Beste styluspennen voor je tablet

© PXimport

Beste styluspennen voor je tablet

Smartphone & tablet

Geplaatst: 13 juli 2022 - 07:10

Aangepast: 14 december 2022 - 12:37

Justin Doornekamp

Een stylus is handig als je regelmatig een tablet gebruikt. Zo maak je even snel een schets of navigeer je gemakkelijk door websites en apps. Welke moet je hebben? We hebben enkele van de beste styluspennen voor je verzameld.

Een stylus voor je tablet is uiteraard niet verplicht. Touchscreens zijn in de eerste plaats ontworpen om met swipes van je vingers te werken. Voor de meeste handelingen en apps is dat voldoende. Maar wil je accuraat werken, dan is een stylus onmisbaar. Denk aan geschreven notules die je digitaal wilt bewaren of teken- en illustratiewerk. 

Bijkomend voordeel is dat het scherm van je tablet niet zo snel onder de vette vingerafdrukken zit. Hieronder vier aanraders!

Apple Pencil (tweede generatie)

© PXimport

Prijs: €135

Heb je vooral veel Apple-apparaten in huis, dan is de pen van Apple zelf een goede keuze. Je kunt deze namelijk via een magneetje vastklikken aan je tablet, waardoor de pen automatisch oplaadt. Door met de onderkant van de Pencil twee keer op het scherm te tikken kun je schakelen tussen een pen, markeerstift, gum of een andere tool die je zelf hebt ingesteld.

Dankzij de drukgevoeligheid maak je schaduwen door de Pencil schuin te houden en varieer je in lijndikte door simpelweg harder of zachter te drukken. Door de functie palmafwijzing, kun je je hand op het scherm leggen zonder dat je iPad dit registreert.

De pen reageert accuraat op bewegingen en de latentie is laag: je aantekeningen en schetsen zie je direct op het scherm. Bedenk wel dat de pen alleen werkt met specifieke iPad-modellen. Ook is het prijskaartje met 135 euro vrij hoog. 

Lees ook: Welke stylus heb je nodig voor jouw iPad?

Microsoft Surface Pen 

© PXimport

Prijs: €89

Een goed alternatief is de pen van Microsoft Surface Pen, zeker als je een Surface-tablet of -laptop hebt. De pen heeft 4096 drukpunten waardoor je ook met een lichte aanraking nauwkeurig lijnen trekt. Net als de Pencil van Apple, kun je de pen van Microsoft aan je tablet vastklikken, maar opladen is helaas niet mogelijk. De Surface-pen werkt namelijk op batterijen en dat is nogal vervelend als de pen leeg is en je geen nieuwe batterijen meer hebt.

Microsoft heeft inmiddels ook een tweede generatie van de pen uitgebracht, die wel een oplaadbare accu heeft. Je moet een speciale oplader er los bij kopen om de pen op te kunnen laden. Bovendien werkt deze versie alleen op Surface-apparaten. Dit maakt de eerste versie van de pen de beste keuze voor een brede groep gebruikers. 

ELZO 3 in 1

© PXimport

Prijs: €12

Zit je niet te wachten op een dure pen met veel extra’s die je toch niet gaat gebruiken? Dan is een simpeler model als de ELZO 3 in 1 een betere keuze. De pen heeft diverse verwisselbare schrijfpunten, waardoor de pen geschikt is voor het spelen van games, het markeren van teksten en precieze schetsen. Bovendien kun je de ELZO 3 in 1 zelfs als normale schrijfpen gebruiken. Ook werkt de pen op ieder apparaat met touchscreen.

Er zijn ook nadelen. Zo is de stylus met bijna 26 gram wel zwaarder dan de andere pennen in dit artikel en werkt deze mogelijk niet optimaal als je een screenprotector gebruikt. In tegenstelling tot de pennen van Microsoft en Apple, ondersteunt de ELZO geen palmafwijzing. 

Adonit Note Plus Stylus 

© PXimport

Prijs: €65

Een mooi tussenmodel is de stylus van Adonit. De pen ondersteunt 2048 drukpunten en ook palmafwijzing. Bovendien kun je sneltoetsen instellen, bijvoorbeeld om een gum- of herstelfunctie te gebruiken.

De stylus werkt alleen op Apple-tablets, maar wordt wel ondersteund in veel apps als Procreate, Concepts en Zen Brush 2. De pen werkt echter niet altijd even accuraat in deze apps. Ook kun je direct bewerkingen doen in PDF-bestanden.

Tijdens het opladen via USB kun je de Note Plus gewoon blijven gebruiken. Door het prijskaartje van circa 65 euro is de stylus van Adonit een goedkoper alternatief voor de Pencil van Apple.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000