© PXimport

Review: Wolfgang AT-AS53N

Smartphone & tablet

Geplaatst: 5 april 2013 - 10:30

Aangepast: 16 november 2022 - 10:05

Elmar Rekers

Met zijn gigantische 5,3 inch-beeldscherm, Android 4.1 en de meegeleverde stylus, lijkt de Wolfgang AT-AS53N zich in het directe vaarwater van Samsung’s succesvolle Galaxy Note-toestellen te gaan begeven. Oke, deze ´phablet´ van Aldi kan zich dan misschien niet meten met de topmodellen van Samsung, wel gooit de supermarkt hiermee een zeer betaalbaar alternatief in de verkoop.

De afgelopen maanden hebben we op de redactie al verschillende Wolfgang-smartphones mogen testen, en dit meestal tot grote tevredenheid. De Aldi-telefoons blijken namelijk niet alleen zeer scherp geprijsd, ook bieden ze doorgaans uitstekende hardware en functionaliteiten. Om over de dualsim-optie nog maar te zwijgen.

Kleine tablet

Met de AT-AS53N gaat Aldi zijn grootste smartphone tot op heden verkopen. Het apparaat heeft namelijk een 5,3 inch-beeldscherm, en voelt (net als de Galaxy Note-toestellen) aan als een kleine tablet. Ideaal dus wanneer je geen fortuin wilt uitgeven aan zowel een high-end smartphone als een tablet. Net als eerdere mobieltjes met het (foeilelijke) Wolfgang-logo, is ook deze AT-AS53N weer afkomstig van fabrikant Ambiance Technology. In tegenstelling tot veel andere ‘Made in China’-apparaten, voelt de smartphone bijzonder degelijk aan. Het achterkantje is daarbij eenvoudig te verwijderen, waardoor je de batterij kunt verwisselen en een totaal van twee simkaarten kunt plaatsen.

Zakelijk en privé

Net als de andere Wolfgang-smartphones ondersteunt ook de AT-AS53N weer dualsim. Dit betekent dat er dus twee simkaarten in het toestel gedrukt kunnen worden, voor bijvoorbeeld een zakelijk en een privé telefoonnummer. Wanneer je gaat telefoneren kan je kiezen via welke simkaart je dit wilt doen, en bij inkomende gesprekken zie je op welk nummer je gebeld wordt. Het blijft een geweldige feature, en het is dan ook jammer dat maar weinig fabrikanten deze optie bieden.

© PXimport

Naast het toestel wordt er ook een beschermhoesje en een stylus meegeleverd.

Het scherm en de behuizing sluiten naadloos op elkaar aan, en het toestel geeft geen krimp wanneer je er hard op drukt of het probeert te buigen. De behuizing is bovendien afgewerkt met een rubberen coating, waardoor je wat extra grip op het toestel krijgt. Wel zo prettig bij een grote telefoon, aangezien deze anders makkelijk uit je handen glipt. Om het toestel extra te beschermen wordt er ook nog een flipcover meegeleverd, maar deze is zo lelijk dat wij hem al snel terug in de doos stopte.

Lage resolutie

Als je het toestel in gebruik neemt, zal je aanvankelijk geïmponeerd zijn door het grote formaat van het scherm en de heldere kleuren die er getoond worden. Dat het display echter een vrij lage resolutie heeft (960 x 540 pixels) wordt pas duidelijk wanneer je de AT-AS53N langere tijd in gebruik hebt. Het ontbreekt foto’s aan detail, video’s steken wat flets af en teksten van websites zijn niet bepaald scherp. Jammer is ook dat het display niet beschermd wordt door het zogenoemde Gorilla Glass, waardoor je toch bijna verplicht bent om het slappe hoesje te gebruiken.

© PXimport

De camera steekt iets uit het toestel, wat de lens tot een kwetsbaar punt maakt.

Een ander minpunt van het beeldscherm is de manier waarop de helderheid automatisch wordt aangepast, bijvoorbeeld vlak voordat het scherm in stand-by gaat. Bij andere smartphones is dit een vloeiend proces, maar op deze Wolfgang is duidelijk te zien dat de helderheid stapsgewijs terugloopt. Een detail, maar wel een die verraadt dat we hier toch echt met een budgettelefoon te maken hebben.

