Samsung Galaxy A52 - Lage prijs, slimme keus
De Samsung Galaxy A52 is een smartphone die qua prijs als lage middenklasser kan worden ingeschat. De prijs ligt iets onder de 350 euro, maar voor dat geld krijg je heel wat terug. Je leest er meer over in deze Samsung Galaxy A52 review.
Gelijktijdig met de Samsung Galaxy A52 werden twee andere smartphones geïntroduceerd. De Samsung Galaxy A52 5G en de Samsung Galaxy A72. Het aanbod is wel wat verwarrend. De 5G-uitvoering beschikt naast een modernere mobiele dataverbinding ook over een scherm met hogere verversingssnelheid. De Samsung Galaxy A72 heeft een wat groter scherm, inclusief de hogere verversingssnelheid en betere camera’s... Maar weer geen 5G. Tussen de regels door kun je misschien wel merken dat Samsung nog niet overtuigd is van 5G in Nederland. Wat terecht is, want het zal nog wel even duren voordat 5G écht van meerwaarde is en geen geoptimaliseerde 4G.
Deze Galaxy A52 beschikt dus niet over 5G, wat de prijs wat lager houdt, maar de smartphone iets minder toekomstbestendig lijkt te maken. Ondanks dat heeft Samsung een beter updatebeleid dan de (veelal) Chinese smartphones waarmee het met de Galaxy A52 de concurrentie aan gaat. Je kunt drie grote Android-versieupdates verwachten en vier jaar lang veiligheidsupdates. Daar kunnen smartphonemakers die toestellen in dezelfde prijsklasse aanbieden, zoals Xiaomi, OnePlus en Motorola wat van leren.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Weinig luxe
De Samsung Galaxy A52 biedt een wat minder luxe uitstraling dan de meeste andere smartphones door zijn kunststof rand en achterzijde. Vooral in combinatie met de lichtblauwe kleur van ons testtoestel, heb je een beetje het gevoel een speelgoedtoestel in handen te hebben. Plastic is echter minder kwetsbaar dan glas wat vooral voor duurdere smartphones wordt gebruikt en het trekt minder vingerafdrukken aan, waardoor een hoesje vanuit praktisch oogpunt minder hard nodig is.
Het scherm oogt iets minder helder en wat doffer dan bijvoorbeeld de Galaxy A72. De beeldkwaliteit is goed genoeg voor wat je ermee wilt doen, maar houd er rekening mee dat kleuren niet van je scherm spatten en het scherm slecht afleesbaar is in zonlicht.
Achter het scherm heeft Samsung ook technieken geplaatst, zoals een vingerafdrukscanner en de frontcamera achter een gaatje in het midden aan de bovenkant van het scherm.
Specs
Ook qua rekenkracht biedt de Galaxy A52 (hetzelfde als de Galaxy A72) een beetje wat je kunt verwachten. De Snapdragon 720G ondersteunt weliswaar geen 5G, maar biedt genoeg rekenkracht voor de basale taken waar je een smartphone voor koopt. In praktijk merkte ik hier en daar wel af en toe een hapering op, bijvoorbeeld wanneer je de instellingen doorloopt wanneer je de smartphone voor het eerst configureert. De smartphone heeft 8GB aan werkgeheugen, dat zou voldoende moeten zijn. Het lijkt er op dat de haperingen vooral in de processorkracht zitten.
Met 256GB (waar je er netto ongeveer 224GB van overhoudt) aan opslaggeheugen heb je ruim voldoende voor al je apps, foto’s, video’s en meer. Desgewenst breid je dit uit met een geheugenkaartje. Er is tevens een variant van de Galaxy A52 met 128GB opslag verkrijgbaar.
De accu van de Galaxy A52 heeft een capaciteit van 4.500 mAh. Aangezien de smartphone niet beschikt over energieslurpers als een hogere schermverversingssnelheid, 5G of een ultrahoge beeldresolutie, ligt het verbruik niet al te hoog. Ga ervan uit dat anderhalf of twee dagen op een volle accu mogelijk is, afhankelijk van je gebruik natuurlijk.
Android 11 met OneUI
Samsung heeft natuurlijk de Galaxy A52 uitgerust met Android 11 met Samung’s eigen OneUI-schil. Samsung trekt veel uit de kast om hiermee het systeem een eigen uiterlijk mee te geven en de eigen apps en diensten een plaatsje. Houd er echter wel rekening mee dat OneUI ook met veel overbodige diensten komt, van bloatware tot Samsungs eigen Bixby en applicatiewinkel. Ook probeert Samsung je met ‘aanbevolen apps’ op te zadelen met extra onnodige apps.
