Wolfgang AT-AS40D2 - Kleine tegenvaller

© PXimport

Wolfgang AT-AS40D2 - Kleine tegenvaller

Smartphone & tablet

Geplaatst: 26 maart 2014 - 08:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Lennart Koster

Wolfgang is zeker niet meer zo onbekend als een paar jaar terug. Dankzij het brede scala aan telefoons, welke via de Aldi en hun eigen webshop verkocht worden, is de naamsbekendheid sterk aan het groeien. Opnieuw hebben ze een toestel aan hun assortiment toegevoegd: de Wolfgang AT-AS40D2.

De Wolfgang AT-AS40D2 is volledig van plastic. De achterkant is geribbeld zwart en aan de bovenkant en rondom de camera zien we zilverkleurige accenten terug. Deze accenten zorgen ervoor dat het design er voor een budgettoestel nog best leuk uitziet.

Voelt goedkoop

Helaas heeft Wolfgang niet zoveel tijd besteed aan de afwerking van de behuizing. Zo zie je in de zilveren lijn bovenop het toestel nog de randen zitten, wat een beetje goedkoop aandoet. Het relatief kleine stukje plastic is dus niet uit één geheel opgemaakt. Daarnaast zit er vrij veel ruimte tussen de volumetoetsen en de behuizing, waardoor er al snel stof in gaat zitten. Deze kleine details zijn niet heel storend, maar verraden wel de mindere bouwkwaliteit. Het toestel is redelijk dik, maar dankzij de plastic behuizing valt het gewicht mee.

De standaard aansluitingen zijn ook op deze smartphone aanwezig; de aansluiting voor je hoofdtelefoon en die voor de oplader zitten beiden bovenop het toestel. Daar zit tevens de vergrendelknop. Deze voelt wat goedkoop aan. Aan de linkerkant bevinden zich de volumetoetsen, die wel weer degelijk aanvoelen.

© PXimport

De behuizing voelt wat goedkoop aan door een niet zo'n goede afwerking en de wat gammele vergrendelknop.

Het beeldscherm

De AT-AS40D2 beschikt over een 4 inch beeldscherm met een resolutie van 800 x 480 pixels. Deze resolutie is prima voor een telefoon in deze prijsklasse. Helaas kleven er toch ook flink wat nadelen aan het scherm. Zo ligt hij wat dieper in de behuizing wat het lastiger maakt om het scherm af te lezen in de volle zon. Daarnaast is de kijkhoek erg slecht, zoals we dat bij veel andere Wolfgang-telefoons ook zijn tegengekomen. De kleuren zijn daarbij ook nog eens niet erg levendig.

© PXimport

De kijkhoek van de Wolfgang valt flink tegen.

Een ander nadeel is dat het aanraakscherm niet heel erg gevoelig is. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld bij het scrollen tussen je apps lange veegbewegingen moet maken wil je naar de volgende bladzijde toe gaan. Ook moet je wat harder op de icoontjes drukken wil je ze openen. Door het niet gevoelige scherm in combinatie met de wat gebrekkige multi touch, gaat het typen heel lastig. Druk je op backspace, dan registreert de telefoon dat regelmatig als een M of zelfs een N als je je tweede vinger iets te dicht op het scherm houdt. Dit zorgt voor een hele hoop frustratie.

© PXimport

Het touchscreen werkt frustrerend.

Redelijk goede prestaties

Hoewel de telefoon amper 100 euro kost, vallen de prestaties niet tegen. Je kan redelijk vlot door de menu's heen. Uiteraard merk je dat hij niet zo vloeiend is als duurdere toestellen, maar daar is het toestel ook niet naar. Simpele spelletjes zijn geen probleem. Wil je wat zwaardere games spelen, dan heb je toch echt een toestel met betere specificaties nodig.

De telefoon draait op Android 4.2.2 met een eigen Wolfgang-skin die nauwelijks afwijkt van de originele Android interface. Wel zitten er een aantal apps op, die lang niet iedereen zal gebruiken. Deze kan je ook niet verwijderen, wat vervelend is aangezien de netto opslagcapaciteit slechts 1,32 GB bedraagt.

Je hebt met de Wolfgang AT-AS40D2 een 5 megapixel-camera aan boord. Van deze camera hoef je overigens niet veel te verwachten. De foto's zijn namelijk erg wazig. Een simpel kiekje kan, maar daar blijft het dan ook echt bij. Aan de voorkant bevindt zich een 0,3 megapixel camera, niet bepaald genoeg voor stijlvolle selfies.

© PXimport

Verwacht niet veel van de camera; de foto's zijn erg wazig.

De accu van de telefoon gaat bij normaal gebruik een dag mee, maar ben je een wat actievere smartphonegebruiker dan zal je moeite gaan hebben om de dag zonder oplader door te komen. Dit is ook geen wonder, aangezien de telefoon een accu van slechts 1400 mAh heeft.

Overigens heb je wel de beschikking over een dual-sim ondersteuning, zodat je dus twee simkaarten kan plaatsen. Dit is ideaal als je een nummer voor je werk gebruikt en een nummer voor privé. Deze kan je dus eenvoudig combineren in één telefoon.

Conclusie

Voor een telefoon van 99 euro is de snelheid prima. Lichte spellen spelen en multitasken is dan ook geen probleem. Helaas valt de rest een beetje tegen. Het meest frustrerende is het beeldscherm. Ook al koop je een telefoon van 99 euro, dan mag je verwachten dat het beeldscherm goed reageert op je aanrakingen. We communiceren veel via sociale media en diensten als WhatsApp, en daar is een prettig toetsenbord en accuraat touchscreen heel belangrijk bij. Veel telefoons van Wolfgang zijn het geld waard, maar helaas is dat bij deze AT-AS40D2 niet het geval.

© PXimport

Deze Wolfgang valt helaas in het niet bij de andere Wolfgangs.

4,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Redelijk snel

Dual-sim functie

Minpunten

Touchscreen

Afwerking

Accu

Conclusie

Wolfgang AT-AS40D2 ------------------ **Prijs:** 99 euro **Besturingssysteem:** Android 4.2.2 **Beeldscherm:** 4 inch (800 x 480) **Camera achterkant:** 5 megapixel **Camera voorkant:** 0,3 megapixel **Processor:** 1,3 GHz dualcore **Werkgeheugen:** 512 MB **Opslaggeheugen:** 4 GB (netto 1,32 GB) **Uitbreidbaar geheugen:** MicroSD **Afmetingen:** 126 x 66 x 12,7 mm **Gewicht:** 149 gram...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000