Review Google Pixel 8a – Het langste updatebeleid in zijn klasse

© Rens Blom

Review Google Pixel 8a – Het langste updatebeleid in zijn klasse

Geplaatst: 20 mei 2024 - 10:26

Rens Blom

De Google Pixel 8a breekt met het cliché dat je geen enigszins betaalbare Android-smartphone kunt kopen die écht updates krijgt. Deze 549 euro kostende telefoon kan rekenen op zeven jaar updates. Ongekend in zijn prijsklasse, maar is de Pixel 8a los van dit pluspunt ook een goede telefoon? Je leest het in deze uitgebreide Google Pixel 8a review.

8,5

Google Pixel 8a

Pluspunten

Compleet in functies

Uitstekende camera's

Schone software krijgt 7 jaar updates

Minpunten

Opladen gaat langzaam

Betere Pixel 8 is slechts iets duurder

Conclusie

De Google Pixel 8a is voor zijn 549 euro een uitstekende smartphone. Degelijk, compleet in functies en met liefst zeven jaar updates. Deze telefoon kunnen we veel mensen aanraden....
Lees meer

Google verkoopt de Pixel 8a als opvolger van de Pixel 7a, die vijf jaar updates krijgt, wat minder goede specificatie heeft krijgt en zo’n 150 euro goedkoper is. Alsof één concurrent niet voldoende is, biedt Google ook de Pixel 8 aan. Die is een half jaar oud, krijgt zeven jaar updates en is technisch juist iets beter dan de Pixel 8a. Op moment van schrijven haal je de Pixel 8 in huis voor zo’n 620 euro, een meerprijs van zeventig euro ten opzichte van de Pixel 8a.

Ontwerp en scherm

De Pixel 8a lijkt qua ontwerp veel op de Pixel 8 (Pro), maar heeft een behuizing van metaal en kunststof in plaats van metaal en glas. Desalniettemin voelt de telefoon degelijk aan. Met zijn 6,1 inch-scherm is het toestel best goed met één hand te gebruiken. Fijn is dat de smartphone water- en stofdicht is.

Google Pixel 8a

© Rens Blom

Het scherm is 'gewoon goed'

Het 6,1 inch-oled-scherm met Full-HD-resolutie komt erg goed over en kan lekker fel op een zonnige dag. Dankzij de 120Hz-verversingssnelheid ziet het beeld er soepel uit. We vinden het leuk dat de telefoon in vier te kleuren te koop is, waaronder een fraaie matte blauwtint.

Google Pixel 8a

© Rens Blom

Wij zijn fan van de matte blauwe editie

Complete specificaties

De specificaties van de smartphone zijn lekker compleet. Onder de motorkap draait dezelfde snelle Google Tensor G3-processor als in de duurdere Pixel 8 en 8 Pro, aangevuld met een ruime 8 GB werkgeheugen. Je koopt de Pixel 8a met 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. Als je lang met de telefoon wilt doen, raden we de duurdere 256 GB-versie aan. Beide uitvoeringen kunnen overweg met functies als e-sim (digitale simkaart), 5G en wifi 6E.

Google Pixel 8a

© Rens Blom

De Pixel 8a kan draadloos en via usb-c opladen

De accuduur van de Pixel 8a is goed, maar niet bovengemiddeld. Bij wat wij normaal gebruik noemen moet je de telefoon elke nacht of dag opladen. Dat kan bedraad en duurt dan twee uur, wat we lang vinden. Je moet zelf een adapter regelen. Draadloos opladen kan ook (prettig!) ,maar duurt nóg langer, en is zo vooral bedoeld voor ’s nachts.

Goede camera's

In de Pixel 8a zitten dezelfde camera’s als in de Pixel 7a. Het gebrek aan vernieuwing is jammer, maar gelukkig zijn de camera’s – nog steeds – erg goed. Met de hoofdcamera en groothoekcamera schiet je hele realistische foto’s en video’s die lekker scherp overkomen en waarbij niet gerommeld wordt met kleuren. Dat doen veel andere telefoons in deze prijsklasse overigens ook.

Google Pixel 8a

© Rens Blom

De Pixel 8a heeft twee camera's op de achterkant

De Pixel 8a onderscheidt zich met name in het donker, door ook dan hele duidelijke foto’s te schieten. Veel concurrenten hebben daar moeite mee.

Hieronder zie je twee normale foto’s en een selfie.

Google Pixel 8a

© Rens Blom

Google Pixel 8a

© Rens Blom

Google Pixel 8a

© Rens Blom

Om het verschil in beeldhoek tussen de hoofdcamera en groothoekcamera duidelijk te maken, hebben we vanaf dezelfde positie op de weg een rij bomen gefotografeerd met beide camera’s. Zoals je ziet, legt de groothoekcamera een veel groter deel van de omgeving vast en is de beeldkwaliteit nog steeds prima. In de hoeken treedt wel een lichte bolling op, maar storend willen we die niet noemen.

Google Pixel 8a

© Rens Blom

Hoofdcamera

Google Pixel 8a

© Rens Blom

Groothoekcamera

Zeven jaar updates

We noemden het al in het begin: de Pixel 8a krijgt zeven jaar updates. Dat zijn Android-updates (die nieuwe functies introduceren), maar ook beveiligingsupdates (die je toestel veilig houden). Met de Pixel 8a kun je dus tot 2031 vooruit. Grote kans dat je tegen die tijd al een andere smartphone hebt. Google ervaart in dit prijssegment geen serieuze concurrentie op updatevlak. Apple’s goedkoopste iPhone krijgt zes jaar updates en is duurder dan de Pixel 8a en Fairphone belooft weliswaar langer updates, maar heeft steevast érg lang nodig om die updates beschikbaar te stellen. Google daarentegen rolt updates als eerste uit, want het bedrijf ontwikkelt Android zelf.

Google Pixel 8a

© Rens Blom

Google geeft de Pixel 8a zeven jaar updates

Google’s dubbelrol heeft ook een ander voordeel: de software op de Pixel 8a is vrij van overbodige apps, games en visuele elementen die veel andere merken graag toevoegen. Je gebruikt Android zoals Google het voor ogen heeft en die versie bevalt ons het beste.

Conclusie: Google Pixel 8a kopen?

De Google Pixel 8a is voor zijn 549 euro een uitstekende smartphone. Degelijk, compleet in functies en met liefst zeven jaar updates. Dit is een telefoon die we heel veel mensen kunnen aanraden, maar op dit moment nog niet van harte. Dat komt omdat de Pixel 8 slechts zeventig euro duurder is en een luxer ontwerp, betere camera’s en snellere oplaadmogelijkheden biedt. Die voordelen ervaar je elke dag, waardoor wij voor de Pixel 8 zouden gaan. Die keuze verandert als het prijsverschil groter wordt, of je simpelweg nu niet meer dan 549 euro wilt uitgeven. In zijn prijsklasse is de Google Pixel 8a namelijk onze nieuwe favoriete smartphone.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten