Transcend JetDrive Go 500 – Usb-stick voor je iPhone

Hoeveel opslag je iPhone ook heeft, er komt een moment dat je iPhone vol is. Wat doe je dan als je nog meer films wilt meenemen? En hoe maak je eigenlijk een back-up van de foto’s en filmpjes op je iPhone? Transcend zegt met de JetDrive Go 500 de oplossing te hebben.

Transcends JetDrive Go 500 is een compacte usb-stick die is voorzien van een normale usb-aansluiting aan de ene en een Lightning-aansluiting aan de andere kant. Hierdoor kun je hem zowel op je pc of Mac aansluiten als op je iPhone of iPad. De stick is vervaardigd uit metaal en is er in zilver of goud. Het ziet er stevig uit, al krast het aluminium wel als je hem in een usb-poort stopt. Dat is natuurlijk wel enkel een cosmetisch probleem. Er worden twee identieke dopjes meegeleverd die op zowel de Lightning- als de usb-aansluiting passen. Op die usb-aansluiting hoeft niet per se een dopje, je hebt dus eigenlijk een reservedopje voor de Lightning-aansluiting. Lees ook: Ruimte op je iPhone besparen met video-instellingen

© PXimport

© PXimport

Open en afspelen via app

Om de JetDrive in gebruik te nemen steek je hem simpelweg in je iPhone of iPad. De meegeleverde app wordt dan automatisch uit de appstore gedownload. De app zit simpel in elkaar. Door op JetDrive Go te klikken, krijg je een overzicht van alle bestanden op de JetDrive. Door op een filmpje, foto of document te klikken wordt het bestand direct weergegeven of afgespeeld. De app ondersteunt hierbij ook de weergave van office-documenten en pdf-bestanden. Word-documenten en Excel-documenten worden bijvoorbeeld probleemloos weergegeven. Bewerken kan niet, daar heb je een andere app voor nodig.

Ook het afspelen van video’s en muziekbestanden verloopt probleemloos. Zelfs onze mkv-bestanden worden keurig weergegeven, wel ontbreekt een mogelijkheid om ondertiteling in een mkv-bestand in- of uit te schakelen. De kennelijk ondersteunde ondertiteling in ons mkv-bestand werd automatisch weergegeven. Losse srt-ondertitels bij bijvoorbeeld een avi-bestand worden niet weergegeven. Omdat we ons kunnen voorstellen dat je de JetDrive primair voor video gaat gebruiken, zou Transcend er goed aan doen om een keuzeknop en betere ondersteuning voor ondertitels toe te voegen.

© PXimport

© PXimport

Back-uppen en kopiëren

Via de app kun je ook een back-up van je foto’s, video’s en contacten naar de JetDrive maken. Vooral het back-uppen van foto’s is handig, die wil je natuurlijk niet kwijtraken. Je kunt tot slot ook bestanden van de stick naar je iPhone kopiëren. Dit doe je door een bestand te selecteren door eerst rechtsboven op Select te klikken. Vervolgens kun je bestanden selecteren. Om deze naar de stikc te kopiëren klik je rechtsonder op het deelpictogram van iOS en kies je voor Move To My Storage of Copy To My Storage. Wat ons betreft een beetje verwarrende procedure. Deze kun je dan binnen de app afspelen door in het hoofdmenu naar My Storage te gaan. Dat dit alleen binnen Transcends app kan, komt door een beperking vanuit iOS zelf.

© PXimport

© PXimport

Ook een normale usb-stick

Het overzetten van bestanden is erg eenvoudig. De JetDrive heeft immers een normale usb-aansluiting. Je steekt de stick simpelweg in je computer en kopieert je bestanden vervolgens naar de JetDrive. Hierbij heb je een leessnelheid van zo’n 130 MB/s en een schrijfsnelheid van zo’n 60 MB/s. De stick is standaard FAT32 geformatteerd. Hiermee werkt hij op alle systemen. Een nadeel is wel dat je hierdoor geen bestanden groter dan 4 GB op de stick kunt zetten. Je kunt hem eventueel ook formatteren in exFAT, dan kun je wel grotere bestanden op de stick zetten. Via de app kun je de stick beveiligen met een pincode, je kunt de JetDrive dan niet op de pc gebruiken. Daarvoor moet je de pincode tijdelijk even uitschakelen.

Conclusie

Transcends JetDrive Go 500 is een handige manier om bestanden op je iPhone te gebruiken waar je normaal gesproken geen ruimte voor hebt. Wel zouden wij deze mogelijkheid vooral gebruiken voor films en dan is het een beetje onhandig dat de ondersteuning voor ondertiteling heel beperkt is. De JetDrive Go 500 is ook erg handig voor het maken van back-ups van je iPhone. In dat geval kun je hem overigens beter niet tegelijkertijd met je iPhone meenemen.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Compact

Simpele app

Back-ups

Ook gewone usb-stick

Minpunten

Matige video-mogelijkheden

Bestanden tot 4GB

Conclusie

Transcend JetDrive Go 500G -------------------------- **Prijs** € 79,99 (32 GB), € 109,99 (64 GB), € 154,99 (128 GB) **Opslagcapaciteit** 32, 64 of 128 GB **Afmetingen** 3,7 x 1,4 x 0,9 cm **Gewicht** 5 gram **Aansluitingen** Usb 3.0, Lightning **Bestandssysteem** FAT32 of exFAT **Afbeeldingen** JPG / JPEG / TIF / TIFF / BMP / BMPF / CIF / PNG / GIF / ICO / CUR / XBM **Video** MP4 / MOV / M4V / AVI / WMV / AVI / MKV / FLV / MPG / RMVB / TS / 3gp **Muziek** MP3 / AIF / WAV / AIFF / M4A / ACC **Documenten** DOC / DOCX / XLS / XLSX / PPT / PPTX / PDF / TXT / KEYNOTE / NUMBERS / PAGES/ htm / html / rtf **Website** [transcend-info.com](https://www.transcend-info.com/Products/No-718)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000