Review: De iPhone 6s is opnieuw de beste iPhone ooit

© CIDimport

Review: De iPhone 6s is opnieuw de beste iPhone ooit

Smartphone & tablet

Geplaatst: 19 oktober 2015 - 10:32

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:31

Redactie

Het is soms een beetje raar om de cult rond Apple te mogen aanschouwen. Ieder jaar in september kijken weer tienduizenden mensen naar het live-evenement waarbij vroeger topman Steve Jobs en inmiddels Tim Cook de nieuwste telg in de iFamilie laat zien, en ieder jaar is het hetzelfde liedje: Apple kondigt de functies met veel bombarie aan alsof het wiel opnieuw wordt uitgevonden, daarna hebben kijkers en journalisten kritiek op de hype die er omheen hangt, en vervolgens verkoopt de nieuwe iPhone beter dan welke telefoon dan ook. Dat gebeurt ook bij de iPhone 6s, en dat is volkomen terecht.

Die kritiek is niet altijd ongefundeerd, want in veel gevallen is de nieuwe iPhone hooguit een marginale upgrade van het voorgaande model. Échte vernieuwingen zien we er amper in, maar de processor, het werkgeheugen en de camera zijn altijd nét een stukje beter dan eerst - en daar blijft het bij. Maar dat is bij de nieuwe iPhone 6s (en 6s Plus) geen probleem, want ook die toestellen zijn de beste modellen die je op dit moment kunt kopen.

Zalmroze kleurtje

De iPhone 6s is qua uiterlijk amper te onderscheiden van de iPhone 6. Nog steeds heeft het toestel ronde hoeken, een aluminium behuizing, en die bekende witte strepen op de achterkant. Aan de voorkant zit de inmiddels beroemde home-knop, aan de zijkant zitten volumeknoppen en een aan/uit-knop.

De grootste vernieuwing aan het uiterlijk van het toestel is dat die nu in een andere kleur beschikbaar komt. Naast de standaard zwarte en 'space gray'-uitvoering is er ook een zalmroze toestel beschikbaar - niet de kleur die wij zouden kiezen, maar wel die we kregen van Apple. En bedankt hè?

© CIDimportHet is vooral de binnenkant van de telefoon die 'em een stuk beter maakt dan zijn voorganger. De processor is een heel stuk sneller, en dat is één van de dingen die direct opvalt. Apple zegt zelf dat het gaat om een versnelling van wel 30% ten opzichte van de iPhone 6, en hoewel we het niet hebben kunnen benchmarken is het duidelijk merkbaar dat de 6s veel sneller is.
 

De processor en het dubbele RAM maken de 6s razendsnel

Misschien heeft dat ook te maken met het verdubbelde werkgeheugen: Dat is nu van 1 GB naar 2 GB gegaan. Daardoor is het makkelijk op en neer te gaan tussen applicaties, en blijven meer apps op de achtergrond werken waardoor die sneller opstarten als je ze aanzet.

De vingerafdrukscanner die we al sinds de iPhone 5 in Apple-apparaten zien, zit ook in de 6s verwerkt in de homeknop. Die is in dit model aanzienlijk sneller - zo snel zelfs, dat je je notificaties amper kunt lezen wanneer je de telefoon met je duim aanzet. Een eerste-wereld-probleem, zullen we het maar noemen.

 

3D Touch

Is er dan helemaal niets revolutionair anders aan de 6s? Jawel. 3D Touch, dat eerst nog bekend stond als 'Force Touch', is een opvallende nieuwe functie in het scherm. Dat scherm is namelijk drukgevoelig, waardoor je er op meerdere manieren op kunt drukken. Naast de gewone tik en het lang ingedrukt houden, kun je ook extra hard op het scherm tikken.

Op die manier kun je verschillende acties uitvoeren door op verschillende manieren te tikken op het scherm. Klik je in Safari normaal op een link, dan opent er een nieuwe pagina. Druk je het scherm echter iets harder in, dan verschijnt er eerst een preview van het nieuwe tabblad zodat je weet of het wel de moeite waard is om te klikken. Dat werkt ook op het home-scherm, waar je met een camera-app bijvoorbeeld al een snelle selfie kunt maken voor je de app ook echt geopend hebt.

© CIDimportWat 3D Touch doet, doet het bijzonder goed. De functie werkt altijd, herkent iedere aanraking perfect en voelt nooit alsof het 'in de weg' zit. De potentie van 3D Touch is enorm, en kan zorgen voor een grote verandering in hoe je je telefoon bedient.

Potentie
We zeggen 'kan', want op dit moment is dat nog lang niet het geval. Er zijn namelijk nog maar weinig apps beschikbaar die het 3D Touch gebruiken. Aanvankelijk waren het alleen de standaard-apps van Apple zelf (Safari, Foto's etc.), en inmiddels is er een handjevol apps zoals Facebook en, verrassend, WhatsApp, dat 3D Touch gebruikt. Maar tenzij je een erg grote Apple-fan bent die al het nieuws in de gaten houdt, weet je niet welke apps 3D Touch hebben.

Het hangt op dit moment erg af van de ontwikkelaars die aan de slag gaan met 3D Touch. Hoe meer apps er gebruik van gaan maken, des te groter is de kans op succes.
 

3D Touch heeft potentie, maar werkt niet meteen intuïtief

Helaas werkt 3D Touch niet meteen intuïtief, want je weet niet precies welke functies in een app het ondersteunen. Als je niet weet dat er is, mis je het bovendien niet. De iPhone kan namelijk gewoon op de normale manier bediend worden.

3D Touch is een mooie toevoeging, waar we in de toekomst veel van verwachten. Maar nu nog niet.

