Vodafone Smart 4 Turbo - De goedkoopste 4G-smartphone

© PXimport

Vodafone Smart 4 Turbo - De goedkoopste 4G-smartphone

Smartphone & tablet

Geplaatst: 25 september 2014 - 07:21

Aangepast: 24 november 2022 - 11:05

Joris Peterse

Om 4G voor iedereen beschikbaar te maken heeft Vodafone de Smart 4 Turbo smartphone uitgebracht. Deze Vodafone huismerktelefoon draait op Android en kost slechts 119 euro. De grote vraag bij smartphones in deze klasse: Is het toestel de moeite waard?

Om die vraag te beantwoorden, kijken we eerst naar de andere goedkope smartphones die ook 4G aankunnen. Dan valt al meteen op dat de Smart 4 Turbo fors lager geprijsd is dan de betaalbare concurrenten. De Moto G LTE (Motorola), Xperia E3 (Sony, vanaf het najaar verkrijgbaar), de Lumia 635, de Galaxy Ace 3 en de andere Vodafone-smartphone (Smart 4 Power) zijn allemaal minstens 60 euro duurder. Lees ook: 5 momenten waarop 4G het verschil maakt.

Voor een dubbeltje op de eerste rang

Goed, de Smart 4 Turbo is het goedkoopste 4G-toestel dat je kunt krijgen. Voor dat geld heb je een toestel van gemiddeld formaat en een 4,5 inch (11,4 cm) schermdoorsnede. Het toestel voelt stevig en wat zwaar aan. De achterkant is te verwijderen, waardoor je de batterij kunt vervangen en een geheugenkaartje kunt plaatsen. Dat laatste is bepaald geen overbodig luxe, want het toestel heeft slechts 4GB aan opslaggeheugen. Daar is al een deel van weggesnoept door het besturingssysteem en de vooraf geïnstalleerde apps.

Gelukkig heeft Vodafone besloten om niet zoveel aan Android 4.4 te sleutelen om zo het besturingssysteem zo lichtgewicht mogelijk te houden. Wel storend is dat Vodafone het nodig vindt de merknaam groot linksboven in het notificatiepaneel te plaatsen. De Vodafone-apps die standaard op het apparaat geïnstalleerd zijn, voegen allemaal geen functionaliteit toe en staan ook nog eens prominent bovenin het (verder alfabetische) app-overzicht geplaatst. Dat zijn nadelen die je kunt verwachten van een telefoon die onder de naam Vodafone wordt uitgebracht. Overigens wordt het toestel niet door Vodafone zelf gemaakt, de smartphone is gemaakt door de Chinese fabrikant Yulong. Maar deze naam kom je pas tegen als je het toestel open maakt.

Specs van de Smart 4 Turbo

Het toestel is uitgerust met een 1,2 GHz-processor (quadcore) en één gigabyte aan werkgeheugen. In principe genoeg voor basistaken, maar bij zware apps merk je dat het toestel toch wat moeite heeft. Android zelf draait er echter behoorlijk vlot op. Het 4,7 inch-scherm heeft een resolutie van 854 x 480. In praktijk is het scherm wat korrelig en donker als je het toestel vanuit een kleine hoek bekijkt.

Tevens is er een 5 megapixel-camera aanwezig, die simpele plaatjes schiet. De foto's en video's van de camera hebben een blauwige waas en je moet zorgen dat er voldoende licht aanwezig is, of dat de flitser ingeschakeld wordt. De sensor heeft namelijk moeite om genoeg licht te vangen, waardoor foto's anders erg donker uit de verf komen.

De accuduur is wat je in deze prijsklasse kunt verwachten. In standby gaat het toestel rustig een dag mee, maar als je het toestel gebruikt merk je al gauw dat een hele dag op een volle batterij best lastig is.

© PXimport

De bouwkwaliteit van de Smart 4 Turbo is prima.

Vlot genoeg

Voor een 4G-smartphone is de Smart 4 Turbo een uiterst betaalbaar toestel. Maar bedenk je wel waar je 4G voor wilt gaan gebruiken voordat je voor dit toestel kiest. Mobiel internet mag wel snel zijn, zware apps zijn een bottleneck op de langzamere hardware. Video's kijken op YouTube of Netflix is ook leuk met 4G (en een heftige databundel), maar het korrelige scherm maakt de kijkervaring er niet echt beter op.

Conclusie

Nee, ben je op zoek naar een prettige, goedkope smartphone voor je 4G-verbinding, dan ben je beter af met de eerder genoemde toestellen die een paar tientjes duurder zijn.

Ondanks de negatieve punten is 119 euro voor een Android smartphone natuurlijk geen geld. De hardware is verder genoeg om het besturingssysteem vlot genoeg te laten draaien en de bouwkwaliteit valt alleszins mee. De moeite waard als smartphone is het toestel zeker, maar om het maximale uit je 4G-verbinding te halen? Niet echt. De apps die het de moeite waard maken komen simpelweg niet tot hun recht.

6,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Prijs

LTE/4G

Bouwkwaliteit

Minpunten

Korrelig scherm

Foto’s

Accuduur

Conclusie

Specificaties ------------- **Prijs:** € 119,- **Besturingssysteem:** Android 4.4 **Beeldscherm:** 4,5 inch (854 x 480) **Camera:** 5 megapixel **Processor:** 1,2 GHz (quadcore) **Werkgeheugen:** 512 MB **Opslag:** 4 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij:** 1880 mAh **Connectiviteit:** Bluetooth 4.0, wifi, NFC, LTE, micro-usb **Afmetingen:** 13,5 x 6,8 x 1 cm **Gewicht:** 155 gram...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000