Pas op voor onveilige postpakket-sms’jes

© PXimport

Pas op voor onveilige postpakket-sms’jes

Geplaatst: 26 mei 2021 - 13:07

Aangepast: 16 november 2022 - 09:37

Joris Peterse

De politie waarschuwt voor valse sms-berichten die in omloop zijn. De berichten doen zich voor als meldingen van een postpakket. De meegezonden link probeert malware op je smartphone te installeren. Zo ga je er veilig mee om.

De Nederlandse politie waarschuwt voor valse sms-berichten, die zich voordoen als berichten van pakketdiensten. In deze sms’jes staat dat er een pakket wordt bezorgd met een link, die je zogenaamd moet laten weten wanneer je je pakket kunt verwachten. Wanneer je op de link drukt probeert de geopende site echter een app-installatiebestand te downloaden. Dit installatiebestand installeert een nep-bankierapp die onder meer als doel heeft geld af te troggelen.

Wanneer moet ik me zorgen maken?

Het sms-bericht is doorgaans van een 06-nummer, dat je wellicht niet in je contactenlijst hebt staan. De kans is groot dat de criminelen hier spoofing voor gebruiken, een manier waarop ze een nummer dat ze zelf niet bezitten als afzender gebruiken. Het gebruikte nummer zal dan ook niet naar de criminelen leiden. De sms’jes worden massaal verstuurd naar allerlei Nederlandse telefoonnummers. Wanneer je zo’n sms-bericht ontvangt is dat dus geen reden tot zorg, zolang je niet op de link drukt en het bericht gewoon verwijdert.

De nep-bankier-app die de criminelen in dit geval op je toestel proberen te installeren, werkt alleen op Androidtoestellen. Gebruik je bijvoorbeeld een iPhone en ontvang je deze sms, dan kan deze app niet installeren, omdat iPhones geen app-installaties buiten de App Store toestaan. Op Android heb je deze mogelijkheid wel, en daar proberen de criminelen gebruik van te maken.

© CIDimport

© CIDimport

De imitatie-site van DHL probeert een APK-bestand te downloaden.

Wat kun je het beste doen?

Wanneer je op de link drukt hoef je je ook niet direct zorgen te maken, al kun je dat beter niet doen. De browser probeert vervolgens een app-installatiebestand te downloaden, een zogeheten APK-bestand. Al voordat het bestand downloadt en al voor je het installeert zal je smartphone een waarschuwing geven en moet je app-installaties buiten de Play Store om toestaan. Wil je zeker veilig zijn op je Android, dan is het altijd aan te raden om nooit op deze manier apps te installeren.

Heb je wel per ongeluk de app geïnstalleerd nadat je zo’n sms hebt ontvangen? Gebruik deze app dan absoluut niet, en beter log je niet in op de app van je eigen bank. Doorloop de volgende stappen met de veilige modus van Android.

Voorkomen

Helaas kun je niet voorkomen dat je een sms ontvangt van criminelen en helaas komt deze vorm van mobiele fraude vaker voor. In dit geval wordt een link naar een imitatie-app gestuurd, het komt ook vaak voor dat er een link naar een phishing-site wordt gestuurd. Naast sms wordt daar ook vaak WhatsApp voor gebruikt. WhatsApp-fraude bereikt namelijk ook makkelijk iPhone-gebruikers.

Door bewust om te gaan met ontvangen berichten, voorkom je mogelijk een hoop ellende:

  • Installeer nooit apps op je Android-smartphone uit APK-bestanden. Twijfel je over een bericht van een pakketbezorgdienst of je bank, open dan zelf de Play Store en zoek de betreffende app op. Ook kun je contact opnemen met de klantenservice van deze pakketdienst of bank.


  • Open nooit zomaar linkjes die je van onbekende nummers toegestuurd krijgt via bijvoorbeeld sms of WhatsApp. Zelfs al doet de ander zich voor als bekende.


  • Wanneer een site om persoonsgegevens vraagt, controleer of de site ook echt van de betreffende dienst is en geen phishingsite.


  • Wanneer je vermoed dat er iets mis is gegaan, aarzel dan niet om contact op te nemen met je bank. Door tijdig te reageren kun je mogelijk erger voorkomen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000