Tweedehands telefoon kopen? Zo check je of deze gestolen is

© PXimport

Tweedehands telefoon kopen? Zo check je of deze gestolen is

Geplaatst: 25 augustus 2016 - 06:32

Aangepast: 14 december 2022 - 14:45

Chwhynny Overbeeke

Als je een tweedehands telefoon koopt, wil je waarschijnlijk zeker weten dat het niet om een gestolen of verloren exemplaar gaat. Hier leggen we uit hoe je dit kunt achterhalen.

Als een telefoon gestolen wordt of kwijtraakt, kan de eigenaar dit melden bij zijn of haar mobiele aanbieder of op een site als mobimy.info. Het unieke IMEI nummer van de telefoon wordt dan aan een zwarte lijst toegevoegd waardoor het apparaat niet meer geregistreerd kan worden op het mobiele netwerk. Lees ook: Zo spoor je je verdwenen tablet of smartphone op.

Op de website stopheling.nl kun je controleren of het IMEI nummer van de telefoon die je van plan bent te kopen als gestolen geregistreerd staat. Apple heeft zelf een eigen tool waarmee je kunt checken of je te maken hebt met een gestolen apparaat.

Het achterhalen van het IMEI nummer van je telefoon werkt niet op alle apparaten hetzelfde. In veel gevallen kun je het nummer zien door *#06# in te toetsen, zonder op de belknop te drukken.

© PXimport

Op een iPhone kun je meestal het IMEI nummer vinden in Instellingen > Algemeen > Info. De iPhone 3G, 3GS, 4, 4s, 6s en 6s Plus hebben het IMEI nummer ook op de simkaarthouder staan, terwijl het bij de iPhone 5, 5s, 5c, 6 en 6 Plus op de achterkant van het apparaat staat. Dit is handig wanneer je niet eenvoudig toegang tot de instellingen op het apparaat kunt krijgen, zoals bijvoorbeeld tijdens het bekijken van een tweedehands toestel.

Op een Android toestel kun je het IMEI nummer vinden in Instellingen > Over telefoon > Status.

Bij telefoons die een verwisselbare batterij hebben kun je het IMEI nummer vaak vinden op een sticker onder de batterij.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten