OnePlus Nord CE 2 Lite - Merk wordt steeds verder afgebroken

© PXimport

OnePlus Nord CE 2 Lite - Merk wordt steeds verder afgebroken

Geplaatst: 10 augustus 2022 - 09:34

Aangepast: 25 november 2022 - 11:44

Joris Peterse

Met de OnePlus Nord CE 2 Lite onderstreept het smartphonemerk dat alles waar OnePlus op gebouwd is als vergaan mag worden bestempeld. Waarom je deze smartphone beter links laat liggen lees je in deze OnePlus Nord CE 2 Lite review.

Herkenbare toestellen, degelijke ondersteuning, messcherpe prijzen, uitstekende software en snelheid. Of je nu een oud of nieuw OnePlus-toestel had, snel was deze altijd. De OnePlus-ervaring was ondanks de suffe Never Settle- en Community-marketing vanaf de begindagen de moeite waard. Maar men had andere plannen voor het merk, een nieuwe strategie die vele andere Chinese smartphonemakers hanteren. Matige software, uiterst gebrekkige ondersteuning en talloze modellen die niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. De opgebouwde reputatie wordt vakkundig afgebroken.

De OnePlus Nord CE 2 Lite belichaamt deze heilloze koers die OnePlus is gaan volgen. Nadat OnePlus naast de reguliere en T-versies van hun smartphones Pro-uitvoeringen is gaan voeren, is de goedkopere Nord-serie verschenen. Ook deze is weer uitgesplitst in een Nord T-uitvoering, een N10, een N100 en een CE subserie. Oh, en vergeet niet deze Nord CE Lite-uitvoering, die blijkbaar in een tweede generatie zit. Of het is een Lite-uitvoering van de Nord CE 2. 

Mocht de verwarring nog niet helemaal compleet zijn, dan verkoopt OnePlus ook nog allerlei verschillende modellen oortjes die lastig te onderscheiden zijn en een smartwatch, die door zijn slechte ontvangst vooralsnog geen vervolguitvoering heeft gekregen.

OnePlus Nord CE 2 Lite

© PXimport

OnePlus Nord CE 2 Lite

© PXimport

Aandacht verdelen

De nieuwe strategie gaat ten koste van alle voordelen die OnePlus in de eerste jaren bood. De toestellen zijn nauwelijks herkenbaar. Hoewel het ontwerp al jaren gedeeld wordt met zustermerk Oppo, lijkt de software nu op Samsung. Hoewel de bloatware minder is, ook op deze Nord CE 2 Lite, zit deze vol met bugs en is de update-ondersteuning afschrikwekkend: slechts twee versie-updates en drie jaar veiligheidsupdates. Ook de barre kwaliteit van de updates komt recentelijk vaak ter sprake.

OnePlus weet de prijs van deze Nord CE 2 Lite messcherp te houden (299 euro), maar de smartphone heeft niet genoeg in zijn mars om out-of-the-box al de snelheid te bieden die je eigenlijk mag verwachten. Dat lijkt vooral aan de software te liggen, want hoewel de benchmarks de Snapdragon 695-chipset prima scores meegeeft, ervaar je in praktijkgebruik vaak vertragingen. Dat lijkt vooral te liggen aan de software, wat zonde is van de chipset en de 120 hertz verversingssnelheid van het scherm.

Ontwerp en eigenschappen

Ook van deze OnePlus-smartphone is het ontwerp wat generiek, maar dat hoeft geen nadeel te zijn. Het toestel is redelijk groot en biedt dankzij de dunne schermranden plaats aan een redelijk fors scherm. De achterzijde is van plastic, wat minder kwetsbaar is dan glas. In praktijk durfde ik het aan om de OnePlus Nord CE 2 Lite zonder hoesje te gebruiken, alhoewel het scherm zelf natuurlijk van glas is.

Naast de usb-c-poort zit een audiopoort en aan de zijkant zit de vingerafdrukscanner in de aan/uitknop verwerkt. Twee pluspuntjes. De usb-c-poort laadt het toestel met maximaal 33 watt op. Wat geen snelheidsrecords breekt, maar wel redelijk snel laadt. Draadloos opladen zit er niet in. Fijn is wel dat er een hoge accucapaciteit is van 5.000 mAh. In praktijk kun je rustig twee dagen met een opgeladen accu doen.

