker moet nog altijd zowel Ziggo als provider hebben én een abonnement afsluiten bij HBO als hij Game of Thrones wil kijken, terwijl je straks Disney+ nodig hebt om al je favoriete superheldenfilms te zien. Daarmee ligt piraterij weer ouderwets op de loer.

Een samenwerking zou zowel Apple als Netflix in de kaart kunnen spelen, maar Hastings wil daar voorlopig nog niet aan. "We willen graag dat onze klanten ónze films en series op ónze dienst bekijken."

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000