Vertrouwd iOS (9)

Standaard draait de iPhone 6s op iOS 9.0.2, hetzelfde OS als inmiddels te downloaden is voor andere iOS-apparaten. Je vindt in iOS 9 dan ook weinig unieks dat je niet ook op andere iApparaten terugvindt. iOS 9 is wel het meest uitgebreide besturingssysteem tot nu toe, en werkt net zo intuïtief als altijd. Ja, sommige gebruikers vinden Android fijner en zouden nooit naar iOS overstappen - een keuze die vooral met smaak te maken heeft.

Eén opvallende feature die overigens wel alleen in de nieuwe iPhone 6s zit, is dat Siri altijd aan staat. Je kunt de slimme assistent daarmee altijd oproepen door 'Hey Siri' te zeggen en zonder eerst de homeknop ingedrukt te houden. Als je veel van Siri gebruik maakt, is het een prettige toevoeging, al vonden wij de home-knop ook al praktisch werken.

Matige accuduur

Een belangrijk punt waar de 6s achterblijft, of in ieder geval gelijk blijft, is de accuduur. Die is op papier een stuk beter dan zijn voorganger, maar door de krachtigere processor en het verdubbelde RAM haal je in de praktijk net zoveel uren uit je accu als je uit de iPhone 6 haalt.

Gelijke camera

Ook de camera van de iPhone is op papier een heel stuk beter dan de vorige telefoons, met 12 megapixels ten opzichte van 8. Een flinke verhoging, maar megapixels zeggen niet altijd alles. Dat blijkt uit het feit dat foto's niet significant beter zijn dan die van de iPhone 6. Ook niet persé slechter, maar we zagen met het blote oog geen heel groot verschil tussen de oude en de nieuwe camera.

Wel nieuw zijn een aantal extra functies in de app, zoals het filmen van 4k-beelden waar je in de praktijk niet heel veel aan hebt (er zijn nog maar weinig 4k-tv's op de markt), maar die er wel voor zorgt dat je geheugen binnen de kortste keren bomvol staat.
 

'Live Foto's' is één van de spannendste ontwikkelingen in fotografie in jaren

Leuker is 'Live Foto's', een functie in de Foto's-app waarbij alle foto's automatisch een soort gif'je of kort filmpje worden. De camera maakt namelijk anderhalve seconde vóór en anderhalve seconde ná je een foto al een opname. Daardoor krijg je in de Foto's-app de normale foto te zien die je hebt gemaakt, maar kun je door erop te klikken een kort filmpje zien.

Nieuwe dimensie
Dat klinkt niet spannend, maar het geeft een compleet nieuwe dimensie aan foto's. Die worden er levendiger van, spreken meer tot de verbeelding, zonder dat het filmpjes worden. We zullen niet zover gaan door het een nieuwe fotografische revolutie te noemen, maar als je het hebt over innovatie in fotografie is dit wel één van de meest spannende ontwikkelingen die we recent hebben gezien.

Weinig opslagruimte

16 GB is veel te weinig ruimte voor zo'n toestel

Een notoir kritiekpunt op oude iPhones was altijd de opslagruimte, en om onbegrijpelijke redenen is dat in de iPhone 6s niet anders. Je komt anno 2015 niet meer weg met slechts 16 GB, maar dat is wel de opslagruimte van het instapmodel. En nee, net zoals in oudere iPhones is ook de 6s niet uit te breiden met (micro-)sd. Als je daarom de goedkoopste iPhone van 16 GB haalt, hou er dan rekening mee dat dat vol staat voor je het doorhebt en dat je dus moet betalen voor cloud-opslag via bijvoorbeeld iCloud of Dropbox. En zorg dan gelijk dat je een goed data-abonnement hebt.

Je kunt ook kiezen voor de iPhone 6s met 64 GB of zelfs 128 GB - maar let op dat dat respectievelijk € 100,- en € 200,- duurder is. Laat je dus niet misleiden door het de prijs van de goedkoopste iPhone met 16 GB, want er is geen enkele reden die te kopen.
 

Scherm4.7" (of 5,5" voor 6s Plus> 1334 x 750 pixels 326 PPI 3D TouchCPUApple A9 Dualcore 1,84 GHzRAM2 GBNFCJa, alleen voor Apple PayAccu1,715mAhOSiOS 9.0.2Geheugen16 GB / 64 GB / 128 GB Niet uitbreidbaarCamera (achter)12 megapixels 4032 x 3024 pixels 4k (video)Camera (voor)5 megapixels 1080 fps  

Conclusie: Kopen of niet?

Heb je een iPhone 6, dan is er weinig reden om te upgraden. De iPhone 6s is vrij prijzig, en hoewel het toestel op praktisch alle punten beter is dan zijn voorganger, willen we de upgrade niet essentieel noemen.

De voordelen, zoals 3D Touch en de merkbaar snellere processor, maken de iPhone 6s tot een geweldig toestel. Niet alles aan het toestel is perfect: Vooral de matige opslagruimte van 16 GB valt erg tegen, en de accuduur is praktisch hetzelfde als in de iPhone 6. Maar dat mag geen naam hebbben. Apple-fans willen deze telefoon toch wel hebben. En terecht. Op dit moment zijn er weinig telefoons te krijgen die zo goed zijn als de iPhone 6s.

De iPhone 6s is niet goedkoop: Het instapmodel kost € 749,-, maar dat is de 16 GB-versie en die wil je echt vermijden. Vind je dat bedrag te hoog? Blijf dan gewoon bij de iPhone 6 die € 110,- goedkoper is, of zelfs de 5s (€ 509,-). Die zijn minder snel, minder krachtig, maar net zo goed. Maar als je het geld hebt, koop dan de iPhone 6s, want het is de beste iPhone en misschien zelfs telefoon van dit moment.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000