Review: Lenovo Yoga Tab 3 Pro 10

Tablets zijn er in overvloed, maar doorgaans erg saai qua ontwerp. Lenovo heeft met de Yoga Tab 3 Pro een bijzonder product neergezet, maar er zijn wel wat kanttekeningen.

De Lenovo Yoga Tab 3 Pro is een 10.1 inch tablet, voorzien van Android 5.1, een Intel Atom x5 Z8500 quadcore-processor op 1.44 GHz en 32 GB opslag. De resolutie van het ips-scherm is 2560 bij 1600 pixels en heeft een dichtheid van 299ppi. Het meest opvallende aan deze tablet is de kickstand: dit is namelijk niet zomaar een standaard waarmee je de tablet rechtop kunt zetten, maar bevat een heuse DLP-mini-beamer. Wanneer je de tablet schuin leerlegt op zijn standaard, kun je die mini-beamer gebruiken om te projecteren op een muur.

De kwaliteit van die mini-beamer is goed: met 50 Lumen prima te gebruiken voor het afspelen van films bijvoorbeeld. De scherpte kan misschien iets beter, maar dankzij de ingebouwde scherpstelfunctie kun je die scherpte zelf nog wat bijstellen. De maximale schermgrootte die je kunt bereiken is 178 cm. Handig van de beamer is de automatische trapezefunctie: afhankelijk van de hoek waarin je de tablet legt zorgt deze functie ervoor dat het beeld altijd mooi recht wordt getoond. In de praktijk werkt deze functie prima.

Qua audio zit de Lenovo ook goed in elkaar: er is gebruikgemaakt van vier geïntegreerde JBL-speakers en via het Dolby Athmos-systeem wordt geluid surround weergegeven. De kwaliteit is goed genoeg, maar zoals vaak voorkomt met kleine speakers is dat het geluid de lage tonen mist. Wel kun je met de meegeleverde Dolby-software de kwaliteit helemaal naar eigen hand zetten.

Software

Net zoals iedere tablet komt de Lenovo met een aantal voorgeïnstalleerde apps. Niet allemaal even nodig, maar sommige apps - zoals de Projectorsoftware, waarmee je direct films, foto's en documenten kunt 'beamen' - zijn wel handig. Toch werkt de gehele Android-interface niet bepaald soepel. Lenovo heeft een eigen schil over het besturingssysteem gelegd waarbij er een extra stip op het scherm verschijnt als je je vinger eroverheen beweegt. Die functionaliteit lijkt echter juist roet in het eten te gooien in de bediening van de tablet. Vaak komt het voor dat de plek waar je het scherm aanraakt, niet de plek is waar de bediening plaatsvindt. Hierdoor kun je onbedoeld andere apps starten of er juist eentje afsluiten. Nog erger is dat de tablet uit zichzelf dingen begint te doen, alsof het scherm wordt aangeraakt, terwijl dat toch echt niet het geval is.

© PXimport

Hardware

De specificaties van de Yoga Tab 3 Pro zijn uitstekend voor het afspelen van media. De krachtige Intel-processor speelt alle video's moeiteloos af, en zelfs als je de beamer een lange tijd gebruikt heeft dit niet heel veel invloed op de accuduur. Volgens de specificaties  kun je er tot zo'n 18 uur mee werken. De tablet zelf is ook erg degelijk, maar tegelijkertijd ook wat aan de zware kant. Dat komt voornamelijk door het uitstekende deel waarin de speakers, accu en de beamer in zijn verwerkt, waardoor je de tablet niet heel lang in je hand kunt houden. Maar de kickstand is dan ook voornamelijk bedoeld om de tablet op een vaste ondergrond te gebruiken. Nadeel is wel dat je - wanneer je de tablet rechtop hebt staan - je niet al te hard op het scherm moet tikken: een te harde tik aan de bovenzijde kan er namelijk voor zorgen dat de tablet omvalt. Je moet dus een goede balans zien te vinden in de manier waarop je de tablet rechtop zet: te recht en je kunt het scherm niet zien, te schuin en hij valt bij een tik bovenaan op het scherm om. Het zou beter geweest zijn om de standaard iets dieper te maken waardoor de Yoga wat steviger kan staan.

© PXimport

Camera's

De Lenovo Yoga Tab 3 Pro beschikt over twee camera's. De camera aan de voorzijde zit echter niet bovenaan, zoals je zou verwachten, maar aan de zijkant. Voor videoconferencing wat lastiger, omdat je dan niet altijd even goed in beeld bent. De kwaliteit van de camera aan de voorzijde is kwalitatief goed en dat geldt ook voor de achtercamera, maar jammer is dat een flitsfunctionaliteit ontbreekt.

Tot slot

De Lenovo Yoga Tab 3 Pro 10 is een mooi vormgegeven tablet, die krachtig genoeg is voor vrijwel alle media. De handige beamerfunctie is een mooie extra die goed van pas kan komen voor bijvoorbeeld het geven van presentaties. We zijn wat minder te spreken over de reactietijd van het scherm van de Yoga Tabl 3 Pro: het scherm reageert soms te laat, uit zichzelf of helemaal niet op aanrakingen. Dat is jammer, want aan de hardware zelf kan het haast niet liggen.

7,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Mooi scherm

Krachtige tablet voor video en games

Ingebouwde beamer

Minpunten

Problemen met interface

Conclusie

De Lenovo Yoga Tab 3 Pro 10 is een mooi vormgegeven en krachtige tablet voorzien van een handige beamerfunctie. Jammer is dat de interface traag reageert of soms begint te 'spoken'. Aan de hardware zelf kan het haast niet liggen....
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000