Wolfgang AT-AS45Q - Opnieuw een fijne budgettelefoon

© PXimport

Wolfgang AT-AS45Q - Opnieuw een fijne budgettelefoon

Smartphone & tablet

Geplaatst: 19 november 2014 - 08:15

Aangepast: 24 november 2022 - 11:08

Justin Doornekamp

Aldi blijft telefoons verkopen. En dat is niet meer dan logisch, want de goedkope Wolfgang-smartphones gaan doorgaans als warme broodjes over de toonbank. Mocht je de tel kwijt zijn: dit jaar lagen er al tien verschillende Wolfgang-toestellen bij Aldi. Waaronder deze Wolfgang AT-AS45Q.

Waren er eerder nog de AS45Q1 en de AS45Q2, nu gaat Wolfgang terug naar de basis met deze AS45Q. Overigens niet met teruggeschroefde specificaties. Net als de Q1 bevat dit toestel Android 4.4 en een 1,3 GHz quadcore-processor, nu zelfs van een kleine update voorzien door de Cortex-A7-chip. De processor wordt hierdoor een stuk zuiniger. De Q2 heeft overigens een 1,5 GHz quadcore-processor, maar dit toestel is beduidend duurder dan het in dit artikel besproken exemplaar.

Er is wel gesneden in de opslagcapaciteit. Had de Q1 nog 8GB geheugen, de Q moet het doen met de helft. Je zult dus mogelijk eerder je geheugen moeten uitbreiden met een micro-SD-kaartje, wat gelukkig dus wel mogelijk is.

© PXimport

De AT-AS45Q lijkt erg veel op zijn voorgangers.

Weinig aanpassingen

Voor de rest zijn er weinig inhoudelijke veranderingen doorgevoerd ten opzichte van de andere telefoons uit de Q-serie. De afmetingen, de accu en het scherm zijn niet of nauwelijks aangepast. Gelukkig was daar al niet veel op aan te merken. De smartphone is net een tikje groter dan bijvoorbeeld de iPhone 5 en is daarmee iets zwaarder, maar dat is verder niet hinderlijk. Het scherm beschikt over een 4,5 inch qHD IPS-display met een resolutie van 960 bij 540 pixels. Wel blijven eerder genoemde minpunten staan. Het scherm is nog steeds slecht af te lezen in de volle zon, de aansluiting voor oordopjes gaat niet in zijn geheel in de telefoon en de matzwarte achterkant van het toestel is krasgevoelig.

© PXimport

Op de achterkant van de smartphone zie je snel krasjes.

Multi-touch niet ideaal

De smartphone komt nu standaard met het Android 4.4-besturingssteem (KitKat). Het besturingssysteem ziet er hierdoor net iets gestroomlijnder uit. Applicaties zijn ook vlotter op te roepen en je scrolt net wat vloeiender door de menu's. Slechts enkele overschakelingen (van bijvoorbeeld het hoofdmenu naar de browser) lopen soms wat stroef, iets wat er op termijn mogelijk verder inslijt.

Ook reageert het scherm niet altijd lekker op het indrukken van kleine knoppen, waardoor je soms meerdere keren moet tikken voordat er iets gebeurt. Bij multi-touch is dit helemaal een probleem: foto's of de camera inzoomen door een spreidbeweging met twee vingers te maken, is geen pretje.

Acceptabele fotocamera

De 8 megapixel-camera van de Wolfgang AS45Q maakt zeer acceptabele foto's. De foto's zijn niet haarscherp en kunnen niet meten aan de camerakwaliteit van enkele andere smartphones uit het middensegment, maar voor de gelegenheidsfotograaf is het voldoende. Enig nadeel is dat de lens tijd nodig heeft om te focussen op het object dat je wilt fotograferen. Ongeduldige fotografen komen dus thuis met onscherpe foto's.

© PXimport

De camera van het toestel maakt acceptabele foto's.

De camera-applicatie is wat onoverzichtelijk, vooral omdat het niet altijd helder is waar je bepaalde instellingen kunt terugvinden. Het is daarnaast onduidelijk welk plaatje voor welke fotomodus staat. Pas wanneer je erop klinkt, wordt duidelijk dat je de panorama- of gezichtsmodus hebt geselecteerd. De verschillende voorgeprogrammeerde fotomodi zijn beperkt, maar wederom voldoende voor smartphone-gebruikers die slechts af en toe een foto maken. Overigens kun je wel zelf redelijk wat aanpassingen doorvoeren in de camera-instellingen, door de belichting, kleureffecten, witbalans, antiflikkering en zelfs beeldeigenschappen (scherpte, tint, verzadiging) in te stellen.

Conclusie

Al met al heb je voor het geld een prima smartphone. De AS45Q is in prijs zelfs enkele tientjes goedkoper dan sommige Wolfgang-voorgangers, waardoor deze nog aantrekkelijker wordt voor mensen met een beperkt budget. Door de kleine kijkhoek, het krasgevoelige design en een niet zo fijngevoelig scherm, is het toestel verre van perfect, maar dit valt weg te strepen tegen de vele pluspunten.

7,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Goedkoop

Ziet er goed uit

Veel camera-instellingen

Minpunten

Kijkhoek

Multi-touch kan beter

Opslag

Conclusie

Wolfgang AT-AS45Q ----------------- **Prijs**: 129 euro **Besturingssysteem**: Android 4.4 (KitKat) **Beeldscherm**: 4,5 inch (960 x 540) **Camera achterkant**: 8 megapixel **Camera voorkant:** 2 megapixel **Processor**: 1,3 GHz quadcore **Werkgeheugen**: 1 GB **Opslaggeheugen**: 4 GB **Geheugenuitbreiding**: MicroSD **Afmetingen**: 132 mm x 68 mm x 11 mm **Gewicht**: 158 gram **Accu**: 2050 mAh **Bijzonderheden**: Dual-sim functie...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000