© PXimport

Voeg vensters samen in macOS

Smartphone & tablet

Geplaatst: 12 augustus 2018 - 03:52

Aangepast: 14 december 2022 - 13:37

Ronald Smit

Met macOS is het beheren van vensters in veel gevallen een eitje. Zo zijn bijvoorbeeld losse vensters van een specifiek programma vaak samen te voegen tot één venster met tabbladen.

In Windows wil het maar niet lukken: tabbladen in applicaties. Het trucje werd aangekondigd voor de komende herfst-upgrade maar is inmiddels naar de lange baan geschoven. In macOS High Sierra is het een standaard feature die erg handig kan zijn. Stel je hebt tijdens een sessie drie of vier tekstdocumenten in de Teksteditor geopend. En mogelijk ook nog wat Finder-vensters. Dat leidt al snel tot een onoverzichtelijk geheel. Want probeer dat ene juiste venster maar weer eens snel uit de geminimaliseerde vorm te halen. Het kán via bijvoorbeeld een klik met de rechter muisknop op een item in het Dock, je ziet dan een lijst met recent geopende bestanden en de momenteel geopende vensters. Het blijft desondanks wat chaotisch, zoveel vensters van één programma. Vandaar dat de mogelijkheid in veel gevallen bestaat om losse vensters van een programma samen te voegen tot één venster met tabbladen. Niet elk programma ondersteunt het trucje, maar in ieder geval het overgrote deel van de met macOS meegeleverde tools en programma's wel. Als voorbeeld pakken we de genoemde Teksteditor. We hebben drie vensters met verschillende tekstdocumenten. Open een van deze vensters en klik vervolgens in de menubalk onder Venster op Voeg alle vensters samen.

© PXimport

Weer 'loskoppelen'

Heb je vensters eenmaal samengevoegd tot een enkel exemplaar met tabbladen, dan is het mogelijk om van tabs weer losse vensters te maken. Niet in een klap, maar tab voor tab. Klik daarvoor eerst op de tab die je wilt 'vervensteren' en daarna in het menu Venster op Verplaats tabblad naar nieuw venster. Op deze manier zijn ook alle andere tabs weer terug te transformeren naar een eigen venster. De conversie van en naar tabbladen is een simpele feature, maar tegelijkertijd eentje die regelmatig heel goed van pas komt. MacOS zit bomvol van dit soort handigheidjes!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000