Prima kiekjes

Net als bij de AT-AS45IPS (review), werden we ook tijdens het testen van de AT-AS53N weer positief verrast door de camera. De 8 megapixel-sensor maakt namelijk prima foto’s. De kleuren zijn realistisch, de beelden scherp en ook bij weinig omgevingslicht zijn de kiekjes nog prima te behappen. Daarbij is er een speciale foto-app (HiCamera) aanwezig, die enkele leuke functies met zich meebrengt. Zo kan je rimpels en vlekjes op een gezicht laten weghalen, is het mogelijk een fotocollage te maken en worden panorama-foto’s ondersteund. Uiteraard is er ook een camera aan de voorzijde aanwezig die het mogelijk maakt om videogesprekken te voeren.

© PXimport

Het grote beeldscherm is bij uitstek geschikt voor het spelen van games.

De phablet wordt geleverd met Android 4.1.2 als besturingssysteem, waar Ambiance Technology maar weinig aan heeft gesleuteld. Afgezien van een aantal Wolfgang-apps en instellingen (en het logo dat hier en daar te zien is), zal je een kale Android-ervaring krijgen voorgeschoteld. Een grote plus dus! Om het navigeren op het grote scherm wat makkelijker te maken, wordt er een speciale stylus meegeleverd. Dit pennetje kan je ook gebruiken om bijvoorbeeld digitale notities te maken. Jammer is wel dat de pen niet in het toestel op te bergen is, wel kan deze (op een wat klunzige manier) aan de flipcover gehangen worden.

Pop-up Play

Net als bij de paradepaardjes van Samsung en LG, biedt ook de AT-AS53N een ondersteuning voor Pop-up Play. De functie werkt enkel voor video’s en maakt het mogelijk om een video als los venster over het scherm te verplaatsen. Handig dus wanneer je tijdens het kijken van een film even een mailtje moet beantwoorden.

Het toestel draait soepel, waarbij apps snel opstarten en foto’s snel achter elkaar genomen kunnen worden. Dit is vooral te danken aan de rappe dualcore-processor. Door het grote scherm leent de nieuwe Wolfgang zich ook bij uitstek voor het spelen van games en het kijken naar video’s. Er is 16 GB aan opslagcapaciteit aanwezig, wat kan worden uitgebreid met een microSD-kaartje.

© PXimport

Onder het scherm bevinden zich drie aanraakgevoelige toetsen.

Hoewel het spelen van games en het kijken naar video’s flink inhakt op de batterijduur, houd je het zelfs bij intensief gebruik makkelijk een dag vol met het toestel. Er is dan ook een flinke 2550 mAh-batterij aanwezig. Tijdens onze testperiode maakten we echter wel gebruik van de automatische schermhelderheid, waardoor de batterij natuurlijk enigszins gespaard wordt.

Conclusie

We gaan het al bijna normaal vinden: Aldi verkoopt prima smartphones voor een zeer schappelijke prijs. Tuurlijk, qua prestaties kan de AT-AS53N niet opboksen tegen phablets als de Galaxy Note II of de Xperia Z, maar voor amper 280 euro heb je wel een van de beste toestellen binnen zijn prijsklasse te pakken. Vooral de cameraprestaties, de ondersteuning voor dualsim en het soepel draaiende Android 4.1 maken het een dikke aanrader. Grootste nadeel lijkt dan ook wederom de beperkte verkrijgbaarheid van het toestel te zijn. De AT-AS53N ligt vanaf zaterdag 6 april bij alle Aldi-filialen, maar om er een te pakken te krijgen lijkt het ons niet onverstandig de wekker te zetten.

Wolfgang AT-AS53N

Adviesprijs € 279,-

Besturingssysteem Android 4.1.2

Beeldscherm 5,3 inch IPS (960 x 540)

Processor Dualcore (1,2 GHz)

Geheugen 1 GB

Opslag 16 GB (uitbreidbaar met microSD-kaart)

Afmetingen 152 x 79,5 x 10,3 millimeter

Gewicht 199 gram

Accu 2550 mAh

Camera voor 5 megapixel

Camera achter 8 megapixel

Verbindingen Bluetooth 4.0, gps, wifi

Pluspunten

Uitstekende camera

Vrijwel kale Android

Dualsim

Prijs

Minpunten

Lage schermresolutie

Haperende helderheid

SCORE: 8/10

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000