Apple iPad Air (2022) - iPad Pro in betaalbaar jasje
De nieuwste iPad Air heeft een flinke update gekregen. Voornamelijk onderhuids, dat wel, maar de updates zijn erg prettig voor wie veel (zwaar) werk op een tablet wil doen. Eigenlijk krijg je bijna een iPad Pro voor flink minder geld en dat maakt de Apple iPad Air (2022) een heel interessant model.
Aan de buitenkant is er niets veranderd. Op het eerste oog is er geen enkel verschil te ontdekken tussen de iPad Air 2022 en zijn voorganger, de iPad Air 2020. Groot voordeel is dat alle accessoires op beide modellen zijn te gebruiken. Zoals een Apple Pencil 2 en het Magic Keyboard en Smart Keyboard Folio, waarmee je heel dicht bij een laptop-ervaring komt.
Die accessoires passen overigens ook op de iPad Pro 11-inch. En voor dat Pro-model is de nieuwe iPad Air meteen de grootste concurrent want andere fabrikanten brengen niets uit wat hier maar enigszins in de buurt komt.
iPad met M1-processor
Belangrijkste vernieuwing is de M1-processor. De vorige iPad Air die in 2020 werd geïntroduceerd, maakte gebruik van de Apple’s A14 Bionic-chip. Dat was al geen ‘stakker’ qua prestaties maar de M1 draait er rondjes omheen. Net als bij de iPad Pro’s van 2021 krijgt de iPad Air nu ook de volledige M1-processor met 8-cpu- en 8-gpu-cores.
Dan heb je dus dezelfde rekenkracht als die van de MacBook Air en MacBook Pro in je hand. Weliswaar de instapversies, maar toch. Volgens Apple is de M1 zo’n 60 procent sneller dan de A14 en in grafische taken zelfs tweemaal zo snel.
©PXimport
Realtime videobewerken en zware filters in je fotobewerkings-app zijn geen enkel probleem. Hetzelfde geldt voor zware games met prachtige beelden en effecten. Nooit heb je het idee dat je iets te kort komt op het gebied van rekenkracht. Best bijzonder voor een ‘middenklasse’ tablet en een prettige gedachte want het zal nog jaren duren voordat deze tablet sloom aanvoelt.
De enige beperking is eigenlijk het besturingssysteem van de iPads: iPadOS. Bij elke (grotere) update van iPadOS worden er wel nieuwe handige functies toegevoegd voor multitasking en kantoorwerk, maar mis je nog steeds de handigheid en flexibiliteit van een echt desktop-besturingssysteem.
Ook de iPad Air is een uitstekend kantoorhulpje, zeker met het Magic Keyboard en de Apple Pencil 2. We raden je de Cursusbundel: Doe álles met de iPad aan als je je iPad zoveel als mogelijk als laptopvervanger wilt inzetten.
Behuizing en scherm hetzelfde
Ten opzichte van de 2020-versie van de iPad Air is er qua behuizing en scherm niets veranderd. Het scherm is prima, zeker als je de 12,9 inch iPad Pro niet in handen hebt gehad. Heb je dat wel, dan ben je verpest en is elk ander tablet-scherm inferieur, dus voorkom dat vooral.
Los daarvan is het scherm van de iPad Air uitstekend geschikt voor kantoortaken en videokijken in zowel donkere omgevingen als plekken met veel omgevingslicht. De maximale helderheid is 500 nits, de 11-inch iPad Pro heeft een iets beter scherm dat ook een wat hogere maximale helderheid heeft van 600 nits.
©PXimport
Het verschil tussen het scherm van de 12,9 inch iPad Pro en de 11-inch iPad Pro is veel groter dan het verschil tussen de iPad Air en de 11-inch iPad Pro. Mede daarom is de nieuwe iPad Air zo interessant als ‘budget’ iPad Pro.
Zeker nu er op frontcamera-gebied een 12 megapixel ultragroothoekcamera in de iPad Air zit. Die geeft beter beeld plus met Center Stage, blijf je ook middenin het beeld als je een beetje beweegt. Ideaal tijdens het staand videovergaderen.
Qua aansluiting is er nog steeds de enkele usb-poort, die is van 5Gb/s naar 10Gb/s gegaan en kan een externe monitor tot 6K aansturen.
Conclusie
Als je heel snel over verschillen heen kijkt zoals Touch ID in plaats van Face ID, twee speakers in plaat van vier, een iets minder mooi scherm, wat minder opslag, geen ultragroothoekcamera en nog wat zaken, dan is de iPad Air een ijzersterke aanbieding voor een krachtige tablet.
Op de belangrijkste prestatie-onderdelen is hij exact hetzelfde als de iPad Pro, maar dan voor 200 euro minder. Dat is serieus geld, ook al blijft de iPad Air nog steeds geen koopje op net geen 700 euro. Het is een volwaardige kantoortablet die nog jarenlang snel en krachtig genoeg is voor de allerzwaarste klusjes.
**Prijs**Vanaf € 698,50 (64GB wifi-versie) tot € 1038,50 (256GB wifi + 5G-versie) **Kleuren**Grijs, rose, paars, blauw, wit **Scherm**10,9-inch Liquid Retina (2360 x 1640 pixels) **Processor**Apple M1 met 8-core CPU en 8-core GPU **Werkgeheugen**8 GB **Opslag**64 GB of 256 GB **Afmetingen**247,6 x 178,5 x 6,1 mm **Gewicht**461 gram (5G-versie 462 gram) **Overig**Touch ID, usb-c-poort, Smart Connector, 2 speakers, 2 microfoons, ondersteuning voor 2e generatie Apple Pencil. **Website** [www.apple.nl](https://www.apple.com/nl/)
- Prestaties
- Accuduur
- ‘Goedkoop’ voor een iPad Pro
- Beperkingen iPad OS
- Prijs van uitbreidingen
- Slechts 1 usb-c-poort