Zo activeer je de rechtermuisknop op Apple Magic Mouse

© PXimport

Zo activeer je de rechtermuisknop op Apple Magic Mouse

Smartphone & tablet

Geplaatst: 15 juli 2019 - 10:01

Aangepast: 16 november 2022 - 09:38

Ronald Smit

Gebruikers die net zijn overgestapt naar een Mac zoeken vaak naarstig naar een rechtermuisknop op hun Magic Mouse. Er is goed nieuws: je ziet 'm niet, maar hij is er wel! Of in ieder geval aan te zetten.

Als je een iMac koopt, zit daar een Magic Mouse van Apple bij. Die muis kun je ook los aanschaffen voor gebruik in combinatie met een Macbook. Bij nadere inspectie blijkt er iets vreemds aan de hand met deze muis: er zitten geen linker- en rechter muisknop op. Je klikt het hele eind in één keer in, that's it. Ook een muiswiel ontbreekt. Daarvoor in de plaats is een 'wrijfgevoelig' oppervlak verzonnen. Ofwel: je veegt met je vinger omhoog en om laag om bijvoorbeeld te scrollen. Diezelfde aanraakgevoeligheid komt ook prima van pas om alsnog een 'virtuele' muisknop te activeren. Hoewel Apple van oudsher altijd al enkelknops muizen gebruikte, is een rechter muisknop tegenwoordig ook erg praktisch (en nagenoeg onontbeerlijk) in macOS. De standaard manier om secundair te klikken is door tijdens het klikken de Control-toets op het toetsenbord ingedrukt te houden. Dat is de Magic Mouse-equivalent van rechtsklikken. Als je andere besturingssystemen gewend bent, is dat al snel irritant. Gelukkig kan - zoals beloofd - de rechtsklik ook op deze muis geactiveerd worden.

Rechtsklikken inschakelen

Klik op het appeltje helemaal links op de menubalk boven in beeld en dan op Systeemvoorkeuren. Klik vervolgens op Muis. Schakel in het geopende paneel (met de 'tab' Aanwijzen en klikken geselecteerd) de optie Secundair klikken in. Kies vervolgens daaronder in het selectiemenu de optie Klikken op rechterzijde (of linkerzijde, als je linkshandig bent). Klaar. Vanaf nu heb je een rechter muisknop! Eventueel kun je de scrollrichting van de muis ook naar wens aanpassen, als je maar niet van het wieltjesgevoel af kunt komen. Nog een tipje trouwens: in dit venster zie je óók hoeveel lading je draadloze Magic Mouse nog heeft en of het tijd is om 't ding weer eens bij te tanken. Tot slot is het goed om te weten dat de Mac ook meer traditionele muizen van andere merken ondersteunt. Je zult zien dat het overgrote deel prima werkt; vaak leveren fabrikanten zelfs specifieke drivers voor macOS om bepaalde extra functies te activeren. Werkt je scrollwieltje trouwens 'achterstevoren' bij een standaardmuis van een ander merk, dan kun je de optie onder Scrollrichting in het instellingenvenster van de muis aanpassen. Dat scheelt waarschijnlijk een hele hoop frustratie!

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000