De weergavekwaliteit van de OnePlus Nord CE 2 Lite is dik in orde. Het Ful-HD-scherm heeft een 6,6 inch beelddiagonaal, is scherp en heeft een vlotte verversingssnelheid. Omdat het een LCD-schermpaneel is en geen amoledscherm, merk je in praktijk dat je inlevert op kleurweergave (het beeld is wat fletser) en schermhelderheid. Dat laatste zorgt ervoor dat je de smartphone niet zo goed kunt gebruiken in fel zonlicht.

OnePlus Nord CE 2 Lite

© PXimport

Camera

Aan de achterzijde van de OnePlus Nord CE 2 Lite vind je een drietal cameralenzen. Een reguliere camera, macrolens en dieptesensor. De reguliere camera schiet voor zijn prijsklasse acceptabele foto’s en video’s, hoewel tegenlicht en donkere omgevingen al snel teveel worden.

Er zijn echter opvallende zaken. Allereerst: waarom moet je een privacyverklaring accepteren om een camera te starten? Verder valt op dat wanneer je inzoomt door op de 2X-knop te drukken, je niet van lens schakelt. Er wordt digitaal gezoomd op de hoofdlens. Hierdoor is de zoomfunctie behoorlijk overbodig. Net als de extra lens. Waarschijnlijk zit deze er alleen maar omdat consumenten verwachten dat meer camera’s beter is. Maar die macrolens, die kun je alleen maar inschakelen als je de wat verborgen macrofunctie gebruikt. De macrofunctionaliteit zit met een reden verborgen: foto’s met de macro-camera zijn dermate waardeloos dat deze lens geen praktisch nut dient.

OnePlus Nord CE 2 Lite

© PXimport

OnePlus Nord CE 2 Lite

© PXimport

De zoomfunctie is digitale zoom op de hoofdcamera.

Alternatieven voor de OnePlus Nord CE 2 Lite

Nee, deze OnePlus Nord CE 2 Lite komt niet goed uit de test. De smartphone heeft geen bestaansrecht omdat het alle kernwaardes van OnePlus teniet doet en een slecht updatebeleid kent. Ben je op zoek naar een goede smartphone van een prijskaartje van rond de 300 euro, dan kom je uit bij de Samsung Galaxy A33. Dit toestel is op alle fronten beter en kan door zijn updatebeleid aardig wat jaartjes mee. Ook de Samsung Galaxy A52 is een slimmere keuze.

Conclusie: OnePlus Nord CE 2 Lite kopen?

Ben je op zoek naar een smartphone die onnodig traag is, een updatebeleid tot de voordeur kent, een generiek ontwerp biedt en op fotogebied teleurstelt? Twijfel dan niet over deze OnePlus Nord CE 2 Lite. Ben je op zoek naar een goede smartphone met een prijskaartje van zo’n 300 euro, dan zijn er veel betere alternatieven en loop je beter met een grote boog om OnePlus heen.

4,0

Ons oordeel

OnePlus Nord CE 2 Lite

Pluspunten

Accuduur

Minpunten

Software en ondersteuning

Traag

Macrocamera

Conclusie

**Adviesprijs** Vanaf € 299,- **Kleuren** Zwart, blauw **OS** Android 12 (OxygenOS) **Scherm** 6,6 inch lcd (2412 x 1080, 120 Hz) **Processor** 2,2 GHz octacore (Snapdragon 695 5G) **RAM** 6GB **Opslag** 128GB **Batterij** 5.000 mAh **Camera** 64, 2, 2 megapixel (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.2, gps, nfc **Formaat** 16,4 x 7,6 x 0,9 cm **Gewicht** 195 gram **Overig** 3,5mm jack, vingerafdrukscanner in aan/uitknop **Website** [https://www.oneplus.com](https://www.oneplus.com/be_nl/oneplus-nord-ce-2-lite-5g?sku=5011102001)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000