Voordeel is dat Samsung zijn update-verantwoordelijkheid serieuzer neemt dan menig Android-concurrent. Je smartphone blijft de komende jaren veilig en bij de tijd, dankzij de drie beloofde Android-updates en vier jaar veiligheidsupdates.
©PXimport
Camera
Aan de achterzijde is een parade aan verschillende sensoren geplaatst, om de smartphone veelzijdig te maken als het op smartphone-fotografie aankomt. Naast de reguliere cameralens is er een macrolens, groothoeklens en dieptesenor geplaatst. Probleem van veel budgetsmartphones is dat veel van de extra sensoren gewoonweg kwalitatief tekortschieten om in praktijk wat toe te voegen. Ook bij de Galaxy A52 is dat een beetje het geval.
Neem bijvoorbeeld de macrolens. Het feit dat Samsung deze fotografie-optie heeft weggestopt in de instellingen zegt wel voldoende: in praktijk zul je deze niet zo snel willen aanspreken. Voor macrofotografie heb je meer detail, minder ruis en een beter dynamisch bereik nodig om de foto’s het delen waard te maken.
Ook de groothoeklens is veel minder goed in staat een goede foto te schieten dan de reguliere camera. In praktijk zul je deze waarschijnlijk vaker aanspreken dan de macrocamera, niet alleen omdat het schakelen tussen reguliere- en groothoeklens met een tikje gebeurd is.
De reguliere lens zul je in praktijk het meest inzetten, en deze schiet prima foto’s voor smartphones in deze prijsklasse. De foto’s zijn scherper, kleurrijker en kan beter overweg met moeilijke lichtomstandigheden zoals tegenlicht en schaduw. Verwacht echter geen hoogstaande foto’s. Desgewenst kan de dieptesensor, de laatste lens uit de serie aan de achterzijde, helpen om betere portretfoto’s te maken waarbij de achtergrond vervaagd wordt.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Van links naar rechts: groothoek, reguliere camera, zoomlens, macrolens.
Alternatieven voor de Samsung Galaxy A52
Tijdens de aankondiging van de Galaxy A52, kondigde Samsung ook de Galaxy A72 en Galaxy A52 5G aan. Dit zijn meteen goede (iets duurdere) alternatieven voor deze smartphone. Eerstgenoemde is wat luxer qua bouw, beschikt over een ietsje groter scherm met hoge verversingssnelheid en iets betere camera’s. De Galaxy A52 5G, je raadt het al, beschikt over 5G en heeft verwarrend genoeg ook een scherm met hogere verversingssnelheid.
Ook van andere merken als Xiaomi en OnePlus bieden alternatieven in dezelfde prijsklasse. Denk aan de OnePlus Nord, Poco F3 en Xiaomi Mi 11 Lite 5G. Qua rekenkracht en ontwerp zijn deze smartphones een stukje beter en is er 5G beschikbaar. Alleen kunnen deze merken kwalitatief qua camera de A52 niet bijbenen en laten de merken de update-ondersteuning verslonzen.
Conclusie: Samsung Galaxy A52 kopen?
De Samsung Galaxy A52 is een veilige keuze als je een betaalbare nieuwe smartphone zoekt. De smartphone doet niks verkeerd, maar had wel 5G-ondersteuning of wat meer rekenkracht kunnen gebruiken. Verwacht ook niet teveel van de meerdere camera’s. Toch de smartphone concurrenten in dezelfde prijsklasse voorbij door betere update-ondersteuning.
Ons oordeel
8Score
Samsung Galaxy A52
Adviesprijs Vanaf € 349,-
Kleuren Paars, blauw, zwart, wit
OS Android 11 (OneUI 3.0)
Scherm 6,5 inch amoled (2400 x 1080, 60 Hz)
Processor 2,3 GHz octacore (Snapdragon 720G)
RAM 6GB
Opslag 128 GB
Batterij 4.500 mAh
Camera 64, 12, 5 megapixel (achter), 32 megapixel (voor)
Connectiviteit 4G, Bluetooth 5.0, gps, nfc
Formaat 15,9 x 7,5 x 0,8 cm
Gewicht 189 gram
Overig 3,5 mm jack, spatwaterdicht
Website www.samsung.com
Pluspunten
Prijs/kwaliteit
Accuduur
Hoofdcamera
Minpunten
Geen 5G
Sommige camera's wat overbodig
Chipset wat verouderd